Velik broj studenata ostao bez smještaja u domu, u cijeloj državi nedostaje soba

Izvor: MojFaks

Brojni studenti su ove godine ostali ispod crte na prvoj listi upisa u studentske domove. Rekordan broj prijava zabilježili su Split i Osijek, a u Zagrebu je 3000 studenata ostalo bez smještaja,  javlja index.hr.

Na sve manje slobodnih domskih kreveta utječu i sve veće cijene najma stanova. U Splitu velik izazov predstavlja turizam jer studenti često moraju napustiti stan zbog iznajmljivanja tijekom sezone. U Zagrebu se muče s preprodajom mjesta u domovima.

Ove godine je zaprimljeno više od 10 tisuća prijava za subvencionirani smještaj u zagrebačkim studentskim domovima. Iako su, kažu, u prošlosti znali zaprimiti znatno veći broj prijava, u posljednje dvije godine zabilježili su blagi pad.

“Naša predviđanja su da u Zagrebu nedostaje dodatnih 3000 ležajeva. Nažalost u ovome trenutku nemamo konkretnu informaciju o predviđenom vremenu izgradnje novih studentskih paviljona, ali ideja postoji te se o tome intenzivno razgovara sa Sveučilištem u Zagrebu i resornim ministarstvom”, kazali su iz zagrebačkog Studentskog centra.

Zbog sve češće preprodaje studentskog smještaja, upravitelji domova vrše sustavne kontrole korištenja ležajeva. Prošle godine su izvršili preko 30 kontrola, a bez doma je ostalo 20 studenata koji su preprodali svoj smještaj.

“Svake godine nekoliko puta apeliramo prema studentima da se ne upuštaju u ilegalne radnje kupoprodaje mjesta u studentskim domovima. Pravo na smještaj u studentskom domu je osobno pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu”, kažu iz SC-a.