Povezite se

Izdvojeno

(VIDEO) Krvavi Uskrs 91.: U akciji oslobađanja Plitvičkih jezera poginuo redarstvenik Josip Jović

Objavljeno

-

Izvor: Nacionalno

Na današnji dan 1991. godine poginuo je Josip Jović, hrvatski redarstvenik, rođen u Aržanu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te time postao prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu. Današnji dan obiježava se kao Krvavi Uskrs 31. ožujka 1991.

Podsjetimo se tih vremena:

Sve je počelo tijekom ožujka kada su pobunjeni Srbi organizirali „miting istine“ na Plitvicama, na kojem su zahtijevali da se to područje pripoji tzv. SAO Krajini. Uskoro je nelegalno smijenjena uprava Nacionalnog parka Plitvice, a u NP stižu pripadnici srpske milicije, predvođeni Milanom Martićem. Upali su u upravu Nacionalnog parka, dio službenika potjerali su kućama, dio ih zarobili, a park je proglašen dijelom tzv. Krajine. Na koranskom mostu uskoro se vijori zastava tzv. SAO Krajine i Jugoslavije.

Hrvatski MUP reagirao je upozorenjem, a nakon dojava o pljački Nacionalnog parka te maltretiranja zatvorenika državni je vrh donio odluku o policijskoj intervenciji. Na Plitvice su poslani policajci iz Gospića, Karlovca i Zagreba , a cijelom operacijom zapovijedali su Josip Lucić i Marko Lukić. Akcija je pokrenuta u noći s 30. na 31. ožujka.

Kako je KOS (Kontraobavještajna služba bivše JNA) neprestano nadzirao područje oko Lučkog i Rakitja (gdje su bili smješteni pripadnici specijalne policije) informacije o pokretanju hrvatskih snaga došle su do Srba u tadašnjoj Titovoj Korenici već u 2 sata ujutro. Pobunjenici tada započinju pripemati blokade od balvana po cesti kod Nacionalnog parka te raspoređuju ljude po okolnim šumama.

Kada je kolona vozila hrvatske policije došla u blizinu glavnog plitvičkog hotela iz obližnje šume na nju je otvorena vatra. Jedan autobus pun policajaca pogodila je i tromblonska mina koja, srećom, nije eksplodirala. Policajci su odmah izašli iz vozila i odgovorili na pucnjavu uslijed čega je došlo do okršaja po dubokom snijegu koji je napadao proteklih dana. Paljba iz mitraljeza pogodila je Josipa Jovića. Imao je pancirni prsluk, no pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije nego su ga uspjeli helikopterom prenijeti u bolnicu. Još devet hrvatskih policajaca je ranjeno.

Borbe su se nastavile još nekoliko sati da bi oko 10:00 pobunjenici na kraju bili potisnuti prema Korenici, a NP Plitvice stavljene su pod kontrolu hrvatske policije. Uhićeno je 29 pobunjenika među kojima i Goran Hadžić, tada jedan od čelnika SDS-a.

Istoga dana pristigla je JNA iz Slunja i Knina te zauzela sve prilaze Plitvičkim jezerima. JNA, koja se tada još “proglašavala neutralnom, narodnom i legalnom”, otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba. Dan kasnije, 1. travnja 1991., tzv. Republika Srpska Krajina proglasila je nezavisnost od Hrvatske. Tako se unatoč pobjedi i činjenici da se MUP vratio u tamošnju policijsku postaju hrvatska strana kasnije ipak morala povući pa su Plitvice sve do oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Oluja” hrvatskih snaga u kolovozu 1995. ostale djelom samoproglašene paradržave Republike SAO Krajine.

Prvi poginuli hrvatski redarstvenik u Domovinskom ratu Josip Jović posmrtno je unaprijeđen u bojnika Hrvatske vojske te odlikovan viskokim državnim odličjima. Pokopan je sa svim vojnim počastima na groblju u rodnom Aržanu gdje je na Uskrs 1994.  otkriven spomenik njemu u spomen.

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Rizvanuši obilježen Dan sjećanja na Velebitske junake

Published

on

Sve postrojbe Oružanih snaga RH imale su svoju ulogu u operacijama oslobađanja okupiranih područja i dale su svoj doprinos njihovom uspješnom izvođenju.

No, Specijalna policija je imala posebnu ulogu jer je borbena djelovanja izvodila na teško prohodnom brdsko-planinskom terenu Velebita gdje je posebno došla do izražaja fizička i psihička spremnost njenih pripadnika, stoga je danas u Rizvanuši kraj Gospića kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije iz Rijeke „Ajkula“.

Počast poginulima pripadnicima Specijalne jedinice policije “Ajkula“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su obitelji poginulih specijalaca, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Perica Turalija, izaslanik Hrvatskog sabora Marijan Kustić i izaslanik Vlade Republike Hrvatske ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general pukovnik Mladen Markač, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić.                          

Zajednički vijenac u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane položili su savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, zapovjednik Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić i zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Stjepan Sabljić.

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Udruga specijalne policije, župan Ličko-senjske županije, izaslanici župana Primorsko-goranske žuapnije, gradonačelnik Grada Gospića, izaslanstvo Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i izaslanstvo IPA Ličko-senjske.

Podsjetili su se danas svi zajedno tog tragičnog, ali herojskog vremena, i na neprocjenjivu ulogu Specijalne policije u Domovinskom ratu, i na put na kojem je živote izgubilo 26 pripadnika Specijalne jedinice policije čija imena s dužnim pijetetom  i danas izgovaramo:

ZVONKO PAVELIĆ, MARINO JAKOMINIĆ, DRAGAN ŽUNIĆ, IVICA DRMIĆ, ZLATKO ORKIĆ, EMIL BANEKOVIĆ, MIROSLAV FABEČIĆ, DRAGAN MANDIĆ, IVAN VUKOVIĆ, HRVOJE ČOVO, BERNARD BENČEK, IVICA ANTOČIĆ, BRUNO BOLANČA, MILAN MAJETIĆ, ZDRAVKO ŠEBALJ, DARKO TURKALJ, ANTUN ZAROŽINSKI, DALIBOR DADIĆ, JELENKO BRNIĆ BOĆE, PREDRAG ŠUMERA, IVO KRIŽANAC, ANTE BALJAK, TRPIMIR BAKARIĆ, SAŠA RAKIJAŠ, VIKTOR LIZATOVIĆ, JOZO ILIJIĆ.

Riječi molitve za poginule specijalce izrekao je župnik, velečasni Mario Vazgeč.

Obilježavanje pogibije naših specijalaca završeno je riječima nepoznatog autora: “VI S VELEBITA STANITE U PRVI RED ZA RAJ, JER PAKAO STE VEĆ PROŠLI”. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije