Vesna Škare Ožbolt: Učenicima besplatni udžbenici, mladima stanovi…

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesne Škare Ožbolt u utorak je obećala svim učenicima besplatne udžbenike, studentima stipendije, mladima stanove, umirovljenicima domove, a Romima na Žitnjaku struju, vodu i kanalizaciju.

Socijalna politika Zagreba nije se mijenjala od 2014. Kada dođemo u poziciju, razradit ćemo i poboljšati socijalne mjere, poručila je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare na Zrinjevcu.

Škare Ožbolt je obećala da će omogućiti zagrebačkim učenicima besplatne udžbenike do kraja srednjoškolskog obrazovanja i svim Zagrepčanima besplatan pristup čitaonicama i knjižnicama.

Najbolji studenti dobit će gradske stipendije, mladi znanstvenici stanove, čije će najamnine dijelom plaćati Grad te će se napraviti studija potreba stambenog zbrinjavanja mladih ljudi.

Posebnu pažnju posvetit će zagrebačkim umirovljenicima koji će, kaže, dobiti “zagrebačku karticu od 500 kuna svaki mjesec” što će moći potrošiti namjenski na proizvode i usluge zagrebačkih obrtnika, kulturu i sport.

Umirovljenicima je obećala i gradnju novih umirovljeničkih domova, te ugradnju liftova u višestambenim zgradama.

Stožer Pavičić Vukičević daje Romima po 200 kuna za potpis

Majkama odgajateljicima poručuje da će nastaviti provedbu te demografske mjere, a posebno će se razmišljati kako uključiti u posao roditelja-odgajatelja nakon 15. godine djeteta.

Unatoč tome što je Vijeće romske nacionalne manjine u Zagrebu pozvalo jučer kandidate da “ne šire stereotipe o Romima u kampanji”, Škare Ožbolt ponovno se osvrnula na uvjete života romskih obitelji na Žitnjaku te ponovila tvrdnju o ljudima iz izbornog stožera Jelene Pavičić Vukičević koji ih obilaze i daju im po 200 kuna u zamjenu za potpis potpore kandidaturi.

“Ljudi su nam rekli kako su mnogi na Kozari boku i Kozari putevima dobili 200 kuna za potpis na listi. Ja sam mislila da su ta vremena zajedno s Milanom Bandićem otišla, ali očito ništa se nije promijenilo, samo njega nema. Način funkcioniranja, metode u gradskoj upravi i kod njegove zamjenice ostali su isti”, ustvrdila je Škare Ožbolt.

Poručila je da treba promijeniti cijelu ekipu koja sada vodi grad, a ona kada postane gradonačelnica, Romi u Zagrebu više neće živjeti bez struje, vode i kanalizacije.