Povezite se

Izdvojeno

Velikosrpska agresija – ustupak je Srbima

Objavljeno

-

Hotimir Oberman dipl.ing

Piše: HOTIMIR OBERMAN

Kad netko (gospodin Pupovac Milorad) govori o sličnosti dviju država, a sam ne kaže u čemu je ta sličnost, ne preostaje nam drugo nego nagađati što je ta osoba mislila.  Nezavisna država Hrvatska i Republika Hrvatska imaju zajedničko samo Hrvatska i možda koju tisuću državljana koji su živjeli u jednoj i u drugoj državi. Lako je zaključiti da to ime – Hrvatska – smeta.

Ima još jedna – užasna –  sličnost: Kada je 8, travnja 1941. godine u Bjelovaru predstavnik Hrvatske seljačke stranke proglasio Hrvatsku (seljačku) državu, Osma konjanička pukovnija je krenula prema Bjelovaru. 10 travnja su kod Donjih Mosti naišli na grupu od 12 nenaoružanih seljaka i poubijali ih. Time su započeli spiralu zla na našim prostorima u Drugom svjetskom ratu.  

Tri mjeseca i 17 dana nakon proglašenja NDH srpski četnici su zarobili hodočasnički vlak iz Knina za Drvar, poubijali hodočasnike, župnika posebno mučili: potkovali ga, nabili na kolac i ispekli. Istog dana 27. srpnja spaljena je crkva u Drvaru, poubijano 200 muslimana, koji su bili od Tuzle na radu u Drvaru. Istog dana napadnuta je i župa Bosansko Grahovo. Poseban je cinizam komunističkih vlasti taj dan proglasiti danom ustanka naroda i narodnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pa, to je proglašenje legalnim ubijanje nenaoružanih Hrvata katolika i muslimana u borbi protiv Hrvatske države, a četnici (fašisti!) dobili su naziv antifašista!

Slično, samo još užasnije: Škabrnja, mjesto u zaleđu Zadra. Kako opisivati taj užas i ostati čista srca i mirne duše? 18.studenog 1991. godine, 41 dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske domaći Srbi – četnici – potpomognuti tako zvanom JNA poubijali su obranu i onda prešli na civile: ubijali, klali, a ranjene gazili tenkovima i kamionima. Tako su Srbi napravili predložak: kako se nacionalna većina treba vladati prema nacionalnoj manjini. Jer oni su bili nacionalna većina, a Hrvati okruženi Srpskom većinom – manjina.  Bože sačuvaj nas, da nam i na pamet padne, da bismo se tako mi vladali prema ikojoj nacionalnoj manjini!                                                                                                                                                                                      Ne možemo zaobići Vukovar, koji je pao istog dana, kad se ono zlo dešavalo u Škabrnji. Tko se još ne sjeća onih sablasti s ćiriličnim natpisom: „Klat ćemo Hrvate“? ( Ne mogu napisati  cijeli napis – odvratno mi je!) A što mislite kako je Vukovarcima? Oni su to prošli, oni su to preživjeli, ali mnogi njihovi nisu. Za njih je ćirilica postala sinonim za njihovu patnju. I sad, najednom, njihovi najbliži turaju im tu ćirilicu pred oči, da noću ne mogu spavati, jer im pred očima treperi ćirilica s onim spodobama.                                                                                      

Očekivao sam, da će se Srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj odreći tih spodoba, ali uzalud sam očekivao takvu nekakvu izjavu ili poruku. Još uvijek mislim, da sam nešto prespavao, previdio. Jedino sam čuo jednog pravoslavnog svećenika kako govori: “Mi ne tražimo ništa više, ali ni manje, nego što nam po Ustavu pripada“. A mogao je tako lijepo reći: „Draga braćo Srbi, hrišćani, ljudi, mi se ovde nalazimo na hrvatskom tlu, kao građani Hrvatske republike, kao Srpska nacionalna manjina. Naša je dužnost poštovati hrvatske zakone i Ustav. Kao građanima dužnost nam je obavestiti nadležne organe (čuje se negodovanje), dobro kao hrišćani duž,,,(opet negodovanje), dobro, nismo baš svi nekakvi hrišćani, dužnost nam je, jer smo ljudi, da obavestimo o svemu šta znamo o mestima gde su zakopani nestali Hrvati i drugi u vreme okupacije Vukovara. Pronalaženjem tih mesta lako ćemo steći uvete određene Ustavom za postavljanje dvojezičnih tabli.“

Ove usporedbe iz dva vremena jasno pokazuju koliko štete nanosi i Srbima i njihovim susjedima srpski san o velikoj Srbiji. Da, Velikosrpska agresija je uništila ogromna materijalna dobra, a plač majki za svojim sinovima čuti će se još dugo. I zato je za Srbe privilegija, ustupak, naziv Velikosrpska agresija (iako ima sva svojstva naci-fašizma), da lakše shvate tko su ratni huškači – ratni profiteri – u njihovoj zemlji, i onemoguće ih u startu. Bolno je buđenje iz takvog sna, ali višestruko korisno. U Hrvatskom saboru predstavnik Srpske nacionalne manjine skrenuo je pozornost, da u predjelu, gdje živi dobar dio Srpske nacionalne manjine treba izgraditi vodovod. Vodovod se obično gradi iz samodoprinosa, a koliko je takvih samodoprinosa otišlo u vatru i dim? Skoro sam rekao: „Neka ti vodovod sagrade oni, koji su ti obećavali „med i mlijeko“, a sad ….“ Ma znam, da će Republika Hrvatska u planiranju razvoja sagraditi i taj vodovod.

Kad sam govorio oplaču srpskih majki za svojom djecom, nisam spomenuo i plač hrvatskih majki, jer hrvatski očevi i majke moraju tugovati za svojom djecom u tišini, bar takav je stav Hrvatskog pravosuđa!

I dobro je, da Hrvatske majke i žene plaču u tišini, jer one nisu ni mogle ni smjele spriječiti tragediju, a srpske žene i trebaju od tuge urlikati jer su mogle spasiti živote svojih muževa i  sinova: nisu smjele dozvoliti, da se u njima razvija san zatrovan Kainovim grijehom!

                                                                                                         

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije