Povezite se

Gospodarstvo

VIDEO/ Završeni radovi na energetskoj obnovi petrinjskog Slapa

Objavljeno

-

Na području grada Petrinje nastavljaju se radovi na energetskoj obnovi objekata. Tako je nakon brojnih objekata obnovljen i objekt “Slap” Dječjeg vrtića Petrinjčica.

Bila je to prigoda da gradonačelnik Darinko Dumbović sa suradnicima obiđe dječji vrtić „Slap“ na kojem su završeni radovi energetske obnove čija je vrijednost 2,4 milijuna kuna.

Tom prigodom je kazao:

„Drago mi je da u ovom gradu postoje neki dobri, mladi i iskusni ljudi koji su dali sve od sebe da vidimo što znači imati grad energetski obnovljen, što i dokazuje zašto smo mi među prvim gradovima u Hrvatskoj po povlačenju iz europskih fondova. Znamo da je društvo sklono zaboravu i zato ih treba posjetiti da smo upravo kroz energetsku obnovu kada su u pitanju naši vrtići povukli jako puno novaca, ne samo kroz energetsku obnovu nego i kroz Intervencijski plan.

U vrtiću u Dujmićevoj ulici je uloženo preko 5 milijuna kuna, dok je u vrtiću „Slap“ oko 3 milijuna kuna, te za interijer i eksterijer bliže 3 milijuna kuna pa kada sad pogledamo koliko smo uložili s malim igralištima u zadnje dvije tri godine vidimo da je to jako puno novaca. Sada možemo dati naglasak na ono što je izuzetno važno da niti jedno dijete neće biti neupisano, a to je ključ cijele priče i uz sve to s novim vratićem u Češkom selu koji će biti blizu 7 milijuna kuna dobiti ćemo još više kapaciteta.

Sad već pričamo o iznosu koji je blizu 20 milijuna kuna i to je nešto što nam nitko ne može uzeti, to je zadovoljstvo koje se mora iskazati prije svega da se zahvali ravnateljici kao i tetama u vrtići koje su uređivale ovaj vrtić. To je jedna dobra sinergija i zajednička snaga koja je došla do rezultata.

Izvoditelju radova jedno veliko hvala koji je riješio sve u roku i to je izuzetno važno.
Smatram se da će ovaj vrtić biti dobra ponuda i da će biti u njemu zadovoljno svako dijete koje dolazi u njega kao i njihovi roditelji. Želim im da u ovaj godini imaju sve sadržaje koje treba imati svako dijete, a to je cilj jer grad Petrinja je ono što volimo reći „Grad-prijatelj djece“ to je naša strategija, naš glavni orijentir da su nam djeca na prvom mjestu.“ – zaključio je gradonačelnik Dumbović.


Ravnateljica dječjeg vrtića „Petrinjčica“ Nataša Vidović, objasnila je poslove vezane za rekonstrukciji objekata dječjih vrtića:

„Danas se nalazimo kod objekta „Slap“ gdje smo došli vidjeti što se to proteklih nekoliko mjeseci radilo na objektu i oko objekta. Znači provodili su se radovi energetske obnove koji zajedno s vanjskim uređenjem iznose oko 2,4 milijuna kuna. Od energetske obnove radila se vanjska ovojnica, izmjena vanjske stolarije te se mijenjala unutrašnjost vezana za električnu energiju. Vanjski radovi bili su ti da smo uređivali parkirni prostor za naše djelatnike, da smo oslobodili ulaz i prilaz našim roditeljima prilikom dolaska i odlaska iz našeg objekta.

Tijekom ljetnih mjeseci radili su se i unutrašnji radovi objekta koju sada nismo imali priliku vidjeti jer je dnevni odmor djece. Radovi koje smo radili unutra u vrijednosti zajedno s još jednim manjim objektom Sajmište iznose oko 700 tisuća kuna. Prije svega imali smo rekonstrukciju kuhinje, rekonstrukcije sanitarnog čvora za odrasle i imali smo izmjenu svih podnih podloga u sobama dnevnog boravka kao i krečenje. Na sajmištu imamo dvije odgojne skupine, tamo smo imali rekonstrukciju sanitarnog čvora za djecu i imali smo izmjenu u sobama dnevnog odmora. Ovdje u ovome objektu ostalo nam je promijeniti unutarnju stolariju i rekonstrukcija sanitarnog dječjeg čvora, međutim to je zahvat koji jednostavno zahtjeva da ovaj prostor bude oslobođen od djece i onda u dogovoru sa Gradom odlučeno je da bi se to moglo izvoditi slijedeće godine. Moram također to istaknuti da su ovi radovi započeli još prošle godine izgradnjom dječjeg igrališta, tako da će cijelu cjelinu dobiti slijedeće godine.

Zahvaljujem se Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću koji su prepoznali našu problematiku koji su uvidjeli problem naših objekata i dalo se u proteklih pet godina veliki doprinos da svi naši objekti podignu se na višu razinu“ – kazala je ravnateljica Vidović.

Nastavi pregledavati

Gospodarstvo

Za Uskrs manja potrošnja nego lani, ali i veća potražnja za domaćim proizvodima

Published

on

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predviđa da će ovogodišnja potrošnja građana tijekom uskrsnih blagdana biti manja od lanjske, kada je potrošeno više od 1,4 milijarde kuna, ali pozitivnim ocjenjuje što su se hrvatski kupci više okrenuli proizvodima domaćih proizvođača. 

“Prošle je godine, od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka, ukupno potrošeno više od 1,4 milijardi kuna, ali ove bi godine ta brojka zbog pandemije koronavirusa i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja”, stoji u priopćenju HGK.

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić ističe da su prva dva tjedna od stupanja na snagu odluke Stožera civilne zaštite o posebnom radu trgovina poremetila maloprodajne promete na koje smo navikli zadnjih par godina, ali i da “u cijeloj priči ima i nešto pozitivno, a to je da su se potrošači više okrenuli hrvatskim proizvodima”.

“Tako je potražnja za jajima iz domaćeg uzgoja u ovom tjednu triput veća nego što je to bilo u istom razdoblju prošle godine, a povećane narudžbe stižu i za suhomesnate proizvode i povrće iz domaće proizvodnje”, naglašava Ravlić.

Ponavlja pritom kako je ova situacija pokazala koliko je važno proizvoditi hranu, ali i druge proizvode za potrebe vlastitog stanovništva.

“Kriza je kod građana osvijestila ono što u HGK desetljećima ponavljaju – kupovinom hrvatskog čuvamo domaću proizvodnju i idemo u smjeru osiguravanja samodostatnosti na razni države. Ovo je prilika da ostvarimo puni potencijal domaće poljoprivrede po pitanju većine prehrambenih proizvoda i ojačamo lokalne lance opskrbe”, poručila je Ravlić, uz napomenu da se i kupci i prodavači moraju ponašati odgovorno kako bi se što prije okončala epidemija koronavirusa.

Iz HGK podsjećaju da je prošle godine skromna uskrsna potrošačka košarica iznosila 500 kuna, srednja 1.000, a bogata oko 1.500 kuna. Razlika u cijeni ovisila je o vrsti proizvoda u košarici s time da se tradicionalno najviše kupuju šunka, jaja, mladi luk, rotkvica, hren, janjetine, riba i slastice.

“Ove godine teško je ulaziti u preciznije procjene, ali ono što je sigurno jest da će se u košarici naći više domaćih proizvoda, a to je ovoj situaciji iznimno bitno za opstanak naših proizvođača”, zaključuje se u priopćenju HGK.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Radimir Čačić predlaže da poskupi gorivo za 1,2 kune! Hrvatska na udaru novog harača?

Published

on

Bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić predlaže da poskupimo gorivo za 1,2 kune i tim novcem obnovimo Zagreb. Kaže da bi se tako prikupilo 3,6 milijardi kuna i radilo po uzoru na gradnju autocesta: Veliki dio novca će uplatiti i turisti, a pred izborom smo ili skuplje gorivo ili neki drugi porez.

