Vedran Morin: Kako se Kujundžić ‘pauziranjem vjere’ u slučaju priziva savjesti manifestirao u Antikrista

Piše: Vedran Morin

Posljednjih se dana u javnom prostoru po tko zna koji puta proširila sveopća histerija od strane redom liberalno-ateističkih medija zato jer je ljekarnica zbog priziva savjesti odbila izdati kontracepcijske pilule. Netolerantna pera “svršavala” su napadima na ženu jer, eto, zatucani mržnjom i bez argumenata nije im preostalo ništa drugo nego širiti animozitet prema vjernicima. Dok su se pravili “humanistima koji se bore za ljudska prava”, spašavajući tako jednu osobu paralelno s time zakopavali su drugu.

Naime, kako tvrdi jedna pacijentica, djelatnica ljekarne odbila joj je izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristi zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Nije mi namjera u ovom tekstu baviti se navodno djevojkom koja je ostala zakinuta za kontracepciju. Je li ona doista u ljekarnu došla s ili bez recepta i jesu li joj namjere bile ciljano usmjerene na prvokaciju ili je iz zdravstvenih razloga trebala te pilule ne znam i ne želim je optuživati kao što to čine lijevo-liberalna pera. Njezina je slobodna volja činiti što želi, a ja se mogu samo nadati kako to čini savjesno i kako će se njezine menstrualne tegobe s vremenom ublažiti. Ova kolumna usmjerena je izričito na evidentno kršenje ljudskih prava od strane društva te na razotkrivanje licemjernih i zlonamjernih (d)novinara, prije svega jer su odlučno stigmatizirali djelatnicu jedne ustanove ugrozivši njenu sigurnost. Činjenica da je djelatnica bila sama u smjeni nije njezina krivnja, kao ni nepoznavanje Instituta na priziv savjesti od strane tih istih (d)novinara. Nadam se za dobrobit novinarstva kako će ubuduće sagledati na široko cjelokupnu sliku samog slučaja. Poražavajuća je i šutnja krovne novinarske organizacije na hušačko novinarstvo.

Uglavnom, osvrnut ću se u nastavku na ministra koji sebe smatra demokratom i katolikom, a je li to zaista tako prosudite sami. Moja procjena je da se mnogi sjete Boga samo kad od pozivanja na Njega imaju materijalnu korist, najmanje duhovnu i moralnu. Baš zbog takvih instant vjernika pada povjerenje u ono što vjera zaista je. Upravo zbog kvazi vjernika raste antagonizam prema vjernim katolicima i stoga s pravom u krivcima vidim potpis Antikrista. Moja savjest mi nalaže upozoriti na takve koji zlorabe moju vjeru.

Tko je Milan Kujundžić?

No, idemo redom. Aktualni ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ustvrdio je kako se ljekarnica nije smjela ili mogla pozvati na priziv savjesti. Nadalje, nije ga birao narod, već je na poziciju ministra zdravstva ustoličen od strane predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. Bio je predsjednik marginalne političke stranke demokršćanske orijentacije “Hrvatska zora”, koju je osnovao 2014. godine u znak nezadovoljstva unutar HDZ-a. Normalno, kako nije bio zadovoljan pozicijom unutar stranke pukla je ljubav, koja je ponovno oživjela dvije godine kasnije. Tada se gasi Hrvatska zora, razočarano članstvo vraća se u HDZ, a Kujundžić preuzima resor zdravstva. Tipični uhljeb i stoga kao dobro istrenirani pas laje kako gazda kaže. Jučer Istanbulska, danas Marrakech, sutra potkožno mikročipiranje ljudi i za sve će me takvi političari uvjeravati da je “sigurno i neobvezujuće“.

Tko je Antikrist?

Antikrist je izraz za protivnika Isusa Krista koji je oličenje zla i inkarnacija sotone koji kategorički odbija istinu. Antikrist može biti osoba, organizacija, pokret, vlada itd. Izraz antikrist se po prvi put spominje u Novom zavjetu u Evanđelju po Ivanu apostolu. Tijekom Srednjeg vijeka ovaj pojam se koristio za protivnike Katoličke Crkve, i kasnije se ovaj pojam rasprostranio u svim kršćanskim zajednicama kao pojam za protivnike kršćanskih crkava kao i pridjev za nehumane vladare i državnike (preuzeto s WikiPedije). Ukratko, antikristi su svi koji rade protivno moje vjere, odnosno Boga ili na neki način podržavaju iste.

Što je zajedničko Kujundžiću i Antikristu?

Obojica kategorički odbijaju istinu. Za toliko toga nije spreman Kujundžić preuzeti odgovornost da je izvjesno kako nas uskoro ne očekuje kvalitetnije zdravstvo. Posljedice su katastrofalne. Ako nemaš ljudske živote na savjesti te kada ne uviđaš moralnu odgovornost onda je uzalud ulaziti u detalje. Koliko god me ministar uvjeravao da nije tako, dojam je drugačiji.

