VIDEO/Policija u BiH nastavlja dovoditi migrante u kamp Vučjak pored Bihaća

Bosanskohercegovačka policija provela je akciju u kojoj je na stotine ilegalnih migranata prebacila u kamp Vučjak, u blizini granice s Hrvatskom, unatoč najavama lokalnih vlasti u Bihaću kako će prestati podupirati rad tog migrantskog centra, a mediji upozoravaju kako bi idućih dana zbog prijetećih najava mogla uslijediti dramatična situacija s migrantima.  

Portal Uskinfo.ba objavio je snimku na kojoj je vide stotine migranata kako u koloni pod pratnjom policije pješače ka Vučjaku. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanske županije potvrdilo je kako je pokrenulo akciju premještanja ilegalnih migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću, napuštenim objektima i objektima koji nisu registrirani za za pružanje usluga smještaja. 

Do kasnih popodnevnih sati u Vučjak je u utorak prebačeno između 400 i 500 migranata, no moguće je kako ih je u konačnici bilo dvostruko više.

Policija je premještanje migranata počela provoditi baš u vrijeme kada je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, na izvanrednoj konferenciji za novinstvo što ju je održao u Sarajevu, najavio kako će lokalne vlasti od početka idućeg tjedna prestati pružati bilo kakvu pomoć radu centra Vučijak.

Taj je kamp podignut kao privremeno utočište za one migrante za koje nije bilo mjesta u centrima Miral i Bira. Na Vučjaku nema čvrstih objekata, migranti borave u šatorima i nemaju pristup tekućoj vodi. 

Fazlić je kazao kako je Bihać pomagao migrantima na Vučjaku koliko je mogao i u  tome bio prepušten sam sebi te je za to do sada izdvojio više od 50 tisuća eura.

“Od ponedjeljka prestajemo pružati bilo kakve usluge u kampu Vučjak: Pustit ćemo neka problem eksalira ne bi li se riješio”, kazao je Fazlić.

Prema podacima koje je iznio Fazlić, na području Unsko-sanske županije trenutačno boravi najmanje šest tisuća ilegalnih migranata, od kojih je najveći dio smješten baš u Bihaću.

Svi oni čekaju priliku kako bi pokušali prijeći granicu s Hrvatskom i nastaviti put ka drugim državama-članicama Europske unije.

Prema procjeni policije, u toku dva dana u kamp Vučjak je prebačeno oko 2000, a trenutno ih se u ovom privremenom prihvatnom centru nalazi između 2300-2400.

VIDEO: NOVI SNIMAK- STOTINE MIGRANATA IDU PREMA VUČJAKU, POSLUŠAJTE ŠTO UZVIKUJU!