Velik rast potrošnje hrane i pića u kolovozu

Hrvatska gospodarska komora objavila je svoje procjene rasta potrošnje na hranu i piće u turističkim središtima za mjesec kolovoz.

Prema procjeni povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića u kolovozu za šest turistički najjačih županija i njihove pojedine gradove i naselja, u cijelom nizu turističkih središta očekuje se izrazito visoki rast potrošnje u odnosu na razdoblje izvan turističke sezone.

Naime, u nekoliko turističkih središta očekivano povećanje potrošnje u segmentu hrane i pića je više od deset puta, što je odraz visoke koncentracije ostvarenog broja noćenja u kolovozu i time povezanog sezonskog povećanja potražnje.

Najveći porast potrošnje očekuje se u Medulinu, čak 12 puta u odnosu na razdoblje van turističke sezone, a slijede Baška voda i Nin gdje se očekuje porast potrošnje od 11,5 posto.

Procjena povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu da li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića prati povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone.

Dodatno, procjene potrošnje olakšavaju osiguravanje sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude i infrastrukture.