Veterani 4. gardijske brigade stali u obranu Mire Bulja

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Veterani 4. gardijske brigade komentirali su ispad Vojislava Šešelja u srbijanskom parlamentu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon što je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsku delegaciju za vrijeme službenog posjeta Beogradu uslijedile su nedopustive relativizacije i sramotne izjave. Ne zanemarujući Vučićevu aroganciju ni mlaki formalni istup Brnabićke, šokirani smo istupom predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković koja je usporedila našeg suborca, dragovoljca Domovinskog rata i saborskog zastupnika Mira Bulja s ratnim zločincem Vojislavom Šešeljom.

Sramotni incident gaženja simbola hrvatske države, zapravo poricanja hrvatske državnosti, ni na koji se način ne može usporediti s upitom o posjetu Glini saborskog zastupnika Mira Bulja koje je uputio predsjedniku RS Aleksandru Vučiću tijekom njegove zadnje posjete Republici Hrvatskoj.

Ovakva usporedba, koja pritom dolazi od samog vrha političke strukture Republike Srbije, pokazuje da Vlada RS odbija preuzimanje odgovornosti za svoju ulogu u Domovinskom ratu kao i suočavanje s reliktima prošlosti bez kojih se jednostavno ne može graditi dobrosusjedski odnos dviju zemalja.

Ovim činom, kao i izostankom reakcije nadležnih hrvatskih institucija, duboko su povrijeđeni osjećaji svih veterana 4. gardijske brigade kao i svih ostalih hrvatskih branitelja! Miro Bulj, u najtežem trenutku za našu domovinu nije prezao pristupiti 4. brigadi ZNG i, ako treba, položiti život za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Zato zahtijevamo od nadležnih institucija da se hitno očituju zašto nisu spremne braniti dignitet Hrvatskog sabora i njegovih zastupnika te zbog čega dopuštaju napade na dragovoljce Domovinskog rata, časne pojedince koji su iz osvajačkih kandži iščupali hrvatsku grudu.

Također, ako je Republika Hrvatska odlučila uskratiti gostoprimstvo ruskom diplomatu na zahtjev Velike Britanije, ne vidimo razloga da se zbog ovog čina ne uskrati gostoprimstvo srpskim diplomatima.

Vlada RH-a mora pokazati da je spremna štititi svoje građane i zahtijevati minimum međusobnog uvažavanja i dostojanstva u odnosima Hrvatske i Srbije, koje s hrvatske strane nikad nije izostajalo”, stoji u priopćenju veterana 4. gardijske brigade.