Vedran Morin: ‘Pjevajte nešto ljubavno, klinke svršavaju na to’

Piše: Vedran Morin

Razlika između stihova otpjevanih u pedofilskom žargonu i kolumni je ta što ću se ja kao autor ovoga teksta koristiti navodnicima. Nakon što je donesena presuda za bećarac koji, navodno, dira u dignitet pojedinca, postavlja se pitanje što je sa sličnim otpjevanim stihovima. Skromnog sam ja mišljenja da je u slučaju zabranjenog bećarca riječ tek o povrijeđenom egu zbog prepjeva “mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se naguzi”. I meni liječnik kaže da se “naguzim” kada trebam injekciju primiti pa to ne smatram seksualnim činom. Štoviše, donositi presude na osnovu pretpostavki pogubno je i skandalozno. No, pravna smo država i sudske odluke su tu da se poštuju, pa i onda kada to nekome nije po mjeri.

Zanimljivo, kao paralelna (i licemjerna) poveznica na “što se može, a što ne” poteže se prema moralnoj vertikali Mili Kekinu, vokalu punk skupine Hladno pivo i glumcu poznatom po ulozi napaljenoga pohotnika u popularnom serijalu “Bitange i princeze”. Ova “bitanga” (pazi navodnike) sada se već tradicionalno artikulira kada osjeti potrebu nekoga prozvati, uglavnom na stranu, kako to mediji etiketiraju, radikalno desnog spektra. Smetaju tako Kekinu i neke tradicionalne vrijednosti ove zemlje pa i sama povijest, no ne i nostalgija za Jugoslavijom i komunizmom. To što je raspad upravo te umjetne tvorevine doveo do užasavajućeg rata u kojemu je stradalo staro i mlado u njegovim je prozivkama tema koja ne postoji. Ali neka njega, on je “veliki moralist, borac za ljudska prava i humanist” koji je odlučio krojiti priče kako njemu odgovaraju – kao što čini u svojim “proslavljenim” pjesmicama.

Vratimo li se, stoga, na temu o “propalom” bećarcu koji dira u dostojanstvo žene, a nadovezujući se na “moral i dignitet” koji u javnosti širi Mile Kekin, onda se pitam što je s curicama koje “svršavaju” (pazi navodnici) u njegovim pjesmuljcima? Je li, odnosno može li se u tom kontekstu preslikati pedofilski sadržaj ili je to “umjetničko izražavanje”? Nema u tekstu pjesme Hladnog piva “Pjevajte nešto ljubavno” navodnika, pa kada k tome preslikam Kekinovo utjelovljenje napaljenoga pohotnika nitko mi ne može zabraniti da se ponešto zapitam. I sve temeljim na jednak način kako to Kekin poteže poveznice na “ustaše” i slično jer, eto, može mu se zahvaljujući ideološki mu sličnim publikacijama. Ma zaboli mene osobno za ustaše i partizane, ali kada je netko licemjer i k tome ne cijeni vrijednosti zemlje koja ga hrani, onda i ja palim žarulju. Od zločina u Jasenovcu veći su oni učinjeni od strane Hitlerove Njemačke prema Židovima u Drugom svjetskom ratu, ali danas Njemačka i Izrael gaje veliko prijateljstvo upravo zato što su povijest riješili na civilizacijski način, ne primitivnim prozivkama u javnom prostoru. No, ajde, razumijem razinu Kekinovog intelekta i progledat ću mu kroz prste jer on se ionako diči svojim balkanskim korijenima.

Stoga je i napisan ovakav naslov kako bih kod čitatelja izazvao zgražanje i tako ciljano skrenuo pozornost na pjesmice ove “bitange”. Je li ta ista primjer nečije sklonosti ili predmet za novi sudski postupak nije na meni da sudim, ali u svakom slučaju se držim one “gdje ima dima, ima i vatre”. Držeći se zapadnih stečevina gdje su svi ljudi jednaki (zamisli, koristim ljevičarske parole) podržavam pravo izražavanja i ako se ovom “patuljku” nešto govori onda neka to izražava na koji god mu način odgovara, ali brate mili nemoj pokazivati “muda” jer nije primjereno. Ima i djece koja gledaju taj tvoj mali “ponos” pa sve češće svjedočimo vršnjačkom i nasilju nad profesorima. Nažalost i ja sam potaknut pubertetskom nezrelošću u mladosti nosio “kazić” na more puštajući “Pjevajte nešto ljubavno” neprimjereno gestikulirajući prema suprotnom spolu te ih nesvjestan toga vrijeđao, smatrajući da sam time veći frajer. U međuvremenu sam evoluirao, za razliku od Kekina i zato je vrijeme da i ta “otrovna gljiva” konačno odraste zbog činjenice da negativno utječe na društvo. U suprotnom ste samo skupina svirajućih zombija!

Pjevajte nešto ljubavno

Godine provedene, zakopani ispod zemlje postali smo skupina svirajućih zombija,

u birtiji poslije treće Tedy rezigniran reče momci, ne želim dovijek biti podrumski čovjek

Vremenom sve smo tiši slijede prvi kompromisi, otud samo korak, dva do početka poraza

Ref. 2x

Pjevajte nešto ljubavno sigurno, tiho, sterilno, pjevajte nešto ljubavno klinke svršavaju na to

Prodali smo čak i muda, al’ sviramo zato svuda, terase, festivali, više smeća, lova veća

Slušaju nas curice, penzioneri i bakice i svi umni invalidi, senilni i gluhonijemi.