Veljko Miljević: London nije odabran slučajno

HRT

Po kojim osnovama bi se osumnjičenima u Aferi Agrokor mogao odrediti istražni zatvor, hoće li im se oduzeti imovina, zašto je Ivica Todorić odabrao baš London – o tome i drugim temama u Studiju 4 govorio je odvjetnik Veljko Miljević.

Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službenih isprava i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga – za ta se nedjela tereti aktere Agere Agrokor. Njih 12 danas bi se trebali naći pred sucem istrage, a trojica su još nedostupna – Ivica Todorić i njegovi sinovi. Odvjetnik Veljko Miljević u Studiju 4 rekao je kako ta nedjela pripadaju u red srednje teških kaznenih djela. Komentirao je i medijske napise da je Ivica Todorić angažirao stručnjaka za izbjegavanje izručivanja: ‘Mene kao profesionalca uopće ne čudi, ako je ta informacija točna, da je on angažirao stručnjaka za postupke izručenja. Daleko je lagodnije pratiti situaciju iz daleka, u miru i sve proučavati nego biti u zatvoru gdje su ti ograničene mogućnosti’.

Što se tiče euroskog uhidbenog naloga, stvari su tu poprilično jasne jer je Hrvatska članica Europske unije, smatra Miljević. No dodaje kako je London zbog Brexita dobar odabir. ‘London je dobro mjesto za onoga tko želi barem pričekati sa izručenjem ili barem osujetiti izručenje’.

Na pitanje po kojoj osnovi bi osumnjičenima mogao odrediti istražni zavor odgovara: ‘Ako netko već od četvrtog mjeseca ima realnog razloga očekivati da bi mogao biti obuhvaćen kaznenim postupkom, on će tragove kaznenog djela uništiti u najkraćem mogućem roku.

Neće čekati deveti ili deseti mjesec da to napravi. Jako je mala mogućnost konkretna mogućnost uništavnja tragova kaznenog djela u ovom slučaju’, rekao je Miljević i zaključio kako je najvjerojatnije da će se istražni zatvor odrediti po točki 2, odnosno zbog postojanja opasnosti da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike ili prikrivače, no kako je ta točka za njega dubiozna. Imovina osumnjičenih, smatra Miljević vjerojatrno će biti blokirana jer se radi o kaznenim djelima koja u sebi sadržavaju imovinsku korist.