Velimir Bujanec opovrgava Frankfurter Rundscahu

Hina

Novinar Velimir Bujanec opovrgao je pisanje lista Frankfurter Rundschau koji je u utorak objavio da je biskupija Mainz u dogovoru s hrvatskim katoličkim misijama odlučila da se u njihovim prostorima više ne održavaju politički skupovi, između ostaloga i zbog Bujančevih nastupa.

Bujanec u priopćenju dostavljenom Hini tvrdi da se radi o izmišljotini.

“Nikada nisam nastupio niti javno govorio u nekoj od hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, niti sam bio dio službenog protokola neke njihove manifestacije”, napisao je.

“U Njemačkoj isključivo govorim kao novinar, a ne kao političar jer to nisam – i to na poziv naših zavičajnih klubova – u velikim dvoranama koje se zakupljuju na komercijalan način”, navodi se u priopćenju.

U priopćenju Bujanec naglašava kako, neovisno o njemu, hrvatske katoličke ionako misije ne organiziraju političke skupove.

Hina u utorak i srijedu nije uspjela dobiti komentar pisanja Frankfurter Rundschaua niti u biskupiji u Mainzu niti u Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Njemačkoj, na koje se list poziva kao izvor informacije za odluku o tomu da se u prostorima hrvatskih zajednica više ne održavaju politički skupovi.

List navodi da je pomoćni biskup i generalni vikar biskupije u Mainzu o tomu razgovarao s Ivanom Komadinom, dušebrižnikom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i poručio mu “da su prostori zajednica koje se koriste hrvatskim jezikom duhovni centri i da ne bi trebali biti korišteni za političke svrhe. Posebice ako se pritom radi o zastupanju ekstremnih političkih svjetonazora”.

Frankfurter Rundschau napisao je da su u prošlosti u više navrata bili organizirani politički intonirani skupovi na kojima su između ostalog bili prikazivani filmovi koji relativiziraju holokaust a na manifestacije su pozivani i kontroverzni aktivisti iz Hrvatske poput Velimira Bujanca. (H)