(VIDEO) Sabor: U drugom satu petka završila rasprava o SDP-ovoj interpelaciji; Pernara iznijeli iz Sabornice

Izvor: D.Prša/Nacionalno

U drugom satu petka, Hrvatski sabor zaključio je maratonsku raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi pri čemu su i oporba i HDZ ostali na početnim pozicijama, prvi tvrde da je Vlada u tome neuspješna i da zapravo nema ekonomke politike, drugi da je u tim reformama itekako uspješna. 

SDP Vladu proziva da nije provela niti ono što je sama najavila, da neke reforme odgađa, od drugih odustaje, te da nema nikakvih naznaka da bi se išta moglo dogoditi do kraja mandata jer smo ušli u izborne ciklus.

 Ta stranka interpelaciju je podnijela prije godinu dana potaknuta Izvješćem Europske komisije o provođenju reformi, u kojem je, navode, ocijenjeno da u Hrvatskoj uglavnom napretka nema ili je ograničen. 

 Suprotno onome što su kolege implicirale, Europska komisija je pronašla napredak u nekoliko područja, a u dva i značajan napredak, rekao je Tomislav Sokol (HDZ) spominjući mirovinsku i poreznu reformu.  

Borić: Četiri godine u ništa

 Napominjući kako “ne zna koja je to po redu interpelacija”, Josip Borić (HDZ) kolegama iz SDP-a uzvraća kako su četiri godine njihove vlasti “četiri godine u ništa”. Podijeljen narod, čuveno Mi ili oni!, nije vas bilo bilo briga za pad BDP-a, rast javnog duga, rekao je kolegama iz SDP-a, spočitavajući im da ne priznaju nikoga, te da misli da su čak i ljubomorni na aktualnu Vladu, jer nemaju odgovor na njenu politiku.

  Imao je poruku i za Most, koji je također, kritizirao Vladu. Vama ništa nije dobro, to je refleks uvrijeđene stranke, rekao im je Borić. 
 Dovoljna potvrdi reformi su podaci da smo nakon sedam godina ponovno povećali kreditni rejting, sa smeća na investicijski, BDP je lani porastao za 2, 6 posto, porastao je izvoz roba, tu su uspjesi u turizmu, pobrojala je Branka Juričev Martinčev (HDZ).

Stranačka iskaznica tjera ljude van

 Reforme i njihove rezultate, o kojima govori HDZ, oporba ne priznaje. 

 U poljoprivredi nikad nismo imali veći uvoz i manji izvoz, u pravosuđu procesi traju po 10-15 godina, dvije trećine države nam je prazno, stranačka iskaznica tjera ljude van, pobrojao je Miro Bulj (Most). 

Iako napominje da migracije nisu hrvatska specifičnost, Domagoj Hajduković (SDP) upozorava da ljudi, mahom mladi, odlaze iz Hrvatske jer su odustali od čekanja, jer nemaju povjerenja u institucije.

Ante Pranić (Most) reformom svih reformi označava onu javne uprave, pa kaže kako nije normalno da godišnje iz države iseli 65 tisuća ljudi, a da javni sektor i dalje buja. Ona je važna, ali nije ključna, takva je reforma obrazovanja, kaže Joško Klisović (SDP).

 Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić ne spori da je uprava problem, no dodaje da Most u rješavanju tog problema nije napravio ništa, ne zato što nije htio, nego jer nije imao vremena.

Ne poštujemo vlastite zakone, kod zapošljavanja smo dali prednost stradalnicima i dragovoljcima, a imamo slučaj da se na natječaj javila dragovoljka, doktorica znanosti, a primljen je netko tko nema ni blizu takve uvjete, kazala je Ines Strenja očito misleći na zapošljavanje u NP Krka. To je strašno, to razara ovu zemlju, upozorila je zastupnica, a Bulj dodao kako je zaposlena ravnateljica imala dvije iskaznice, HDZ-ovu i HNS-ovu. 

  Vidite sa ravnateljicom, možda je ona višestranačje shvatila da mora biti u više stranaka, sarkastično mu je uzvratio potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ).

O presudi Sanaderu na početku i kraju rasprave

  Presuda Vrhovnog suda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u aferi Planinska, po kojoj je Sanader otišao na odsluženje šestogodišnje zatvorske kazne, obilježila je početak i kraj devetosatne rasprave.

 Kratko iza ponoći, Ivan Pernar (ŽZ) pozvao je Sanadera da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, da „kaže istinu i bude pokajnik“. Vama je učinjena dvostruka nepravda, osuđeni ste, a oni koji su se s vama obogatili su na slobodi, uživaju u bogatstvu, poručio mu je Pernar kojega je potpredsjednik Brkić u dva navrata opomenu da se drži teme, no on se oglušio, pa je na koncu opomenut i udaljen sa sjednice.

Napad na mene u Saboru.>> cijela snimka https://www.facebook.com/1382789368713509/posts/2324142894578147?sfns=mo

Objavljuje Ivan Pernar u Četvrtak, 4. travnja 2019.

 Opomenu i zabranu govora do kraja rasprave o interpelaciji, dobio je i Branimir Bunjac (ŽZ) koji je Brkića prozvao za povredu Poslovnika, jer je „kukavički“ poslao Stražu da izbaci Pernara. „Kad to drugi put poželite, gospodine bajkeru, učinite to sami“, rekao mu je, očito ‘ciljajući’ na Brkićevu kupovinu motora.

 Na Brkićevu konstataciju da ima repliku, Bunjac mu je uzvratio „kome ću govoriti, svetom Petru, je li pametnjakoviću?“, pa zaradio opomenu.