VIDEO/Kadetima Hrvatskog vojnog učilišta dodijeljen prvi časnički čin

Kadetima Hrvatskog vojnog učilišta dodijeljen prvi časnički čin

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, 31. kolovoza 2020. godine održana je svečanost dodjele činova pripadnicima 13. i 14. naraštaja kadeta HVU-a.

Uz kadete, njihove nastavnike, te djelatnike Kadetske bojne i drugih ustrojbenih cjelina Hrvatskog vojnog učilišta, svečanosti su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina MORH-a i HV-a te drugi.

Činove poručnika primilo je 39 kadetkinja i kadeta i to 24 kadeta 13. naraštaja diplomskih studija i 15 kadeta 14. naraštaja preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Osim činova, kadeti su primili i časnički bodež, rješenje o prijemu u djelatnu vojnu službu te odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Obraćajući se kadetkinjama i kadetima, Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da su završili težak studij i odabrali elitni poziv koji nije za svakoga. “Vi ste profesionalni vojnici i to je ozbiljan izbor”, istaknuo je Predsjednik, izrazivši uvjerenje da će neki od novih časnika jednog dana postati generalice ili generali, no do vrha dolaze samo najbolji, a sustav je tu da omogući svima iste uvjete na tom putu.

Ministar Banožić poručio je da su nove časnice i časnici budućnost Hrvatske vojske koju su svojom hrabrošću i žrtvom stvorili hrvatski branitelji: “U vođenju vaših podređenih pokažite stav i znanje, budite pošteni, pravedni i pravovremeni u donošenju odluka, a prije svega vodite ljude osobnim primjerom i uvjeren sam kako ćete zavrijediti njihovo poštovanje!”

“Središte našeg sustava je čovjek, stoga je naš cilj iz pozicije Ministarstva nastaviti ulagati sve napore da naši pripadnici budu motivirani, zadovoljni, dobro opremljeni, obučeni i obrazovani”, rekao je ministar Banožić poručivši kako je uvjeren da će se nastaviti pozitivan trend ulaganja u Hrvatsku vojsku i podizanja kvalitete obrazovanja i obuke unutar Hrvatske vojske.

“Nalazimo se danas ovdje u instituciji koja je od ranih devedesetih doživjela mnogo promjena. Najveća promjena, odnosno transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman je pred nama.Na taj način poboljšat ćemo obrazovni proces i razvoj vojnih znanosti za potrebe Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti te samim time pridonijeti sigurnosti Republike Hrvatske”, zaključio je ministar.

Načelnik GS OS RH admiral Hranj rekao je kadetima da postaju dio Oružanih snaga RH, organizacije koja zbog očekivanja i zadaća mora biti elitni dio hrvatskog društva. Danas se vaše obrazovanje ne završava, dodao je Hranj, sustav će vas pomagati i pratiti u cjeloživotnom obrazovanju, no uspjeh je prije svega na vama.
“Ovo je veliki dan za vas, ali i nas, sve koji su na HVU-u brinuli o vama, vodili vas i usmjeravali. Ponosni smo na vas i veselimo se zajedno s vama”, rekao je general-pukovnik Pađen.

Preddiplomski sveučilišni studiji namijenjeni za obrazovanje budućih časnika OS RH razvijeni su u suradnji OSRH-a i Sveučilišta u Zagrebu.

Oba sveučilišna preddiplomska studija traju 8 semestara ili četiri godine i vrednuju se s 240 ECTS bodova. Studij Vojnog inženjerstva primarno je usmjeren na tehničko područje, a studij Vojnog vođenja i upravljanja na društveno područje.
Završetkom tih studija stječe se akademski naziv prvostupnika izabranog studijskog programa i prvi časnički čin poručnika.

Diplomski studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja akreditiran je 2018. godine kada su prvi kadeti upisali studij. Studij se vrednuje s 60 ECTS bodova i traje dva semestra. Završetkom ovih studija stječe se akademski naziv magistra izabranog studijskog programa i prvi časnički čin poručnika. (Izvor:MORH)