VIDEO/ Svečanost povodom 100. obljetnice Tuđmanovog rođenja: ‘Naciju je ponovno učinio ponosnom’

Na glavnoj svečanosti povodom obilježavanja 100. rođendana prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana održanoj u subotu navečer u KD Vatroslav Lisinski okupilo se nekoliko tisuća HDZ-ovaca i simpatizera stranke, a stigao je i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Program je počeo u 19 sati kada se dvoranom prolomio gromoglasni pljesak na riječi iz Tuđmanova govora koji je emitiran. Svečanost koja bi trebala trajati oko sat i pol započela je pjesmom Vivat Croatia, javnosti se obratio predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković.

Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što, riječi su dr. Franje Tuđmana, koje najbolje opisuju hrvatskog velikana i jednog od najvećih Hrvata u povijesti. Njegov 100. rođendan danas slavimo u spomen na njegovo životno djelo, uspostavu slobodne i suverene Hrvatske”, rekao je Plenković.

Dodao je da odaju priznanje čovjeku koji je dijelio sudbinu svog naroda i koji je svoj život posvetio stoljetnoj hrvatskoj borbi za neovisnost. Istaknuo je da je njegova politička ostavština sve što danas živimo.

“Osigurao nam je demokraciju, slobodu i državu, ustrojio Hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju. Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe. Kad sam izabran za predsjednika stranke, izjavio sam da želim HDZ vratiti ondje gdje ga je postavio predsjednik Tuđman. A on je najsnažniju hrvatsku stranku usidrio na desnom političkom centru”, naglasio je Plenković.

Nastavio je kako je Tuđmanova ostavština temelj i unutarnje i vanjske politike današnje Hrvatske. “Ostavio je neizbrisiv trag, a što vrijeme više prolazi sve pozitivnije se vrednuje njegovo djelo što je odlika velikih državnika”, rekao je Plenković.

Jedan od utemeljitelja HDZ-a, Vladimir Šeks u svom je govoru istaknuo kako je Tuđman jedini koji je vratio ponos i naciju ponovno učinio ponosnom.

“Ne samo da nam je vratio ponos, nego nas je uputio na važnost domoljublja. Da Hrvatska nije stvorena tada vjerojatno bismo još i danas sanjali hrvatski samostalnost”, rekao je Šeks.

Uz njega o Tuđmanu su govorili i Tomo Medved, Gordan Jandroković i Mario Kapulica. Prikazan je i film o Tuđmanovom životu, a svečanost je završena uz pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku”.