Venezuelski učenici posadi ISS-a: “Jeste li susreli vanzemaljce?”

Desetak venezuelskih učenika osnovnih i srednjih škola prošli je tjedan dobilo priliku zadovoljiti znatiželju i postavljati pitanja američkom astronautu Josephu Acabi koji boravi na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Šestotinjak učenika, njihovih profesora i roditelja okupilo se u sportskoj dvorani u San Cristobalu, a desetak ih je dobilo priliku osam minuta razgovarati s astronautom portorikanskog porijekla Josephom Acabom.

“Dobrodošli na Međunarodnu svemirsku postaju!”, pozdravio ih je Acaba, nakon čega je u dvorani nastala euforija praćena pljeskom.

“Jeste li susreli vanzemaljce?”, “Kakav je protokol u slučaju da naiđete na njih?”, upitao je šesnaestgodišnji Diego, na što mu je astronaut odgovorio kako “protokol za takvo što ne postoji no da bi on, kad bi ih susreo bio vrlo sretan”.

“Što astronauti jedu u svemiru”, zanimalo je osmogodišnju Veronicu.

“Jedemo jako dobro. Imamo puno tortilla jer ovdje ne možemo držati kruh. Jedemo i meso, a ja najviše volim piletinu”, odgovorio joj je Acaba.

Iz školske uprave su objasnili da je svrha razgovora osnovnoškolaca i srednjoškolaca s astronautom bila je potaknuti njihov interes za matematiku, prirodne znanosti, tehnologiju i zanimanje za svemirska istraživanja. /Hina/