Povezite se

Politika

(VIDEO) Sabor: U drugom satu petka završila rasprava o SDP-ovoj interpelaciji; Pernara iznijeli iz Sabornice

Objavljeno

-

U drugom satu petka, Hrvatski sabor zaključio je maratonsku raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi pri čemu su i oporba i HDZ ostali na početnim pozicijama, prvi tvrde da je Vlada u tome neuspješna i da zapravo nema ekonomke politike, drugi da je u tim reformama itekako uspješna. 

SDP Vladu proziva da nije provela niti ono što je sama najavila, da neke reforme odgađa, od drugih odustaje, te da nema nikakvih naznaka da bi se išta moglo dogoditi do kraja mandata jer smo ušli u izborne ciklus.

 Ta stranka interpelaciju je podnijela prije godinu dana potaknuta Izvješćem Europske komisije o provođenju reformi, u kojem je, navode, ocijenjeno da u Hrvatskoj uglavnom napretka nema ili je ograničen. 

 Suprotno onome što su kolege implicirale, Europska komisija je pronašla napredak u nekoliko područja, a u dva i značajan napredak, rekao je Tomislav Sokol (HDZ) spominjući mirovinsku i poreznu reformu.  

Borić: Četiri godine u ništa

 Napominjući kako “ne zna koja je to po redu interpelacija”, Josip Borić (HDZ) kolegama iz SDP-a uzvraća kako su četiri godine njihove vlasti “četiri godine u ništa”. Podijeljen narod, čuveno Mi ili oni!, nije vas bilo bilo briga za pad BDP-a, rast javnog duga, rekao je kolegama iz SDP-a, spočitavajući im da ne priznaju nikoga, te da misli da su čak i ljubomorni na aktualnu Vladu, jer nemaju odgovor na njenu politiku.

  Imao je poruku i za Most, koji je također, kritizirao Vladu. Vama ništa nije dobro, to je refleks uvrijeđene stranke, rekao im je Borić. 
 Dovoljna potvrdi reformi su podaci da smo nakon sedam godina ponovno povećali kreditni rejting, sa smeća na investicijski, BDP je lani porastao za 2, 6 posto, porastao je izvoz roba, tu su uspjesi u turizmu, pobrojala je Branka Juričev Martinčev (HDZ).

Stranačka iskaznica tjera ljude van

 Reforme i njihove rezultate, o kojima govori HDZ, oporba ne priznaje. 

 U poljoprivredi nikad nismo imali veći uvoz i manji izvoz, u pravosuđu procesi traju po 10-15 godina, dvije trećine države nam je prazno, stranačka iskaznica tjera ljude van, pobrojao je Miro Bulj (Most). 

Iako napominje da migracije nisu hrvatska specifičnost, Domagoj Hajduković (SDP) upozorava da ljudi, mahom mladi, odlaze iz Hrvatske jer su odustali od čekanja, jer nemaju povjerenja u institucije.

Ante Pranić (Most) reformom svih reformi označava onu javne uprave, pa kaže kako nije normalno da godišnje iz države iseli 65 tisuća ljudi, a da javni sektor i dalje buja. Ona je važna, ali nije ključna, takva je reforma obrazovanja, kaže Joško Klisović (SDP).

 Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić ne spori da je uprava problem, no dodaje da Most u rješavanju tog problema nije napravio ništa, ne zato što nije htio, nego jer nije imao vremena.

Ne poštujemo vlastite zakone, kod zapošljavanja smo dali prednost stradalnicima i dragovoljcima, a imamo slučaj da se na natječaj javila dragovoljka, doktorica znanosti, a primljen je netko tko nema ni blizu takve uvjete, kazala je Ines Strenja očito misleći na zapošljavanje u NP Krka. To je strašno, to razara ovu zemlju, upozorila je zastupnica, a Bulj dodao kako je zaposlena ravnateljica imala dvije iskaznice, HDZ-ovu i HNS-ovu. 

  Vidite sa ravnateljicom, možda je ona višestranačje shvatila da mora biti u više stranaka, sarkastično mu je uzvratio potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ).

O presudi Sanaderu na početku i kraju rasprave

  Presuda Vrhovnog suda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u aferi Planinska, po kojoj je Sanader otišao na odsluženje šestogodišnje zatvorske kazne, obilježila je početak i kraj devetosatne rasprave.

 Kratko iza ponoći, Ivan Pernar (ŽZ) pozvao je Sanadera da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, da „kaže istinu i bude pokajnik“. Vama je učinjena dvostruka nepravda, osuđeni ste, a oni koji su se s vama obogatili su na slobodi, uživaju u bogatstvu, poručio mu je Pernar kojega je potpredsjednik Brkić u dva navrata opomenu da se drži teme, no on se oglušio, pa je na koncu opomenut i udaljen sa sjednice.

Napad na mene u Saboru.>> cijela snimka https://www.facebook.com/1382789368713509/posts/2324142894578147?sfns=mo

Objavljuje Ivan Pernar u Četvrtak, 4. travnja 2019.

