Povezite se

Vijesti

VIDEO/Fuchs: Škola počinje 7. rujna u učionicama, mjere za početak godine do 31. kolovoza

Objavljeno

-

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u utorak da radna skupina intenzivno radi na pripremi mjera za početak nove školske godine, polazišna točka je da će škola početi 7. rujna u učionicama, a mjere će biti predložene i objavljene do 31. kolovoza.

”Naš je cilj da se u svim osnovnim i srednjim školama nastava održava u učionicama. Početna je pozicija da svi učenici, bez obzira pohađaju li niže ili više razrede osnovne škole ili su srednjoškolci, prvi dan nastave dočekaju u školskim klupama”, rekao je Fuchs novinarima.

Djeca u razrednoj nastavi neće nositi maske

Fuchs je imenovao 23-članu Radnu skupinu za razradu i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u kojoj su epidemiolozi, predstavnici agencija u obrazovanju, ravnateljskih udruga, osnivača škola i sindikata, a koordinatorica je Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Mjere koje se razmatraju moraju uzeti u obzir mnoge specifičnosti s kojima se susreću škole diljem Hrvatske suočene s epidemijom koronavirusa, kao i škole na području Zagreba i okolice zbog posljedica razornoga potresa u ožujku ove godine.

Zato se, pojasnio je Fuchs, za sada o mjerama ne može reći nešto puno određenije osim što je poznato da djeca u razrednoj nastavi neće nositi maske.

Potvrdila je to i koordnatorica Pavić Šimetin rekavši kako maske nemaju veliki zaštitni efekt za djecu te dobi, koja ih često i ne nose na ispravan način.

Radna skupina još razmatra trebaju li maske nositi učenici u višim razredima osnovne škole i u srednjoškolskom obrazovanju, o tome čeka očitovanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nošenje maski je obvezno za studente.

Intenzivne pripreme u CARNet-u; srednjoškolcima najteže pada socijalna distanca

Na pitanje tko će platiti maske za učenike i studente, Fuchs je najavio da će se razgovarati hoće li to biti na teret roditelja ili osnivača.

Pomoćnica ravnatelja CARNet-a Andrijana Prskalo Maček rekla je da u CARNet-u intenzivno rade na tehničkim poboljšanjima kako bi on-line nastava bila što kvalitetnija.

Na primjedbu da je na početku on-line nastave bilo tehničkih poteškoća odgovorila je kako tada nije bilo puno vremena za pripremu, ali sada se pripremaju sve opcije da se jesen spremno dočeka.

Klinička psihologinja Tanja Sever smatra da će tek vrijeme pokazati kako su učenici podnijeli zahtjevnu psihičku situaciju koju im je nametnula koronakriza i kakve će biti posljedice.

Pritom su, ističe, najizloženiji bili srednjoškolci jer su upravo njima socijalni kontakti izrazito važni i najviše im trebaju.

“Proboj” koronavirusa u škole rješavat će se ad hoc

Fuchs je svjestan kako je moguć “proboj” koronavirusa u škole, a na pitanje kako će se postupiti u tom slučaju odgovorio je da će se to rješavati ad hoc. 

Ponovio je kako treba voditi računa o specifičnostima svake škole, potkrijepivši to slučajem nekih zagrebačkih škola koje zbog posljedica potresa više ne mogu raditi pa će nastavu održavati u drugim školama.

Zato smo, podsjetio je, dali suglasnost da se školski sat u Zagrebu skrati na 40 minuta, kako bi se škole koje rade u dvije smjene mogle kompletno dezinficirati.

Na pitanje hoće li se nastavnici i djelatnici škola morati testirati na koronavirus, Pavić Šimetin kazala je kako to nije obvezno, već epidemiološke mjere predviđaju testiranje samo onih osoba koje imaju simptome koronavirusa.

S obzirom da je jesen vrijeme prehlada, viroza i gripe, pred epidemiolozima je zadaća da najučinkovitije zaštite učenike, nastavnike i sve dionike obrazovnoga procesa.

Na primjedbu da je kasno imenovao radnu skupinu, ministar je ustvrdio kako to ne znači da se tek sada počelo raditi na tim pitanjima, radna skupina ne počinje iz početka već na temeljima ranije stečenih iskustva tijekom koronakrize.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije