Velike promjene u MUP-u: kreću smjene svih šefova policije, za glavnog kadrovika dolazi Dubravko Novak

Ministar Davor Božinović / Wiki

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u rujnu će početi s procesom postavljanja novih kadrova na svim najvažnijim funkcijama u policiji. Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje iz MUP-a, za manje od dva tjedna, raspisat će se interni oglas za 19 načelnika policijskih postaja, dva zamjenika glavnog ravnatelja policije te tri od četiri načelnika uprava u Ravnateljstvu policije koji imaju status pomoćnika glavnog ravnatelja.

Glavni kadrovik ministra Božinovića trebao bi postati  iskusni policajac Dubravko Novak koji ima bogatu policijsku karijeru, vodio je više policijskih uprava, a 2012. godine, u mandatu SDP-ova Ranka Ostojića, s mjesta tajnika kabineta ministra bio je sklonjen u Visoku policijsku školu gdje je imenovan voditeljem projekata.

Razlog takvih promjena je činjenica da od rujna pa do kraja godine policijskim rukovoditeljima istječu mandati.

Prvi mandati načelnika policijskih uprava istječu 19. rujna, a od njih 20, na jesen će se reizabrati ili zamijeniti novima njih 19. jedino se neće raspisivati natječaj za načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Naime, Slobodan Marendić na tu dužnost imenovan početkom godine kada je dotadašnji šef splitske policije Marko Srdarević postavljen za glavnog ravnatelja policije.

A Srdarević je navodno ministru Božinoviću dao svoj mandat na raspolaganje.

Također, od četiri pomoćnika glavnog ravnatelja ostaje samo načelnik Uprave granične policije Zoran Ničeno koji je tek nedavno imenovan i mandat mu je tek počeo teći, piše Jutarnji list.