Povezite se

Izdvojeno

Velikosrpska agresija – ustupak je Srbima

Objavljeno

-

Hotimir Oberman dipl.ing

Piše: HOTIMIR OBERMAN

Kad netko (gospodin Pupovac Milorad) govori o sličnosti dviju država, a sam ne kaže u čemu je ta sličnost, ne preostaje nam drugo nego nagađati što je ta osoba mislila.  Nezavisna država Hrvatska i Republika Hrvatska imaju zajedničko samo Hrvatska i možda koju tisuću državljana koji su živjeli u jednoj i u drugoj državi. Lako je zaključiti da to ime – Hrvatska – smeta.

Ima još jedna – užasna –  sličnost: Kada je 8, travnja 1941. godine u Bjelovaru predstavnik Hrvatske seljačke stranke proglasio Hrvatsku (seljačku) državu, Osma konjanička pukovnija je krenula prema Bjelovaru. 10 travnja su kod Donjih Mosti naišli na grupu od 12 nenaoružanih seljaka i poubijali ih. Time su započeli spiralu zla na našim prostorima u Drugom svjetskom ratu.  

Tri mjeseca i 17 dana nakon proglašenja NDH srpski četnici su zarobili hodočasnički vlak iz Knina za Drvar, poubijali hodočasnike, župnika posebno mučili: potkovali ga, nabili na kolac i ispekli. Istog dana 27. srpnja spaljena je crkva u Drvaru, poubijano 200 muslimana, koji su bili od Tuzle na radu u Drvaru. Istog dana napadnuta je i župa Bosansko Grahovo. Poseban je cinizam komunističkih vlasti taj dan proglasiti danom ustanka naroda i narodnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pa, to je proglašenje legalnim ubijanje nenaoružanih Hrvata katolika i muslimana u borbi protiv Hrvatske države, a četnici (fašisti!) dobili su naziv antifašista!

Slično, samo još užasnije: Škabrnja, mjesto u zaleđu Zadra. Kako opisivati taj užas i ostati čista srca i mirne duše? 18.studenog 1991. godine, 41 dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske domaći Srbi – četnici – potpomognuti tako zvanom JNA poubijali su obranu i onda prešli na civile: ubijali, klali, a ranjene gazili tenkovima i kamionima. Tako su Srbi napravili predložak: kako se nacionalna većina treba vladati prema nacionalnoj manjini. Jer oni su bili nacionalna većina, a Hrvati okruženi Srpskom većinom – manjina.  Bože sačuvaj nas, da nam i na pamet padne, da bismo se tako mi vladali prema ikojoj nacionalnoj manjini!                                                                                                                                                                                      Ne možemo zaobići Vukovar, koji je pao istog dana, kad se ono zlo dešavalo u Škabrnji. Tko se još ne sjeća onih sablasti s ćiriličnim natpisom: „Klat ćemo Hrvate“? ( Ne mogu napisati  cijeli napis – odvratno mi je!) A što mislite kako je Vukovarcima? Oni su to prošli, oni su to preživjeli, ali mnogi njihovi nisu. Za njih je ćirilica postala sinonim za njihovu patnju. I sad, najednom, njihovi najbliži turaju im tu ćirilicu pred oči, da noću ne mogu spavati, jer im pred očima treperi ćirilica s onim spodobama.                                                                                      

Očekivao sam, da će se Srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj odreći tih spodoba, ali uzalud sam očekivao takvu nekakvu izjavu ili poruku. Još uvijek mislim, da sam nešto prespavao, previdio. Jedino sam čuo jednog pravoslavnog svećenika kako govori: “Mi ne tražimo ništa više, ali ni manje, nego što nam po Ustavu pripada“. A mogao je tako lijepo reći: „Draga braćo Srbi, hrišćani, ljudi, mi se ovde nalazimo na hrvatskom tlu, kao građani Hrvatske republike, kao Srpska nacionalna manjina. Naša je dužnost poštovati hrvatske zakone i Ustav. Kao građanima dužnost nam je obavestiti nadležne organe (čuje se negodovanje), dobro kao hrišćani duž,,,(opet negodovanje), dobro, nismo baš svi nekakvi hrišćani, dužnost nam je, jer smo ljudi, da obavestimo o svemu šta znamo o mestima gde su zakopani nestali Hrvati i drugi u vreme okupacije Vukovara. Pronalaženjem tih mesta lako ćemo steći uvete određene Ustavom za postavljanje dvojezičnih tabli.“

Ove usporedbe iz dva vremena jasno pokazuju koliko štete nanosi i Srbima i njihovim susjedima srpski san o velikoj Srbiji. Da, Velikosrpska agresija je uništila ogromna materijalna dobra, a plač majki za svojim sinovima čuti će se još dugo. I zato je za Srbe privilegija, ustupak, naziv Velikosrpska agresija (iako ima sva svojstva naci-fašizma), da lakše shvate tko su ratni huškači – ratni profiteri – u njihovoj zemlji, i onemoguće ih u startu. Bolno je buđenje iz takvog sna, ali višestruko korisno. U Hrvatskom saboru predstavnik Srpske nacionalne manjine skrenuo je pozornost, da u predjelu, gdje živi dobar dio Srpske nacionalne manjine treba izgraditi vodovod. Vodovod se obično gradi iz samodoprinosa, a koliko je takvih samodoprinosa otišlo u vatru i dim? Skoro sam rekao: „Neka ti vodovod sagrade oni, koji su ti obećavali „med i mlijeko“, a sad ….“ Ma znam, da će Republika Hrvatska u planiranju razvoja sagraditi i taj vodovod.

Kad sam govorio oplaču srpskih majki za svojom djecom, nisam spomenuo i plač hrvatskih majki, jer hrvatski očevi i majke moraju tugovati za svojom djecom u tišini, bar takav je stav Hrvatskog pravosuđa!

I dobro je, da Hrvatske majke i žene plaču u tišini, jer one nisu ni mogle ni smjele spriječiti tragediju, a srpske žene i trebaju od tuge urlikati jer su mogle spasiti živote svojih muževa i  sinova: nisu smjele dozvoliti, da se u njima razvija san zatrovan Kainovim grijehom!

                                                                                                         

Izdvojeno

Sindikati: Štrajka 93 posto učitelja u Hrvatskoj, u utorak štrajk u tri županije

Published

on

Dodao

Sindikati prosvjetnih radnika objavili su u ponedjeljak da u cijeloj Hrvatskoj štrajka 93 posto djelatnika osnovnih i 89 posto srednjih škola, a u utorak će sa cirkularnim štrajkom nastaviti škole u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je na konferenciji za novinare da se u utorak nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Prema dosad prikupljenim podacima o odazivu na današnji štrajk, u osnovnim školama štrajka 93,42 posto, a u srednjim školama 89,01 posto zaposlenih.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u nedjelju, kao odgovor na sindikalne zahtjeve, da će naručiti analizu svih koeficijenata složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi, kako bi svi zaposleni bili pravedno vrednovani.

“Jučer smo čuli najavu da će Vlada osnovati novu grupu Borg, koja će krenuti u spas javnih državnih službi. Najbolje svjetske konzultantske kuće ne rade ispod 500-tinjak milijuna kuna, mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve sindikata”, ironično je to prokomentirao Mihalinec.

Cirkularni štrajk trajat će do 1. studenog

Ciklus cirkularnog štrajka, u kojem se izmjenjuju županije u kojima se organizira štrajk, trajat će do 1. studenog, najavio je Mihalinec ne otkrivši što će sindikati poduzeti nakon toga.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ocijenila je odličan odaziv na štrajk, koji je ušao u dvanaesti dan, kao očekivani odgovor na poteze i poruke Vlade.

“Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markova trga. Ministar rada očito je smatrao da pokušajima prijetnje i ucjene da dani štrajka neće biti plaćeni utjerati strah u kosti zaposlenicima, no ovo danas mu je odgovor”, poručila je Šprem.

Sindikalni čelnici ustvrdili su da zabrana štrajka nema pravni temelj jer je štrajk započet zbog “gospodarsko-socijalnih interesa zaposlenih”, kao što stoji u Zakonu o radu.

“Želim poručiti svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja – budite hrabri, budite dostojni, jer borite se za nešto što je neprocjenjivo, a to je dostojanstvo naše struke”, zaključila je Šprem.

Mihalinec je ustvrdio kako štrajkaši i dalje imaju veliku podršku roditelja, a u vezi nadoknade nastave kaže kako će se sve stići, čak i bez održavanja nastave subotama.

Sindikalisti također ne vjeruju u sastanak s premijerom Plenkovićem o osnovici plaće, sve dok se ne riješi pitanje koeficijenata.

Ranije u ponedjeljak propao je i pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, tako da fakulteti u četvrtak organiziraju jednodnevni štrajk, a njegovi čelnici najavljuju da će svakog tjedna štrajkati najmanje jedan dan.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Na mjestu masovne grobnice odana počast žrtvama u Baćinu

Published

on

Dodao

S komemoracije u Baćinu na mjestu masovne grobnice, najveće nakon Ovčare, u ponedjeljak je pravosuđu poručeno da ratni zločini moraju biti prioritet jer, kako je rekao izaslanik predsjednika Vlade, ministar Tomo Medved, naša bolna rana je njihovo neprocesuiranje.

