VIDEO/ Zoran Šprajc za ojkače nagrađen od hrvatskih branitelja video prilogom

Izvor: RTL

Brojni prilozi koje nam servira RTL mogu se svrstati u vrh hrvatskog medijskog prostora. Sigurno je da su najgledaniji oni RTL-ovog Direkta, poglavito kad ga uređuje i vodi Zoran Šprajc.

Ono što se u hrvatskom novinarstvu može nazvati propustima, aljkavošću, nepoznavanju tematike ili nedovoljnog novinarskog iskustva za obrađivanje pojedinih tema zasigurno su i teme iz Domovinskog rata.

Učestali su primjeri da se teme o Domovinskom ratu daju novinarima koji tek “stasaju”, uče, i nastoje pronaći izvore koji bi im približili istinske spoznaje od tom vremenu.

No, duga je stvar sa iskusnim profesionalcima, “starim novinarskim liscima” koji znaju što je rat, koji su ga, ako ne na bojišnicama onda barem u redakcijam osjetili, svako na svoj način, što se u ovom slučaju odnosi i na Zorana Šprajca.

On je, očito čitajući ili gledajući pojedine medijske osvrte, ne dajući si truda da osobno ispita “teren” odlučio u RTL-ov Direkt ugirati ojkačku skupinu iz Petrinje, kojoj je onemogućeno održavanje Festivala ojkača.

Zoran Šprajc našao je za shodno da ako ne može biti Festivala ojkača u Petrinji, zašto ga nebi bilo na RTL-u.

Većina gledatelja “uživala” je u RTL-ovom Festivalu ojkača, što je naknadno produbilo razmišljanja opravdanosti ovakvog uredničkog ponašanja Zorana Šprajca i pozadine vezane za pozivanje ojkačke skupine u RTL-ov Direkt.

Reakciju nije trebalo dugo očekivati, tek jednu prenosimo, naravno onu od hrvatskih branitelja.

Hrvatski branitelj s Banovine Ivo Vranić nemože se pomiriti sa činjenicom da je festival samo odgođen, no ne i zabranjen, a nastup ojkačke skupine kod Šprajca dodatno je sve pogoršao:

„Nazvao sam RTL i zamolio da me spoje sa Zoranom Šprajcom, međutim, nisu željeli. Meni je žao što ga nisam uspio dobiti, ali sam poručio da ga zbog ove provokacije može biti sram.

Njemu i takvima poput njega, mi branitelji iz Petrinje smo pripremili video s posebnom „ojkačom”. Kada pogleda, možda shvati”, rekao je Ivo Vranić.

Ako dodamo da je Šprajc u emisiji braniteljske udruge koje su se pobunile protiv ojkanja nazvao “zabraniteljskim”, a onda izvođačima prepustio da objasne koja je sličnost između “srpskog ojkanja i hrvatske gange i rere” te ih zamolio da nešto otpjevaju kako bi “čuo što je tako strašno u tom zabranjenom ojkanju” najbolje govori objašnjenje hrvatskih branitelja koji su neuspješno pokušavali telefonom stupiti u kontakt sa Šprajcom.

Kad im to nije uspjelo, objavili su video, koji, kako kažu, on sigurno neće pogledati a kamo li objaviti.