Povezite se

Izdvojeno

VIDEO/ Darinko Dumbović: „ Nisam vaš fan, niti sam oduševljen, ali ono što se mora priznati ja to priznajem i to treba znati cijeniti a ne politizirati“

Objavljeno

-

Na sastanku Saborskog Odbora za regionalni razvoj i Fondove EU saborski zastupnik Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje, obratio se premijeru Vlade Andreju Plenkoviću, novoimenovanom ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marku Paviću, članovima odbora, državnim tajnicima…, prezentirajući svoj stav i razmišljanja provedena u praksi a vezano za tematiku regionalnog razvoja i privlačenja sredstava iz Fondova EU te njihovu realizaciju u stvarnom životu.

Između ostalog komentirao je poslovnik ustvrdivši da ako su oni članovi Odbra teoretski na sastanak može doći preko 100 saborskih zastupnika koji bi imali pravo na repliku a oni koji su članovi Odbora o tome ne smiju razgovarati nego moraju čekati s čim im se oduzima vrijeme i ne mogu raspravljati o onom zbog čega su na sastanku.

Dumbović zatražio promjenu poslovnika

Zalažem se da se po tom pitanju promjeni poslovnik s tim da se nikom ne oduzimaju prava ali bi trebali znati kao Saborski odbor tko ima veća ili manja prava jer po ovom ispada da se može tražiti sto replika zbog politiziranja cijele situacije, kazao je Dumbović.
„Kao saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje, iz Sisačko moslavačke županije koja u kontinuitetu, trajno zaostaje u razvoju, i kad pogledamo zadnje ankete i sve ono što je indeks razvijenosti ne možemo se sa svime pohvaliti. Ono s čim možemo pohvaliti je spremnost lokalne samouprave koliko je sama organizacijski sposobna da aplicira prema europskim fondovima“, kazao je Dumbović te izdvojio primjer grada Petrinje.

Volio bi vidjeti one koji su povukli do 2,7 milijuna kn financijskih sredstava za financiranja svojih vlastitih plaća

Grad Petrinja danas, u zadnje tri godine, ima u provedbo 800 milijuna kn europskih projekata, od komunalne, gospodarske, socijalne i poduzetničke infrastrukture. U tom djelu možemo reći da dobro radimo, no međutim u toj provedbi dolazimo do onog dijela financiranja gdje zapinjemo. Primjera radi, mi za našu aglomeraciju koja je 437 milijuna kn, a imamo i pilot Projekat „Pet gradova“ koji su ratom bili zahvaćeni, znači intervencijski plan, koji smo sami kao grad napravili, akcijske planove kako bi ih mogli realizirati. Mogu reći da suradnja sa bivšom ministricom je bila jako dobra a to mogu reći i za suradnike koje vidim ovdje i mogu biti zadovoljan gledajući to da i same plaće za vlastite kapacitete povlačimo, samo za svoje komunalno poduzeće za kadrove na mjesečnoj bazi tj. godišnjoj 1,7 milijuna kn dok u gradu kapaciteti i mladi ljudi koji su aplicirali ove zadnje četiri godine povlače na godišnjoj razini 980.000 kn što znači da je stvar lokalne samouprave koliko će se tko organizirati na način kako će sufinancirati vlastite plaće od 0 do 80 posto. Volio bi vidjeti one koji su povukli do 2,7 milijuna kn financijskih sredstava za financiranja svojih vlastitih plaća.

Ono što me interesira, što je najveći problem, mi apliciramo još 200 milijuna kn što znači da sam grad Petrinja ima milijardu kn, što ne znači da ćemo mi to napraviti, u provedbi 800 milijuna kn a danas već imamo 500 milijuna kn provedenih, no međutim na tih 500 milijuna kn mi imamo korekcije koje su 5 ili 10 posto i kad pogledamo teoretski što je korekcija za lokalnu samoupravu, a na milijardu kn 5 posto je 50 milijuna kn tako kad pogledamo da svi projekti koji su od projektanata neozbiljno napravljeni, da ima manje-više radova, neozbiljnih radova, i neka su još tu pojavi još 10 posto samo na milijardu to je 100 milijuna kn. Kad govorimo o 20 posto za koliko se mi možemo od svog vlastitog proračuna zadužiti i znamo da nam to ne ide u obzir računajući na EU Fondove da nećemo dobiti tih 20 posto, no međutim kod svake situacije kad tu penalizaciju plaćate 10 posto mi moramo imati vlastita sredstva za naša komunalna poduzeća. To je jedno tehničko pitanje koje mnogi političari u Saboru, neću reći da ne razumiju, nego nisu bili u situaciji da znaju što znači provoditi projekte. Zato vas molim da artikulirate na neki način sve naše probleme i da ne dođemo u situaciju što je netko od kolega rekao da nećemo imati vlastitih kapaciteta.

Nisam vaš fan, niti sam oduševljen, ali ono što se mora priznati ja to priznajem i to treba znati cijeniti a ne politizirati.

Ta nacionalna komponenta je izuzetno važna, da nam pomogne i da kroz tu nacionalnu komponentu osjetimo naš izvorni proračun od 70 milijuna kn i on je sam sebi svrha a godišnji proračun grada je 450 milijuna kn što znači da mora biti spreman za sve ovo i tu se bojim da ćemo malo zapeti ali situacije koje nam dolaze iz mjeseca u mjesec moramo redovno servisirati. Dal ćemo biti fleksibilniji prema HBOR-u, prema bankama koje će imati revolving priču koja će nas pratiti, to ćemo morati još jače porazgovarati i napraviti dobru pripremu. Namjerno sam išao na ovaj operativni dio da shvatite da kao gradonačelnik koji dolazi iz malog mjesta, grada Petrinje, koji definitivno ima jako puno projekata i što mogu reći za bivšu ministricu a nadam se da će te vi ostati na tom tragu, za financijsku agenciju, za gospodina Petrica, Jelića u principu mogu reći, nisam vaš fan, niti sam oduševljen, ali ono što se mora priznati ja to priznajem i to treba znati cijeniti a ne politizirati. Zato želim svima da se uhvate posla kod svoje kuće i da pokažu svoje rezultate.

Izdvojeno

Krstičević: Hrvatska slavi mir i slobodu te gradi snažnu Hrvatsku vojsku

Published

on

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u petak u Dubrovniku na proslavi Dana dubrovačkih branitelja kako Hrvatska slavi mir i slobodu te gradi snažnu Hrvatsku vojsku, koja čuva Hrvatsku i jamac je mira i sigurnosti.

Krstičević je kao izaslanik premijera, zajedno s predsjednicom države Kolindom Grabar- Kitarović i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirkom Šundovim, na brdu Srđ ponad Dubrovnika položio vijence na spomen-križu u počast poginulim hrvatskim braniteljima.
“Obrana Srđa 6. prosinca 1991. godine bila je epska borba hrvatskih branitelja protiv velikosrpske i crnogorske agresije i bahatosti, u jeku njihovih osvajanja hrvatskih krajeva. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima nisu uspjeli prošetati Stradunom”, istaknuo je Krstičević.
U ime Vlade RH izrazio je duboku zahvalnost dubrovačkim i svim ostalim braniteljima koji su dali golem doprinos slobodi Dubrovnika, hrvatskog juga i čitave Hrvatske.
“Najveću zahvalnost iskazujemo obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja”, naglasio je te dodao kako mu je drago što će ulica u Dubrovniku dobiti ime generala Janka Bobetka, ‘oca moderne hrvatske vojske’.
“Bio je zapovjednik južnog bojišta i svakako je zaslužan za slobodu hrvatskog juga. Lijepo će biti vidjeti i hrvatske vojnike u mimohodu ulicama Dubrovnika u čast dubrovačkim braniteljima”, izjavio je Krstičević.
Načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov rekao je da je obrana Srđa bila obrana Dubrovnika i Hrvatske.
“Treba još više naglasiti i vrednovati obranu Srđa i njegovih branitelja. Svih Dubrovčana, ali i svih drugih postrojbi koji su bili na Srđu. Trebamo poticati da se o ovome piše, a da mladost o ovome uči, u vojnim školama, ali i općenito. Emocije rade, jer Hrvatska nikad ne bi bila ista s ili bez Dubrovnika. Zato iskazujemo iskrenu zahvalnost dubrovačkim braniteljima. Mi koji smo kasnije došli pomoći u deblokadi i oslobađanju juga Hrvatske, pod vodstvom generala Janka Bobetka, to smo učinili zajedno. Hrvatsko zajedništvo je naša velika vrijednost”, istaknuo je Šundov.
Proslava Dana dubrovačkih branitelja počela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod križa na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo, ispred spomenika poginulim pripadnicima MUP-a te na Liechtensteinovom putu za stradale vatrogasce i pripadnike Hrvatske ratne mornarice.
Popodne će se u starom gradskom Portu odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a središnja svečanost održat će se na svečanom otvaranju Ulice generala Janka Bobetka, nakon čega će uslijediti mimohod postrojbi Domovinskog rata ulicama grada.

