VIDEO/ Veliki požar u Osijeku: Neke škole otkazale nastavu, dim ide prema jugu

Foto: Grad Osijek, OBŽ (screenshot)

U 0:40 je izbio požar u dvorištu tvrtke Drava International.

Sve raspoložive snage Civilne zaštite Osječko-baranjske županije su na terenu, požar gase dvije javne vatrogasne postrojbe i 21 DVD iz cijele županije (100 vatrogasaca i 50 vozila). Požar još uvijek nije lokaliziran.

Škola u Gradu Osijeku nije odgođena, nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama – javljeno je iz Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Prema posljednjim informacijama, požar još uvijek nije lokaliziran. Jutros je stiglo, malo kasnije i SRUUK upozorenje. Iznad Osijeka i okolice širi se gusti crni dim. – Od oko 0:40 sati na Brijestu u krugu tvrtke Drava International došlo je do požara na plastičnoj masi i ambalaži. Nema ozlijeđenih. Požar gasi oko 50 vatrogasaca, javio je noćas Operativno komunikacijski centar Policijske uprave osječko-baranjske.

– Situacija još nije zadovoljavajuća. Ne možemo reći da je situacija bolja, da dim i vatra popuštaju… Ovaj vjetar koji je počeo oko 3 sata jutros ne dopušta ugasiti vatru. Znate kako plastika gori i kako se topi. Vatrogasci nadljudskim snagama pokušavaju sve. Usporili su vatru.

Spriječena je i veća katastrofa, jer su cijelu noć prebacivali boce s kisikom, zapaljive tekuće iz kruga tvrtke. Situacija je takva da će trajati dugo, možemo samo navijati za vatrogasce. Da je vjetar okrenuo u drugom smjeru, grad se ne bi vidio – kazao je Mato Lukić, zamjenik župana osječko-baranjskog i načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ.

Preporuka je da osobe s respiratornim problemima ne izlaze van bez prijeke potrebe, kao ni svi drugi. Oni s respiratornim problemima neka nose maske, moraju li van, rekao je, po prilici, uvodno, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka, a obzirom da od 40 minuta iza ponoći bjesni požar u Brijestu u krugu tvrtke Drava International.

– Gore bale plastike. Više od 1.000 ‘kvadrata’. U ovom trenutku uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Osijeka požar gase pripadnici još 21 DVD-a iz grada i okolice. Ovo je požar nezapamćenih razmjera na području Osijeka. Tko god ne mora, neka ne izlazi, zbog djelovanja štetnih plinova, posebno oni s respiratornim problemima. Bilo je dosta i štetnih i zapaljivih tekućina. Zahvaljujem vatrogascima na ovoj bespoštednoj borbi. Požar je zahvatio sjeverni dio tvrtke, vjetar oblak i moguće plinove nosi prema jugu. Područje Osijeka nije izravno ugroženo, ali sve južne lokacije od Brijesta jesu… – kazao je u prvoj izjavi s terena Dragan Vulin.