Izvor: Twitter Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petodnevnom je posjetu Kanadi, što je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika toj zemlji. Uz susret s državnim vrhom, predsjednica je  razgovarala i s predstavnicima kanadskih Hrvata.

U Rideau Hallu, koji je od 1867. adresa kraljičinih namjesnika u Kanadi, pripremljen je svečani doček za hrvatsku predsjednicu i njezina supruga. Dočekala ih je Julie Payett, glavna upraviteljica Kanade od 2017. Znanstvenica i bivša astronautkinja koja je dva puta bila u svemiru Hrvatsku je uoči posjeta nazvala važnim partnerom u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. 

Hrvatska je nakon Izraela druga država kojoj je ove godine u Kanadi upriličen ovakav doček. Ovo je povijesni posjet, kaže kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk – gesta kojom Kanada prepoznaje ulogu hrvatske zajednice i njezin doprinosu zemlji, ali i priznanje predsjednici. 

– Hrvatska i Kanada imaju jake veze. Veže nas prijateljstvom i međusobnim poštovanjem. Dijelimo iste vrijednosti i partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama. Težimo i borimo se za demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda i radimo na stvaranju održivih gospodarstava uz istodobno zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Vrlo smo aktivni u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojčica s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama, poručila je Grabar-Kitarović.

Večeras se predsjednica sastaje s kanadskim premijerom- Justinom Trudeauom s kojim je uspostavila dobre odnose posljednjih godina. Nakon toga, u Ottawi državna večera u čast Hrvatske na koju su pozvani brojni ugledni Hrvati i prijatelji Hrvatske u Kanadi.