Većina trudnica nije podložna ozbiljnijim posljedicama zaraze covidom-19

Zagreb, 26.02.2020 - Zaštitna maska, kiruška maska, maska za zaštitu od prehlade, koronavirus, COVID-19. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Preliminarno istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da trudnice nisu podložnije ozbiljnijim posljedicama ako obole od covida-19 u odnosu na ostalu žensku populaciju te da se, ako se kod njih ipak razvije teži oblik bolesti to najčešće dogodi u kasnijim fazama trudnoće.

Studijom je obuhvaćeno 427 trudnica primljenih u britanske bolnice sa simptomima covida-19 u razdoblju od 1. ožujka do 14. travnja.

Britanski su znanstvenici ustanovili da je sa simptomima bolesti u bolnice primljeno manje od 0,5 posto svih trudnica i da je tek svaka deseta bila smještena na odjel intenzivne skrbi.

Rezultati studije koju su proveli znanstvenici sveučilišta Oxford i britanskoga Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju upućuju na to da buduće majke nisu u većoj opasnosti od težih posljedica zaraze koronavirusom u usporedbi s ostalom populacijom.

“No prikupljeni podaci su pokazali da je većina trudnica primljenih u bolnicu u spomenutom razdoblju bila u visokom stupnju trudnoće. Većina ih je bila trudna više od šest mjeseci, a taj podatak upućuje na značaj kontinuiranog pridržavanja mjera fizičke distance u kasnijim fazama trudnoće”, rekla je Marian Knight, profesorica za zdravlje majki i djece na oxfordskom sveučilištu i jedna od autorica rada. 

Studija, koja još nije prošla recenziju, ali je u ponedjeljak objavljena na internetskoj stranici MedRxiv, ukazuje na to da su trudnice iz etničkih manjina, kao i one s prekomjernom tjelesnom težinom i drugim komorbiditetima poput visokoga krvnog tlaka i dijabetesa, u većem postotku zadržane na bolničkom liječenju. 

“Vrlo malen broj trudnica ima teže simptome covida-19, a neke među njima su, nažalost podlegle bolesti”, rekla je Knight. “Zabrinjava nas to što smo u bolnice primili veći broj trudnica sa simptomima covida-19 iz crnačkih zajednica i manjinskih etničkih skupina i taj podatak treba hitno istražiti.”

Analiza podataka o bebama što su ih rodile majke zaražene koronavirusom, pokazala je ohrabrujuće rezultate. 

Premda je svaka peta beba rođena prije predviđenog termina te je potom smještena na odjel neonatologije, manje od 20 novorođenčadi obuhvaćene studijom rođeno je prije 32. tjedna trudnoće. 

Rezultati studije upućuju i na to da je mogućnost prijenosa infekcije s majke na bebu niska, zaključili su britanski znanstvenici. 

(Hina)