 Opomenu i zabranu govora do kraja rasprave o interpelaciji, dobio je i Branimir Bunjac (ŽZ) koji je Brkića prozvao za povredu Poslovnika, jer je „kukavički“ poslao Stražu da izbaci Pernara. „Kad to drugi put poželite, gospodine bajkeru, učinite to sami“, rekao mu je, očito ‘ciljajući’ na Brkićevu kupovinu motora.

 Na Brkićevu konstataciju da ima repliku, Bunjac mu je uzvratio „kome ću govoriti, svetom Petru, je li pametnjakoviću?“, pa zaradio opomenu.

Politika

Plenković: Loše je što Milanović tako govori o propisima koje je donio Sabor

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu da mu je žao da predsjednik Republike govori o Danu državnosti na način da ga naziva predizbornim skupom HDZ-a te poručivši da je loše da tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor.

“Mislim da je loše da predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor”, komentirao je Plenković novinarima izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da 30. svibnja nije Dan državnosti i da se radi o malom privatluku jedne stranke (HDZ).

“Jako dobro znamo da je Račanova vlada promijenila Dan državnosti 2001. i stavila ga 25. lipnja koji je isto tako važan datum. Ovo je bio početak, i zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu Hrvatsku”, dodao je.

Izrazio je uvjerenje da će Milanović kroz svoj mandat promijeniti stajalište.

Premijer je rekao da nije čuo Milanovićeve optužbe da je ovo predizborni skup HDZ-a te izjave Vladimira Šeksa da su se stekli uvjeti za opoziv predsjednika Republike.

“Danas je ključni dan hrvatske države i ponosan sam da sam predsjednik Vlade i drago mi je da smo Dan državnosti vratili na ovaj dan”, naglasio je.

Nije želio komentirati niti to što Milanović nije došao položiti vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, poručivši da to treba njega osobno pitati.

“Ja sam predsjednik Vlade, HDZ-a, čovjek na čiju se inicijativu promijenio Dan državnosti. On je druga osoba, druga institucija, pitajte njega za njegovo ponašanje. Ja sam o tome dovoljno rekao i to nije predmet mog interesa”, istaknuo je Plenković.

Ponovio je da je 30. svibnja dan kada je prvi put konstituiran demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor. “Riječ  je o ključnom datumu u razdoblju između 1990. i 1992. kada su se sve one bitne odluke donosile za našu samostalnost neovisnost i slobodu. Posebno mi je drago da  je ovaj saziv Hrvatskoga sabora na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na 30. svibnja”, naglasio je premijer.

Dodao je da je to bio onaj dan kada se osjećala emocija hrvatskoga naroda i kada se Dan državnosti slavio na način “da smo gradili respekt prema institucijama države, njenim simbolima i ključnim trenucima njene povijesti.”

“Stoga vjerujem da je upravo ova 30. obljetnica bio pravi, istinski trenutak da stavimo ključne datume na svoje mjesto”, poručio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Šeks: Stekle su se pretpostavke za proces opoziva predsjednika Milanovića

Published

on

Danas je reagirao Vladimir Šeks (HDZ) jedan od kreatora prvog Ustava RH na Milanovićevu najavu da će bojkotirati današnji Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja izjavivši da za njega nije Dan državnosti.

Na Hrvatskom radiju rekao je kako bi trebalo pokrenuti opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava.

Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas”, rekao je Šeks.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović najavio je da će sudjelovati tek u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati jer ovaj dan za njega nije Dan državnosti.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović o Danu državnosti: “Ovo je predizborni skup”

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu novinarima nakon polaganja vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

O obilježavanju Dana državnosti kaže: “Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini”.

“Ne sjećam se da su to u programu imali ni Karamarko ni Kosor. Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda. Gaj koji je bio Švabo je to razumio”, rekao je Milanović koji na Mirogoju nije otišao na Tuđmanov grob.

“Kod nas je jedno vrijeme vladao fetiš Izraela, od kojeg se htjelo kupiti avione, a sad se to malo zaboravilo. Tu smo, gdje smo. Imamo već svoju tradiciju. Uniforme hrvatske vojske su tradicija”, dodaje. 

Upitan o izjavi Vladimira Šeksa koji je kazao kako bi trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika, Milanović je rekao: “Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku”. 

Osvrnuo se i na svoju izjavu o izlasku na izbore. 

“Predsjednik Republike je jedina osoba u Republici Hrvatskoj koji je stavljen u određeni rezervat. Kad je to već tako, koji je smisao da predsjednik izlazi na izbore. Ako treba, po stoti put – ljudi izađite na izbore i glasajte. Ja sam u drugačijoj poziciji. Vjerujem da sam u pravu. Nisam ja potporučnik ove nacije, ja sam izabrani demokratski predsjednik. Ako izađem, to će se ne kraju vidjeti na biračkom popisu. Ali sigurno neću sazivati novinare”, rekao je Milanović. 

Nacionalno/N1.Hina

Ucitavanje vijesti

Najčitanije