Veleposlanstvo SAD poručilo političarima u BiH: Manje pričajte, više radite

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovinu u utorak je političarima u toj zemlji poslalo poruku kako bi trebali “manje pričati, a više raditi”, upozoravajući kako cijela država nazaduje, dok se besplodni politički sukobi nastavljaju.

“Odgovorni akteri trebaju manje pričati, a više raditi na reformama kako bi ohrabrili privatni sektor i poboljšali investicijsku klimu”, poruka je političarima u BiH objavljena na Twitter nalogu američkog veleposlanstva.

Poruka je uslijedila nakon što je objavljeno godišnje izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja u zemljama diljem svijeta (Doing Business 2020), u kojemu je BiH pala za još jedno mjesto i nalazi se u donjem dijelu popisa, uz države poput Bocvane ili Gvatemale.

BiH već godinama nazaduje na ovom popisu, a u odnosu na prošlu godinu pala je za još jedno mjesto i sada je najgore rangirana u jugoistočnoj Europi.

Veleposlanstvo SAD navelo je kako je razočarano činjenicom da je BiH sada pala na 90 mjesto među 190 država u kojima Svjetska banka provodi analize o uvjetima poslovanja.

Komplicirana administracija i beskrajne procedure izdavanja potrebnih dozvola u slučaju BiH ocijenjene su kao njen najveći problem.