Milan Kujundžić je dakle ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske. Tvrdnjom da se ljekarnica ne može na radnome mjestu pozvati na priziv savjesti, katoličkim vjernicima poručuje da s Bogom ne mogu na posao! Pozicionirati vjeru u kontekst ‘pauziranja’ protivno je nauku Katoličke Crkve. Time je ministar poručio, od 8-16 sati nemaš pravo živjeti po katoličkom nauku. Ali ne mislim se stavljati u poziciju teologa, jasni su mi postupci distanciranja od Boga radi političkih ciljeva ministra. Nitko ne smije pojedinca progoniti na osnovu vjere, pa tako ni poslodavac.

Odgovor Ministarstva

Za potrebe javnog informiranja, odnosno ove kolumne zatražio sam od ministra zdravstva i gospodina Milana Kujundžića da mi protumače kako se to “dolaskom na posao prestaje vjerovati u Boga”, te na koje zakonske i Ustavne odredbe se poziva. Odgovor je stigao iznenađujuće brzo, ali me sadržaj s druge strane nije zadovoljio.

U odgovoru glasnogovornika stoji kako “u obavljanju ljekarničke djelatnosti magistri farmacije sukladno članku 25. Zakona o ljekarništvu dužni su poštivati Kodeks ljekarničke etike i deontologije i Pravila dobre ljekarničke prakse”. Nadalje, navodi se, “kodeks ljekarničke etike i deontologije propisuje pravo priziva savjesti magistrima farmacije samo ako time ne dovode u opasnost zdravlje i život bolesnika”.

Nažalost, izostala je i potvrda resornoga ministarstva u stvarni uvid u istinitost navoda o problemu obilnoga krvarenja pacijentice, u ovom slučaju. Opasno je, prije svega, podizati javnu histeriju na osnovu rekla kazala. Gdje bi nas dovelo da se sutra netko posluži identičnim primjerom za daljnje širenje eventualno lažnih vijesti? Još je opasnije uzimati lijekove davajući lažni iskaz.

No jednako tako je, svjestan sam, opasno pacijenticu dovoditi u životnu opasnost jer obilno menstrualno krvarenje može biti itekako opasno po život. Zato se s razlogom postavljaju dva vrlo bitna pitanja, za što je uvelike odgovoran resor. Ako je kod pacijentice postojalo obilno krvarenje, zašto nije zadržana u bolnici, te zašto ne postoji registar s djelatnicima koji se namjeravaju pozvati na priziv savjesti? Ponavljam, umjesto da se javnost pita zašto je ljekarnica bila sama, stvorena je atmosfera javnog linča i neki bi ju najradije na lomaču. U što se ovaj narod pretvara, u divljake? Sve bi se to izbjeglo da je sustav bolji, ministar pametniji, a javnost educiranija. Ali ovo je ipak Hrvatska, uobičajeno je biti izložen pritisku javnosti, pa čak i strepiti za sigurnost i vlastito radno mjesto ako si recimo zviždač ili samo živiš u što vjeruješ. Htjeli bi Europu, a mentalni sklop mrziteljsko-balkanski!

Razumiješ li Milane što ti poručujem ili samo nastojiš izvlačiti iz konteksta, hoćemo li imati pravnu državu ili ćemo kreirati anarhističku politiku?

Navest ću još jedan argument koji također spada pod priziv savjesti. Naime, studentica (22) iz Zadra umrla je u splitskoj bolnici od masivne plućne embolije. Između njezinih poznanika proširila se priča da su plućne komplikacije uzrokovale kontracepcijske pilule Yasmin, koje je djevojka, navodno, uzimala. Roditelji su odbili obdukciju pa tako ostaje pitanje je li tko odgovoran za posljedice uzimanja kobnih pilula. Yasmin su najtraženije kontracepcijske pilule u nas, a mogu se dobiti na i bez recepta, posebice u privatnim ljekarnama. Još nekoliko djevojaka ležalo je na odjelu KBC-a Split i navodno sve zbog istog uzroka – tableta Yasmin, izvještavali su mediji. Zbog tih je pilula, pak, preminula Tanya Hayes (24) iz Australije. Mjesecima prije smrti pila je Yasmin, a zbog gubitka daha i snažnoga kašljanja nije zatražila liječničku pomoć. Umrla je od krvnog ugruška u plućima.

Milane, činjenica je da te nije narod birao i da voliš prebacivati odgovornost. Tvoja je obveza brinuti za sigurnost zdravstvenih djelatnika, a za dotičnu nisi stao u obranu kao što Plenković staje u tvoju. Za kraj ovoga teksta želim da znaš, sve nam možete oduzeti, ali Boga nikada. Više o prizivu savjesti pročitajte u članku “Priziv savjesti spada u ljudska prava i temeljne slobode zajamčene međunarodnim dokumentima“.

Efežanima; 5,11 “Ne sudjelujte u mračnim djelima tame, naprotiv razotkrivajte ih”.