Venezuela: Nakon izbornog poraza, oporba postavlja uvjete za dijalog

EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Venezuelska oporba odbacila je svaki dijalog s vladom bez nezavisne provjere valjanosti venezuelskih regionalnih izbora na kojima je premoćno pobijedio tabor predsjednika Nicolasa Madura.

“Nećemo se uključiti u nikakve rasprave ili pregovore dok se ne provede takva provjera i tražene promjene za normalno provođenje političkih prava Venezuelaca”, rekao je u ponedjeljak navečer Angel Oropeza u ime oporbene koalicije Stola demokratskog jedinstva (MUD) na konferenciji za tisak.

Konkretno, oporba zahtijeva “međunarodno vjerodostojnu provjeru” izbora od nedjelje na kojima nije bio dopušten nijedan međunarodni promatrač.

“Pozivamo venezuelski narod i svijet da se bore za novi izborni sustav i hitno sazivanje slobodnih i transparentnih izbora”, dodao je Oropeza optužujući režim za “prijevare, nasilje, nepravilnosti, manipulacije, iznude i ucjene u negiranju volje Venezuelaca”.

Mogućnost brzog izlaska iz krize sve je dalja za tu naftnu zemlju načetu velikim gospodarskim i političkim problemima, po analitičarima.

Službeno se Ujedinjena socijalistička stranka Venezuele na vlasti nametnula u 17 od 23 države u zemlji, po Nacionalnom izbornom vijeću.

Izabrani guverneri trebali bi položiti zakletvu u utorak pred svemoćnom Ustavnom skupštinom. Uvjet je to koji je nametnuo predsjednik ali odbacuju njegovi protivnici koji to tijelo ne priznaju.

Oporba za koju su ankete predvidjele pobjedu u 11 od 18 država pobijedila je u samo pet, dok je posljednje mjesto bilo još nepoznato u ponedjeljak navečer.

Hina