Veledrogerije napustile sastanak s Vladom, dug dosegnuo pet milijardi kuna

N1

Koordinacija veledrogerija u ponedjeljak je napustila sastanak s Vladom jer im nije ponuđeno zadovoljavajuće rješenje za pet milijardi kuna duga veledrogerijama, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će država određeni iznos osigurati ovoga tjedna.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca – Koordinacije veledrogerija napustili su sastanak u Ministarstvu zdravstva s ministrom zdravstva Vilijem Berošom i Marićem jer im i dalje nije ponuđeno rješenje za alarmantnu situaciju koju su uzrokovali enormni dugovi bolnica prema veledrogerijama.

Ističu da dugovi trenutno iznose pet milijardi kuna, a mjesečno rastu za više od 300 milijuna kuna.

Radi se o četiri najveće veledrogerije, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70 posto tržišta, a predstavnici veledrogerija tvrde da trenutno mogu podnijeti dvije milijarde kuna duga.

Ponuđeno 200 milijuna kuna trenutne uplate

Na sastanku im je ponuđena trenutna isplata 200 milijuna kuna, no za veledrogerije to je “ispod svakog minimuma” i nije rješenje za situaciju koja je izmakla kontroli.

U izjavi nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je Vlada spremna određeni dio duga veledrogerijama platiti ovoga tjedna, a drugi dio nakon formalnog rebalansa proračuna.

“Mi ćemo u rebalansu proračuna osigurati određeni iznos sredstava, u ovom trenutku ne bih spekulirao o brojkama. Međutim, i do samog rebalansa nastojat ćemo kroz preraspodjele unutar državnog proračuna osigurati dio sredstava”, kazao je.

Trenutnom uplatom Vlada pokušava spriječiti moguće zastoje u opskrbama bolnica i ljekarni, kaže Marić i najavljuje nastavak započetog dijaloga.

Nije želio govoriti o tome koliko ukupno Vlada može isplatiti veledrogerijama rebalansom jer to tek treba utvrditi. Rebalans proračuna planira se za sljedeći tjedan, nakon čega bi se o prijedlogu trebalo raspravljati i glasati u Hrvatskom saboru.

(Hina)