U večernjim satima u dubrovačkoj Katedrali služit će se misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, pred Festivalskom palačom, koja je u agresiji izgorjela, projicirat će se „3D mapping“ video projekcija razaranja grada, a potom na Stradunu slijedi koncert Marka Perkovića Thompsona.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Otoku obilježena 28. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

Published

on

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika u središtu Otoka, u blizini Vinkovaca, u ponedjeljak je obilježena 28. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca – pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka.

 U ime predsjednika Hrvatskoga sabora nazočne je pozdravio saborski zastupnik Dražen Milinković, koji je izrazio sućut obiteljima i suborcima poginulih zrakoplovaca.

 “Tužni smo zbog izgubljenih mladih života, ali ponosni na njihovu hrabrost. Nakon 35 borbenih letova tijekom kojih je bačeno 68 bombi i tri humanitarna leta tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, morali su prestati djelovati nakon što je njihov zrakoplov srušen iznad Otoka”, rekao je Milinković.

 “Na ovaj način svake godine prisjećamo se njihove pogibije, i ne samo prvih zrakoplovaca, nego i svih branitelja Otoka. Naime, Otočani su sudjelovali na svim ratištima diljem Hrvatske, a 30 Otočana dalo je život za slobodu Hrvatske”, rekao je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

 Po riječima izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadira Gorana Novoselića, malobrojni piloti i zrakoplovni stručnjaci u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u osnutku zrakoplovnih postrojba.

“Te prve zrakoplovne skupine su letjele u avionima potpuno neprikladnim za borbeno djelovanje. Domoljubi iz Prvoga zrakoplovnog voda Osijek borbene letove izvršavali su u poljoprivrednim avionima koji nisu bili niti po jednoj karakteristici borbeni avioni”, podsjetio je Novoselić, dodajući kako su pripadnici osječkoga zrakoplovnog voda u takvim avionima izveli više od 30 borbenih i humanitarnih letova u tada okupirani Vukovar.

Govorili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general u mirovini Josip Lucić te počasni građanin Otoka Vladimir Šeks, a među nazočnima na komemoraciji, osim članova obitelji i suboraca te građana Otoka, bio je i ministar državne imovine Mario Banožić. Molitvu je predvodio fra Mato Vincetić.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibatprvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginula su ispunjavajući borbenu zadaću u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kad je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Vijence su podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci i mnoga izaslanstva, a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica. Tijekom polaganja vijenaca mjesto komemoracije nadlijetao je zrakoplov Antonov, u kojem su letjela i četvorica zrakoplovaca kad su srušeni iznad Otoka. 

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Obilježena 27. godišnjica ustroja splitskih postrojbi 158. brigade HV i 6. domobranske pukovnije

Published

on

Svečanom akademijom u nedjelju je obilježena 27. godišnjica ustroj splitskih postrojbi 158. brigade Hrvatske vojske i 6. domobranske pukovnije kroz koje je u Domovinskom ratu prošlo više od 6.000 branitelja, njih 20 je poginulo.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, general zbora Josip  Lucić istaknuo je važnost  i vrijednosti Domovinskog rata.
“S ponosom stojim ovdje ispred vas, mojih prijatelja, suboraca iz Domovinskog rata, te vam prenosim poruku naše predsjednice kako trebamo svi zajedno ustrajati na očuvanju vrijednosti za koje smo se mi borili i izborili,” istaknuo je general Lucić.
 Predsjednik Udruge veterana tih dviju postrojbi Ivica Bubić je istaknuo kako su to “fetive splitske” postrojbe te je kritički govorio o aktualnoj situaciji.
 “Mi i nismo danas opravdali žrtvu branitelja, prepustili smo lihvarima, sitnim lopovima, kriminalcima, da nam kroje državu, anuliraju svu vrijednost Domovinskog rata,” izjavio je  Bubić.
 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je naglasio kako kako su prije skoro tri desetljeća pripadnici tih dviju brigada stali u obranu svog grada.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije