VIDEO/70. godišnjica HGSS-a, pet helikoptera za intervencije

Kkonferencija za novinare Hrvatske gorske službe spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) najavila je u ponedjeljak proslavu 70. godišnjice, koja će se održati u travnju, pri čemu je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut najavio završetak projekta kojim bi civilna zaštita dobila pet helikoptera za medicinske i spasilačke intervencije.

“MUP i Ravnateljstvo civilne zaštite napravili su projekt za pet helikoptera za sustav civilne zaštite, očekujem da bi do kraja godine trebalo biti potpisano financiranje pa bi krenuli u nabavu tri helikoptera srednje kategorije i dva veće kategorije, koji bi se koristili za hitni medicinski prijevoz i gorska spašavanja”, rekao je Trut novinarima u sjedištu HGSS-a.

Formiranje državnih intervencijskih postrojbi civilne zaštite 

Helikopteri će biti certificirani i opremljeni za takve aktivnosti, a ukupna cijena bit će oko 25 milijuna eura.

Trut je istaknuo novi iskorak u suradnji nakon formiranja Ravnateljstva civilne zaštite unutar MUP-a i integracije svih snaga. 

“Poseban je naglasak na zajedničko formiranje modula državnih intervencijskih postrojbi civilne zaštite, koje će se koristiti za spašavanje u Hrvatskoj ali i biti certificirane za spašavanje u cijeloj Europi, ako treba i šire”, najavio je Trut.

To su moduli za spašavanje iz poplava, špilja i planina. “Krenulo se već u opremanje i osposobljavanje ljudi i certificiranje tih modula kroz EU mehanizam”, dodao je.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić podsjetio je na osnivanje HGSS-a 1950. godine sa četiri osnivača i nekoliko članova. “Danas imamo 1018 članova registriranih u bazi spasilaca, a porast članstva znači i porast aktivnosti”, dodao je.

“Od osnutka HGSS-a spasili smo nekoliko tisuća ljudi. HGSS godišnje ima između 800 i 1000 intervencija, u nekima je spašen velik broj ljudi, a u drugima životinje ili tehnika”, naglasio je Granić.

Ocijenio je da su u Službi kroz 70. godina djelovanja stekli dovoljno iskustva i znanja da mogu suvereno nastaviti s radom, pogotovo jer će uvijek biti potrebe za spašavanjem ljudi.

“Zbog sve većeg broja ljudi koji boravi u prirodi nesreće će se, nažalost, događati sve češće”, upozorio je Granić.

Naglasio je kako je oprema za spašavanje skupa, ali svake godine raste potpora lokalne zajednice i države.

Oprema za spašavanje 10.000 eura

“Oprema za spašavanje u svim uvjetima sigurno je oko 10.000 eura. Nemaju svi svu opremu, možda to i nije potrebno, ali treba osigurati da svatko od njih može reagirati bilo kada”, kaže Granić.

HGSS se godišnje financira s oko 30 milijuna kuna, od čega čak 17 milijuna kroz ministarstva i razne potpore.

“Bitno je da i od EU-ovih fondova dobivamo gotovo istu količinu novca jer stalno apliciramo na projekte, Tome se moramo okrenuti još više”, naglašava Granić.

Glavni tajnik HGSS-a Darko Berljak najavio je za 10. svibnja na Jarunu veliku pokaznu vježbu za građanstvo. “Želimo djelovati i preventivno, pa ćemo tijekom godine u svih naših 25 stanica u Hrvatskoj organizirati niz vježbi i radionica”, rekao je.