Dok traju prepucavanja između Grada Zagreba i Ministarstva graditeljstva kako će izgledati novi zakon o obnovi glavnog grada nakon potresa, bivši ministar graditeljstva i varaždinski župan Radimir Čačić kaže da ima puno jednostavniji i učinkovitiji model obnove. I kaže da to zna jer je kao ministar obnove napravio 400 škola, obnovio preko 150.000 privatnih objekata i napravio autocestu prema Splitu.

Ukratko, po Čačićevoj ideji, formirala bi se posebna tvrtka koja bi vodila obnovu, a ona bi se financirala iz cijene goriva. Točnije, iz svake litre koju natočimo na benzinskim stanicama, 1,2 kune bi išlo u tu posebnu tvrtku za obnovu Zagreba.

“Model je već isproban na autocestama i upravo zato je formirana tvrtka Hrvatske autoceste. Samo što su se nakon mog mandata dečki malo zaigrali i cijena kilometra autoceste porasla je dvostruko, a broj zaposlenih trostruko. Ali to ne znači da je model loš, dapače”. kaže Čačić, danas čelnik stranke Reformista za 24 sata.

Čačić kaže da će obnova koštati milijarde kuna. Po sadašnjem prijedlogu zakona, sve je zakomplicirano, birokratizirano i otvara mogućnost za malverzacije, a država na sebe preuzima previše obveza.
“Ne, ne treba država ljudima graditi i obnavljati, ona samo treba osigurati financiranje i kvalitetni nadzor i kontrolu”, sažima Čačić.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Većina marki cigareta od subote skuplja za dvije kune

Published

on

Većina marki cigareta od subote je skuplja za dvije kune, pokazuju podaci Carinske uprave, kojoj su vodeći proizvođači i uvoznici cigareta prijavili povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta. 

Tvrtke TDR, Philip Morris Zagreb, Legenda promet, JT International Zagreb i Veletabak prijavile su, sukladno odredbama Zakona o trošarinama, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 4. travnja 2020. godine, navodi se na internet stranicama Carinske uprave.

Naime, sukladno zakonskim odredbama, domaći strani proizvođači te uvoznici duhanskih prerađevina moraju Carinskoj upravi prijaviti maloprodajnu cijenu za svaku marku duhanskih prerađevina. Iako u pravilu to trebaju prijaviti 15 dana prije puštanja duhanskih prerađevina u potrošnju, iznimno prijavu povećanja mogu podnijeti u roku od dva radna dana od stupanja na snagu uredbe kojom se povećavaju trošarine na cigarete, a ta povećana cijena vrijedi sljedećeg dana od isteka toga roka.

Kako je nova Uredba o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode stupila na snagu 1. travnja, tako Carinska uprava jučer objavila da su joj spomenuti proizvođači i distributeri prijavili nove maloprodajne cijene za većinu marki, a te se cijene primjenjuju od danas, 4. travnja.

Po podacima iz tabelarnog prikaza trošarine na cigarete, većina je robnih marki cigareta, posebice onih najpoznatijih, od danas skuplja za dvije kune i nove im se cijene najčešće kreću u rasponu od 26 do 32 kune po kutiji.

Poskupljenje cigareta za prosječnih dvije kune po kutiji bilo je najavljeno i prilikom donošenja nove uredbe o trošarinama na duhanske prerađevine i duhanske proizvode.

Tom je uredbom, naime, povećana specifična trošarina, i to za  35 kuna, s 335 kuna na 370 kuna za tisuću komada, dok je proporcionalna ostala na 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete je povećana sa 755 na 824 kune za tisuću komada cigareta.

Trošarina je povećana i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, sa 600 na 800 kuna za kilogram, a na 800 kuna povećava se i trošarina na cigare i cigarilose (za tisuću komada), kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod (za jedan kilogram).

Trošarina na e-tekućine ostala je nula kuna.

U Ministarstvu financija su procijenili da će povećanje trošarina na duhanske proizvode proračunu ove godine donijeti dodatnih 400 milijuna kuna. (HINA)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije