Povezite se

Vijesti

Veledrogerije prijete obustavom isporuke lijekova, Ministarstvo smiruje građane

Objavljeno

-

Predstavnici veledrogerija u ponedjeljak su istaknuli da, zbog nagomilanih dugova i nestašice, više od 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove, dok iz Ministarstva zdravstva poručuju pacijentima da se problemi sustavno rješavaju i da će biti dovoljno lijekova za sve.

Predstavnici Vlade i veledrogerija sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva nakon što su  veledrogerije zaprijetile da će, zbog duga većeg od četiri milijarde i 200 milijuna kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Traže hitno milijardu kuna da prežive ljeto i formiranje radne skupine za trajno rješavanje problema.

Kutlić: Očekujemo koordinirani rad ministarstva zdravstva i financija

“Ministar zdravstva Vili Beroš pokazao je razumijevanje za gorući problem moguće nestašice lijekova zbog dugova koji bolnice imaju prema veledrogerijama, ali bez pomoći ministra financija Zdravka Marića ništa konkretno ne može napraviti po tom pitanju”, istaknuo je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK Tomislav Kulić i dodao da su s Marićem stoga dogovorili sastanak u srijedu.

Očekujemo da će se koordiniranim radom tih dvaju ministarstava iznaći rješenje, rekao je Kutlić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. 

Predsjednik Uprave veledrogerije Medike Jasminko Herceg rekao je da su na sastanku s ministrom Berošem iznijeli prijedloge da zajedno oforme radnu skupinu koja bi radila po najavi ministra Marića na financijskoj održivosti sustava što je, rekao je, na neki način prihvaćeno.

Herceg: Nestašica je lijekova, treba nam milijarda odmah i danas

Istaknuo je da tu nije riječ o blokadi bolnica, već o nestašici lijekova, o čemu su, kako je dodao, informirali i ministra Beroša.

“Jednostavno se dogodila nestašica”, rekao je Herceg i dodao da zbog nestašice 20 bolnica danas neke lijekove neće dobiti.

Herceg smatra da je milijardu kuna neophodno da se može preživjeti ljeto.

“Vlada bi hitno trebala osigurati dvije milijarde kuna do kraja godine. Dali smo im mogućnost da za tu drugu milijardu kuna izdaju mjenicu s rokom do 15. studenoga. Međutim, ova prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas”, naglasio je Herceg.

Dulibić: Radimo na sustavnom rješavanju problema 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je da će se raditi na sustavnom rješavanju svih problema i na reformi zdravstva.

“Možemo poručiti svim hrvatskim pacijentima da budu mirni i da staloženi. Bit će dovoljno lijekova za sve”, rekao je Dulibić. 

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije