Povezite se

Vijesti

VIDEO/Kadetima Hrvatskog vojnog učilišta dodijeljen prvi časnički čin

Objavljeno

-

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, 31. kolovoza 2020. godine održana je svečanost dodjele činova pripadnicima 13. i 14. naraštaja kadeta HVU-a.

Uz kadete, njihove nastavnike, te djelatnike Kadetske bojne i drugih ustrojbenih cjelina Hrvatskog vojnog učilišta, svečanosti su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina MORH-a i HV-a te drugi.

Činove poručnika primilo je 39 kadetkinja i kadeta i to 24 kadeta 13. naraštaja diplomskih studija i 15 kadeta 14. naraštaja preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Osim činova, kadeti su primili i časnički bodež, rješenje o prijemu u djelatnu vojnu službu te odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Obraćajući se kadetkinjama i kadetima, Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da su završili težak studij i odabrali elitni poziv koji nije za svakoga. “Vi ste profesionalni vojnici i to je ozbiljan izbor”, istaknuo je Predsjednik, izrazivši uvjerenje da će neki od novih časnika jednog dana postati generalice ili generali, no do vrha dolaze samo najbolji, a sustav je tu da omogući svima iste uvjete na tom putu.

Ministar Banožić poručio je da su nove časnice i časnici budućnost Hrvatske vojske koju su svojom hrabrošću i žrtvom stvorili hrvatski branitelji: “U vođenju vaših podređenih pokažite stav i znanje, budite pošteni, pravedni i pravovremeni u donošenju odluka, a prije svega vodite ljude osobnim primjerom i uvjeren sam kako ćete zavrijediti njihovo poštovanje!”

“Središte našeg sustava je čovjek, stoga je naš cilj iz pozicije Ministarstva nastaviti ulagati sve napore da naši pripadnici budu motivirani, zadovoljni, dobro opremljeni, obučeni i obrazovani”, rekao je ministar Banožić poručivši kako je uvjeren da će se nastaviti pozitivan trend ulaganja u Hrvatsku vojsku i podizanja kvalitete obrazovanja i obuke unutar Hrvatske vojske.

“Nalazimo se danas ovdje u instituciji koja je od ranih devedesetih doživjela mnogo promjena. Najveća promjena, odnosno transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman je pred nama.Na taj način poboljšat ćemo obrazovni proces i razvoj vojnih znanosti za potrebe Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti te samim time pridonijeti sigurnosti Republike Hrvatske”, zaključio je ministar.

Načelnik GS OS RH admiral Hranj rekao je kadetima da postaju dio Oružanih snaga RH, organizacije koja zbog očekivanja i zadaća mora biti elitni dio hrvatskog društva. Danas se vaše obrazovanje ne završava, dodao je Hranj, sustav će vas pomagati i pratiti u cjeloživotnom obrazovanju, no uspjeh je prije svega na vama.
“Ovo je veliki dan za vas, ali i nas, sve koji su na HVU-u brinuli o vama, vodili vas i usmjeravali. Ponosni smo na vas i veselimo se zajedno s vama”, rekao je general-pukovnik Pađen.

Preddiplomski sveučilišni studiji namijenjeni za obrazovanje budućih časnika OS RH razvijeni su u suradnji OSRH-a i Sveučilišta u Zagrebu.

Oba sveučilišna preddiplomska studija traju 8 semestara ili četiri godine i vrednuju se s 240 ECTS bodova. Studij Vojnog inženjerstva primarno je usmjeren na tehničko područje, a studij Vojnog vođenja i upravljanja na društveno područje.
Završetkom tih studija stječe se akademski naziv prvostupnika izabranog studijskog programa i prvi časnički čin poručnika.

Diplomski studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja akreditiran je 2018. godine kada su prvi kadeti upisali studij. Studij se vrednuje s 60 ECTS bodova i traje dva semestra. Završetkom ovih studija stječe se akademski naziv magistra izabranog studijskog programa i prvi časnički čin poručnika. (Izvor:MORH)

Vijesti

Uvodi se mala matura!

Published

on

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u ponedjeljak da će uskoro dati nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole odnosno za provjeru znanja u petom i osmom razredu.

Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Argumenti: Učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja

Poplava odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – sve su to argumenti da se uvedu nacionalni ispiti i utvrdi stvarno znanje naših osnovnoškolaca.

– Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovno ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za višu ocjenu. Ako ne dobije tu višu ocjenu, onda su pritisci još i jači, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika iz OŠ Granešina u Zagrebu.

Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.

– S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravda ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika iz OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore.

To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.

– Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs.

Ravnatelji: Upisi su se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu

– Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost, rekla je Katavić.

Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi ravnatelji srednjih škola. Kažu, upisi su nam se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu.

– Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć. A ovogodišnje ispitivanje maturanata koje je proveo Nacionalni centar pokazalo je da 90 posto njih sugerira i želi da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje.

Tako će, navodi se, od iduće godine za upis u željenu srednju školu bit će važne ocjene iz osnovne škole te rezultati postignuti na maloj maturi.

Ucitavanje vijesti

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Sport

Boks: Hrgović dobio novoga protivnika za subotu

Published

on

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović dobio je novoga protivnika za meč teške kategorije u Danskoj nakon što je Čeh Ondrej Pala odustao samo pet dana prije meča, piše portal Fight Site.

Novi Hrgovićev suparnik bit će 39-godišnji Grk Alexandre Kartozia, koji je prema neslužbenim ljestvicama tek 646. teškaš svijeta koji u karijeri ima samo deset mečeva, u kojima je zabilježio osam pobjeda, te po jedan poraz i neodlučeni ishod.

Hrgović će u subotu u danskom Strueru, u dvorani Energi Park, protiv Kartozije loviti 11. profesionalnu pobjedu u karijeri u kojoj ima savršenih 10 pobjeda.

Zasad se ne zna razlog odustajanja Čeha Pale.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije