Vidaković nakon vjerovničkog vijeća u Vladi: Svatko je plakao nad svojom sudbinom

Dobavljači i vjerovnici Agrokora očekuju nastavak procesa izvanredne uprave i pregovora o nagodbi, kao i da Vlada što prije predloži novog izvanrednog povjerenika, istaknuli su to nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem članovi Privremenog vjerovničkog vijeća.

Prokuristica Kraša i članica tog vijeća Marica Vidaković izjavila je nakon sastanka da je svatko plakao nad svojom sudbinom.

Tema sastanka bio je nastavak procesa i nastavak pregovora. Ono što smo svi u ovom procesu apsolutno potvrdili je da smo zainteresirani da se do nagodbe dođe, rekla je. Prenijela je i da im je premijer Andrej Plenković rekao da je u fazi svih aktivnosti koje trebaju prethoditi izboru povjerenika i da će vrlo brzo biti poznato to ime. Danas se, kaže, ni jedno ime nije se spominjalo.

Upitana vlada li među dobavljačima nervoza s obzirom da se gotovo dva tjedna ne događa ništa, Vidaković je rekla kako smatra da od nervoze u ovom trenutku neće dobiti ništa. Mi trebamo svi zajedno sjesti i početi raditi ono što je prioritet, a to je zapravo dogovarati se i privoditi kraju ovaj proces, poručila je.

Upitana za komentar medijskih napisa po kojima se tvrtka Franck obratila Trgovačkom sudu sa zahtjevom za više transparentnosti u procesu izvanredne uprave te primjedbama da svi dobavljači nisu jednako tretirani, Vidaković je kazala da je zastupala interese svih dobavljača. Apsolutno sve što se dešavalo iskomunicirano je na udruzi dobavljača odnosno koordinacijama dok sam ih ja vodila. I svi kriteriji su tamo glasovani i većinom glasova prihvaćeni i prema tim kriterijima je plaćano, bilo da se radi o starim plaćanjima bilo da se radi o kriterijima za roll-up, rekla je Vidaković, dodajući kako ne bi ulazila u razloge Francka.

Predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Matija Brlošić također je istaknuo kako je na sastanku bilo riječi o njihovoj želji da se u procesu izvanredne uprave nastavi tamo gdje se stalo. Što se tiče poljoprivrede, za osam dana će početi pripreme za proljetnu sjetvu i svi poljoprivredni dobavljači očekuju da ovo do tada bude rješeno, rekao je.

Thomas Wagner iz Knighthead Capitala rekao je: Imali smo konstruktivan sastanak, svi su vrlo predani, radimo zajedno kako bismo našli rješenje koje će biti od koristi kupcima, zaposlenicima i cjelokupnom hrvatskom narodu.

Ocijenio je da je ostalo dosta posla, ali da treba zajedno naporno raditi na tome kako bi se osiguralo to da u tom procesu hrvatski narod ne bude oštećen ni u kome pogledu i kako ni kuna javnog novca ne bi bila potrošena na rješenja ove situacije.

Upitan jesu li točne glasine prema kojima je Knighthead prodao svoj ulog u Agrokoru trećoj strani, rekao je da to nije istina te da je Knihghthead investirao svoj novac u Agrokor i ostaje konstruktivan u vezi njegove budućnosti.

Na sastanku su sudjelovali Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača, Marica Vidavković, predstavnica velikih dobavljača te predstavnici financijskih institucija Miljenko Živaljić i Claudio Cesario (Unicredito Zagrebčka banka), Tom Wagner i Andrew Shannahan (Knighthead), Sergei Volk (Sberbank), Riccardo Orcel i Roman Nagaev (VTB).

Nešto ranije, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, neki od koalicijskih partnera izjavili su kako im je rečeno da će u Agrokoru biti imenovana višečlana uprava te da bi se to trebalo dogoditi u idućih nekoliko dana.