Venezuela: Pojačava se pritisak na Nicolasa Madura

EPA/YURI KADOBNOV

Povećava se pritisak na predsjednika Venezuele Nicolasa Madura nakon što ga je 11 američkih zemalja u ponedjeljak pozvalo da raspiše prijevremene izbore, a niz europskih zemalja priznalo oporbenog vođu Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele. 

Skupina Lima ponovila je da “priznaje i podržava” Guaidoa kao vođu Venezuele, potvrdilo je 11 od 14 zemalja članica te skupine u deklaraciji prihvaćenoj na sastanku ministara vanjskih poslova u Ottawi. 

Pozivaju na “mirnu promjenu” i “trenutno uspostavljanje demokracije u Venezueli kroz organizaciju slobodnih i poštenih izbora”.

Izjavu su potpisale Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj i Peru.

Maduro je osvojio drugi mandat na svibanjskim izborima koji su smatrani nedemokratskima. Guaido se proglasio privremenim predsjednikom 23. siječnja i brzo osvojio priznanja velikog broja zemalja. 

11 zemalja članice skupine Lima navode da je “važno” osigurati pristup humanitarne pomoći Venezueli te su pozvali vojsku da stanu uz Guaidoa i ne spriječi dolazak pomoći.

(Hina)