VIDEO/Milanović odlikovao ratne izvjestitelje Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.

“Moja je čast dodijeliti ova odlikovanja”, rekao je predsjednik Milanović u utorak prilikom uručenja istaknuvši kako su novinari odigrali vrlo važnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata.

“To je bilo grozno vrijeme i vrijeme zla. Novinari su u takvim sukobima na neki način ‘sjedeća meta'”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dodao je i kako je tada bilo jako opasno biti novinar i izvještavati s kriznih područja i bojišta.

„Vidjeli smo što se događalo i koliko je ljudi nastradalo zato da bi informacija doprla do javnosti. Tada, u vrijeme kada je Hrvatska branjena 1991. godine, to je bilo jako važno jer istina se teško probijala“, poručio je Milanović.

Plevnik: Naše je oružje bilo slika i riječ

Na odlikovanjima je zahvalio Žarko Plevnik koji je istaknuo da to nije priznanje samo njemu već i brojnim njegovim kolegicama i kolegama koji su se kao profesionalci odazvali obrani domovine. “Mi nismo imali oružje već su naše oružje bili slika i riječ, oružje koje je itekako pridonijelo internacionalizaciji agresije na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod”, rekao je.

Posmrtno odlikovanje dodijeljeno Željku Ružičiću preuzela je njegova supruga Ankica Ružičić, uz koju je bio sin Ivica Ružičić.

Na svečanosti uručenja odlikovanja ratnim izvjestitelja bili su i predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, predsjednik Marinko Ćavar, dopredsjednik Zdravko Fuček, članovi Upravnog odbora Zbora Petar Granić, Dragica Lemešić, Zlatko Mehun, Verica Mađer, Dubravka Vukoja, Marija Petrinović i Božidar Pipunić, članovi Nadzornog odbora Marija Dujmić i Davor Iljadica, tajnik Zbora Branko Pek, članovi Rene Babić i Dino Tomaš te predlagatelj odlikovanja Zlatko Dernaj.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.