“Naša je obaveza štititi dostojanstvo svih žrtava rata, poginulih branitelja i civila, ali je naša bolna rana neprocesuiranje ratnih zločina. Nitko nema to pravo i ne prihvaćamo nikakve izgovore jer je to prioritet svih prioriteta”, rekao je na ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved.

 Među ostalim, istaknuo je i kako Vlada uvodi nove oblike skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao što je zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje. 

 O doprinosu i žrtvi Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu govorio je i izaslanik hrvatske predsjednice i njezin savjetnik Ante Deur.

“Bog nam je dao privilegij da 90-ih godina stvaramo i budemo temelj hrvatske državnosti. Naša je generacija dosanjala taj san, ali moramo zajedno od svih državnih institucija tražiti da u svoju djelatnost unesu segment stvaranja države. Zaborav nam ne smije prerasti u grijeh. Zato žrtve Domovinskog rata moraju biti obuhvaćene kurikulom povijesti u našim školama”, rekao je među ostalim Deur.

Ni nakon 28 godina nitko od krivaca za strašan zločin u kojem je prije 28 godina ubijeno najmanje 56 ekshumiranih civila, od kojih devet još nije identificirano, nije u zatvoru, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zatražio od pravosuđa da takve zločine odmah procesuira i da se krivci kazne.

Izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Željka Josić upozorila je kako mnoge masovne grobnice još nisu otkrivene, ali zbog toga sjećanje na žrtve ne smije izblijediti.

O zločinu u Baćinu 21. listopada 1991., kada su ubijeni civili, Hrvati iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice, govorila je načelnica općine Ružica Karagić.

Kako je rekla, u općini Hrvatskoj Dubici ukupno je 137 žrtava, kojima je počast odana i uređenjem spomen-sobe u Baćinu.

Uz spomenik “Golubice” položeni su vijenci članova obitelji ubijenih civila, zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Vlade, predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade i ministra obrane te Hrvatskoga generalskog zbora. Položeni su i vijenci Sisačko-moslavačke županije, mnogih gradova i općina te udruga iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu predvodili su sisački biskup Vlado Košić, dubički župnik Željko Milković i dušobrižnik hrvatskih branitelja Vjekoslav Uvalić. 

Nakon što su obišli spomen-sobu u Baćinu, sudionici komemoracije bili su na misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Presvetoga Trojstva u Hrvatskoj Dubici.  

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Obilježena 28. obljetnica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade HV

Published

on

Dodao

U Križevcima je u subotu svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 800 pripadnika te postrojbe, poglavito na zapadnoslavonskom bojištu, 17 ih je poginulo, a 57 ranjeno.

Na ratni put 3. bojne podsjetio je Zvonko Beljo, zapovjednik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, naglasivši značajnu ulogu njegovih pripadnika u oslobađanju vojnih objekata u Križevcima u rujnu 1991. godine te sudjelovanje postrojbe u Domovinskom ratu.

Ratnim veteranima obratio se i izaslanik predsjednice Republike Ivan Krupec koji je ustvrdio da smo se “branili o istih onih koji se danas proglašavaju ugroženima, a krenuli su u zatiranje svega što je Hrvatsko”.

“I danas mnogi od njih pljuju na nas branitelje, na našu Crkvu, na vjeru i Domovinu. Žele izokrenuti povijest, prikriti ju svojim lažima i krivotvorinama. Pružaju lažnu ruku pomirenja tražeći suživot, a podmeću Statut na ćirilici. Poručujem im, jasno i glasno, nećete nam vi pisati povijest”, poručio je izaslanik predsjednice Republike Krupec.

Prihvatite Hrvatsku kao svoju domovinu ili slobodno idite kud vam drago, poručio je. “U Lijepoj Našoj ima mjesta za sve ljude dobre volje, koje god nacije, vjere, rase bili, osim onima koji ne žele dobro i ne prihvaćaju ju kao svoju domovinu. Naša povijest je duga, plemenita i bogata, kojim god pismom da je pisana, ona je naša i mi je branimo. Nismo se dužni opravdavati nikome za bilo što”, ustvrdio je Krupec.

Zapitao se i “kako se usuđuju oni koji su gazili kolone vlastitih civila 1995. godine govoriti o tome, kako, kada i što obilježavati i kakvo znamenje stavljati na grobove spomenika našim poginulim vitezovima”.

Naša je dužnost i obveza prenositi djeci istinu o sebi i svojoj povijesti”, rekao je na obilježavanju 28. obljetnice osnutka 3. bojne 117. brigade Hrvatske vojske u Križevcima izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Krupec.             

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije