VIDEO/ Grabar-Kitarović odlikovala dobrovoljne darivatelje krvi za 2016. godinu

Zagreb, 6.11.2018 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja 'Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske' dobrovoljnim darivateljima krvi za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u u utorak “Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljne darivatelje krvi za iznimni human i domoljubni doprinos u 2016. godini, a u prigodi Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, odnosno 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenoga križa, koji obilježava 140 godina rada u Hrvatskoj.

Predsjednica je u obraćanju naglasila posebnu vrijednost duge tradicije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa, organizacije koja promiče ideje solidarnosti, zajedništva, milosrđa i izgradnje humanijeg društva.

“To naše društvo iznimno cijeni. I ja osobno kao predsjednica to iznimno cijenim. Krv znači život. U mnogim se društvima krv plaća, u Hrvatskoj većina krvi dolazi od vas koji nesebično dajete dio sebe da biste spasili život i omogućili zdravlje drugima”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Darivanje krvi plemenita je i nesebična gesta kojom se pomaže spašavanju života i ozdravljenju mnogih ljudi i na tome smo duboko zahvalni, dodala je podsjetivši da su to osjetili svi koji dolaze u bolnice zbog operativnih zahvata, ali i gosti, turisti i svi kojima je potrebna medicinska pomoć.

“Jer upravo je krv ono primarno što znači život i još je uvijek niti jedan doseg suvremenih otkrića u medicini ne može nadomjestiti krv, tu esenciju života”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, naglasivši da darivatelji krvi ne razmišljaju o svojoj koristi, promociji ili pohvalama.

„No, mi im na poseban način želimo reći hvala, svima vama, iskazati vam priznanje i prepoznati dobro koje čine za dobrobit cijelog našeg društva i naše hrvatske domovine”, poručila je u zahvali odlikovanim muškarcima koji su krv darovali više od 100 te ženama koje su krv darovale više od 75 puta.

U ime 200-tinjak odlikovanih predsjednici Republike je zahvalila Kristina Kuzma, rekavši kako su ponosni što su darivanjem krvi pridonijeli potpunoj samodostatnosti opskrbe zdravstva Republike Hrvatske s dovoljnim i sigurnim količinama potrebitih doza krvi.

“Nama koji smo krv dali 75 odnosno 100 puta nisu više potrebni posebni razlozi za darivanje krvi, za nas je to način život koji nas ispunjava i veseli jer smo nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili mnoge živote i vratili mnoge osmijehe na lica”, dodala je.