VIDEO/ Pala hrvatska narko mafija, uhićeno 16 osoba

Izvor: MUP

S provođenjem kriminalističkog istraživanja policija je započela 2015. godine, a od kolovoza 2017. godine intenzivirane su mjere, što je u konačnici rezultiralo uhićenjem 16 osoba.

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom Zlatar, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog postojanje osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sklopu zločinačkog udruženja, a u vezi s kaznenim djelom neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

S provođenjem kriminalističkog istraživanja policija je započela 2015. godine, a od kolovoza 2017. godine intenzivirane su mjere, što je u konačnici rezultiralo uhićenjem 16 osoba (1960., 1974., 1972., 1982., 1965., 1978., 1987., 1974., 1985., 1973., 1987., 1981., 1968., 1964., 1966. i 1981.) na području Republike Hrvatske.

Utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1960.) ustrojio zločinačko udruženje u koje je uključio i međusobno povezao i preostale osumnjičene osobe. Među osumnjičenima su bile podijeljene uloge koje su se odnosile na proizvodnju droga, za organizaciju prijevoza droga, odnosno krijumčarenja preko više prijevozničkih poduzeća te za samu realizaciju krijumčarenja.

Prvoosumnjičeni je uz pomoć najbližih suradnika pronalazio vlasnike međunarodnih prijevozničkih poduzeća koji su bili spremni na takav oblik suradnje, odnosno krijumčarenje droga, a vlasnici poduzeća kao i prvoosumnjičeni vrbovali su vozače teretnih vozila koji su bili, za određenu novčanu naknadu, voljni osobno prokrijumčariti drogu u kamionima, među legalnim teretom.

Provođenjem kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičene osobe od 2015. do 2018. godine na području zemalja Europske unije ukupno prokrijumčarile i preprodale više od 400 kg marihuane, zatim 26,7 kilograma amfetamina i 32,63 kilograma hašiša.

Isto tako, prije završne akcije uhićenja, kod osumnjičenih na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 6,4 kilograma marihuane i 25 ml ekstrakta konoplje.

U utorak 23. listopada, u ranim jutarnjim satima započela su uhićenja osumnjičenih osoba i pretrage obiteljskih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila u njihovom vlasništvu i kojima se koriste.

Uhićeno je 16 osoba na više lokacija u Republici Hrvatskoj, odnosno točnije na području PU zagrebačke, PU krapinsko-zagorske, PU varaždinske i PU međimurske, a protiv ukupno 26 osoba policija je podnijela kaznene prijave.

Prilikom pretraga kod osumnjičenih je pronađeno, zaplijenjeno i oduzeto:

54 kilograma i 449 grama droge marihuane, 666 stabljika konoplje, 6 grama hašiša, 2,7 grama heroina,
27,7 grama kokaina, 5 laboratorija sa opremom, novčana sredstva u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, oružje s pripadajućim streljivom, elektrošoker, više mobilnih telefona i SIM kartica.

Pronađene stabljike marihuane i zaplijenjena droga nalazili su se u pet uređenih indoor laboratorija za uzgoj marihuane te u jednom poslovnom prostoru gdje su skladištili proizvedenu drogu.

Osumnjičeni su krijumčarili drogu na području Njemačke, Švicarske, Švedske, Češke, Austrije, Velike Britanije, Španjolske, Francuske i Finske.

Nositelj kriminalističkog istraživanja bila je Policijska uprava krapinsko-zagorska, dok su u završnoj akciji sudjelovale i policijske uprave: zagrebačka, varaždinska, međimurska i primorsko-goranska, a sve u koordinaciji sa Službom kriminaliteta droga Ravnateljstva policije.

Tijekom provođenja akcije ostvarena je i međunarodna policijska suradnja s pripadnicima španjolske Guardia Civil, ali policijama Francuske, Austrije i Italije, koje su temeljem informacija hrvatske policije zaplijenile veće količine marihuane i hašiša na području svojih država.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.