Veledrogerije prijete obustavom isporuke lijekova, Ministarstvo smiruje građane

Predstavnici veledrogerija u ponedjeljak su istaknuli da, zbog nagomilanih dugova i nestašice, više od 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove, dok iz Ministarstva zdravstva poručuju pacijentima da se problemi sustavno rješavaju i da će biti dovoljno lijekova za sve.

Predstavnici Vlade i veledrogerija sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva nakon što su  veledrogerije zaprijetile da će, zbog duga većeg od četiri milijarde i 200 milijuna kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Traže hitno milijardu kuna da prežive ljeto i formiranje radne skupine za trajno rješavanje problema.

Kutlić: Očekujemo koordinirani rad ministarstva zdravstva i financija

“Ministar zdravstva Vili Beroš pokazao je razumijevanje za gorući problem moguće nestašice lijekova zbog dugova koji bolnice imaju prema veledrogerijama, ali bez pomoći ministra financija Zdravka Marića ništa konkretno ne može napraviti po tom pitanju”, istaknuo je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK Tomislav Kulić i dodao da su s Marićem stoga dogovorili sastanak u srijedu.

Očekujemo da će se koordiniranim radom tih dvaju ministarstava iznaći rješenje, rekao je Kutlić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. 

Predsjednik Uprave veledrogerije Medike Jasminko Herceg rekao je da su na sastanku s ministrom Berošem iznijeli prijedloge da zajedno oforme radnu skupinu koja bi radila po najavi ministra Marića na financijskoj održivosti sustava što je, rekao je, na neki način prihvaćeno.

Herceg: Nestašica je lijekova, treba nam milijarda odmah i danas

Istaknuo je da tu nije riječ o blokadi bolnica, već o nestašici lijekova, o čemu su, kako je dodao, informirali i ministra Beroša.

“Jednostavno se dogodila nestašica”, rekao je Herceg i dodao da zbog nestašice 20 bolnica danas neke lijekove neće dobiti.

Herceg smatra da je milijardu kuna neophodno da se može preživjeti ljeto.

“Vlada bi hitno trebala osigurati dvije milijarde kuna do kraja godine. Dali smo im mogućnost da za tu drugu milijardu kuna izdaju mjenicu s rokom do 15. studenoga. Međutim, ova prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas”, naglasio je Herceg.

Dulibić: Radimo na sustavnom rješavanju problema 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je da će se raditi na sustavnom rješavanju svih problema i na reformi zdravstva.

“Možemo poručiti svim hrvatskim pacijentima da budu mirni i da staloženi. Bit će dovoljno lijekova za sve”, rekao je Dulibić.