VIDEO/ Preporod: Izbaciti besmislene odredbe iz etičkog kodeksa kojima se ušutkava nastavnike i učitelje

Zagreb, 19.11.2018 - Konferencija za novinare Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporoda o prijavi etičkom povjerenstvu zbog inicijative o pomoći vukovarskim učenicima. Na slici Suzana Kačić Bartulović i Željko Stipić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu ‘Preporod’ pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da se iz školskih etičkih kodeksa izbace odredbe kojima se nastavnike ograničava u davanju izjava javnosti čak i kad oni iznose vlastiti stav ili mišljenje kojim ne predstavljaju školu.

Predsjednik sindikata Željko Stipić upozorio je na konferenciji za novinare da je iz godine u godinu sve više učitelja i nastavnika koji zbog straha od sankcija ne pristaju dati izjavu medijima ili prokomentirati neki događaj jer bi mogli biti prijavljeni etičkom povjerenstvu za kršenje kodeksa.

Osim što se etičkim kodeksom, koje škole donose unatrag desetak godina, regulira, primjerice zabrana primanja darova, također se uređuje pitanje istupa nastavnika u javnosti.

Tu odredbu sindikat smatra spornom, ocjenjujući da je ona u škole uvela verbalni delikt jer su nastavnici dužni tražiti ovlaštenje od škole ako istupom predstavljaju školu, dok su u slučaju kad ne predstavljaju školu dužni navesti da iznose svoje osobno mišljenje. No, problem je što se kodeks ne odnosi na novinare i urednike pa oni nisu dužni navesti da je nastavnik prilikom davanja izjave rekao da je riječ o njegovom osobnom mišljenju.

Posljednji slučaj zabilježen je u Splitu, gdje je etičkom povjerenstvu prijavljena nastavnica Ekonomske-birotehničke škole Suzana Kačić Bartulović samo zato što je 29. rujna reagirala na otvoreno pismo u kojem je vukovarska nastavnica iz Tehničke škole Nikola Tesla Lilijana Radobuljac ukazala na nepravdu prema vukovarskim učenicima s obzirom na to da država snosi troškove putovanja učenicima svih osnovnih škola u Vukovar, dok djeca Vukovara nigdje ne putuju.

Reagirajući na to pismo koje se širilo društvenim mrežama Suzana Kačić Bartulović napisala je u svom statusu ‘Split vas čeka’, što je naišlo na pozitivne reakcije. Tako je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ponudio da će županija snositi troškove prijevoza, a Klesarska škola Pučišća ponudila je odlazak na Brač. No, tjedan dana kasnije ravnateljica je Suzanu Kačić Bartulović prijavila etičkom povjerenstvu, smatrajući da je istupila u javnost bez njezine suglasnosti.

Ta inicijativa prepoznata je kao hvale vrijedna, čak od strane župana i ravnatelja pojedinih škola koje su se htjele uključiti u akciju, a onda je umjesto, da dobije nagradu i da je netko pohvali, dobila prijavu etičkom povjerenstvu, rekao je Stipić.

Stipić je pozvao ministricu Divjak, za koju kaže da joj s usta ne silazi sintagma ‘autonomija učitelja’, razmisli o tome kako prestrašen učitelj može biti autonoman, te je zatražio da se povuče prijava protiv splitske nastavnice ali i da joj se ispričaju odgovorni za podnošenje prijave.

Ministricu je pozvao također da se iz svih etičkih kodeksa izbaci ‘besmislenu’ odredbu o javnom istupanju te da se učiteljima i nastavnicima omogući da slobodno iznose svoja stajališta.