VIDEO/ Migranti podignuli šatore, namjeravaju prenoćiti na granici

Ilustracija

Oko stotinjak migranata na granici sa Hrvatskom odlučilo je napraviti kamp na “ničijoj zemlji” čime su nagovijestili dugu noć za sebe, ali i granične policajce BiH i Hrvatske blizu Velike Kladuše.

Dnevni avaz navodi da je oko 18 sati stigla još jedna grupa ljudi te da je na prijelazu, koji je zatvoren za promet, sada više od 350 migranata.

Prema podacima N1, na granici se nalazi oko 200 migranata, a Granična policija BiH uvjerava da će prijelaz biti osposobljen za promet.

‘Postoji namjera Granične policije BiH da preko GP Maljevac osigura nesmetan promet, za što će biti potreban dogovor sa migrantima. Podsjećamo i na to da je kordon s pripadnicima Granične policije BiH tijekom dana probijen tako da se migranti sada nalaze priklješteni između dvije policije’, navodi Klix.

‘Nezadovoljni migranti jedno vrijeme su uzvikivali: ‘Otvorite granicu’. Zbog niskih temperatura zraka, naložili su vatru oko koje su se okupili’, piše N1 dok Večernji javlja kako je s hrvatske strane granice zbog toga stiglo i vatrogasno vozilo, kako bi bilo spremno za gašenje.

‘Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke’, poručili su iz Ureda predsjednice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je također ustvrdio kako je hrvatska policija na granici ‘vrlo spremna, opremljena i obučena’, a premijer Andrej Plenković rekao je kako će Hrvatska ‘kao i dosad, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka imigracija, naravno, poštujući sve visoke standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našeg prava’.

Podsjetimo, migranti koji danima čekaju na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac danas su probili policijski kordon i krenuli prema RH, no zaustavio ih je drugi kordon policije. Zbog eskalacije stanja hrvatska je policija na graničnom prijelazu podignula prepreke. U sukobima i naguravanju bilo je ozlijeđenih migranata i policajaca.

O događanjima na graničnom prijelazu u srijedu navečer oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova priopćenjem.

‘Zbog blokiranja prometa na državnoj granici od strane migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, danas od 10 sati, za sav promet zatvorena je cesta koja vodi preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Maljevac.

Za prelazak državne granice građani mogu koristiti granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

U jednom trenutku, prilikom postupanja bosansko-hercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva hrvatska policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć.

Hrvatska policija raspolaže s dovoljnim brojem policijskih službenika kako bi spriječila ilegalne ulaske na hrvatski teritorij i u ovom trenutku naši pripadnici su pozicionirani na graničnoj crti.

U potpunosti je netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, kako su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja’, navodi se u priopćenju MUP-a.