Povezite se

Vijesti

Većina škola odustala od maturalnih putovanja

Objavljeno

-

Maturalna putovanja na koja srednjoškolci tradicionalno odlaze krajem kolovoza i početkom rujna ove godine se u pravilu otkazuju a tek je manji broj onih koji su ih zamijenili “maturalcem” u Hrvatskoj.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će u suradnji s epidemiolozima i Ministarstvom turizma ovih dana izići s preporukama.

Većina srednjoškolaca koji neće moći na maturalno putovanje u inozemstvo ostala je bez uplaćenog avansa koji pružatelji usluga u inozemstvu, doznaje Jutarnji u razgovorima s nekim predstavnicima putničkih agencija, uglavnom ne žele vraćati.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Upravne škole Zagreb, kaže da su maturanti iz njezine škole na put trebali još u lipnju i to u Španjolsku, ali su to odgodili.

“Zadnje što smo se dogovorili je da nitko ne ide nigdje”, kaže Hitrec. Što se tiče drugih škola ona u vrijeme razgovora nije bila detaljno upoznata s njihovom situacijom, samo je dodala da zna da je tek manji broj onih koji će na putovanje u Hrvatsku te misli da nitko neće na maturalno putovanje u inozemstvo.

Predsjednik udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba kaže da je situacija kompleksna, a da je najveći problem nastao s onima koji su trebali na putovanje na inozemstvo.

“Agencije su sklopile ugovore s roditeljima s jedne strane, a s davateljima usluga s druge strane. Roditelji traže povrat, a drugi su novac već potrošili pa su agencije u nezavidnoj situaciji.Primjerice, Španjolska više nije u lockdownu i oni ne vide razloga zašto se njihova usluga ne bi iskoristila, stoga ne žele vratiti novac”. “Manji dio se odlučio putovanjazamijeniti onima po Hrvatskoj, a dio će morati čekati ili naći neko kompromisno rješenje”, kaže Žgomba.

Ravnatelj V. zagrebačke gimnazije Tihomir Engensfeld kaže da bi njihovih sedam razreda na maturalno putovanje trebalo otići u sljedeća dva tjedna. “Iako su planirali na put u Grčku i Italiju, roditelji i djeca postigli su kompromis da se na maturalno putovanje ide u južnu Dalmaciju”. Ističe međutim da još ništa nije sigurno jer do samog puta još svašta može dogoditi, pa možda se i od strane Stožera zabrane takva putovanja, piše u četvrtak Jutarnji list.

Izdvojeno

Spomendan Rujanskog rata

Published

on

Šibenik, 22.09.2020 - Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je polaganju vijenaca kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, te komemoraciji kod spomen-obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Trgu Andrije Hebranga. foto HINA/ ŠibenikIN/ Mario GREGOV/ ik

Središnja svečanost u povodu Spomendana Rujanskog rata održana je u utorak u Šibeniku, a na komemoraciji je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je obišao i gradilište veteranskog centra u Šibeniku.

Sjećanje na bitku za Šibenik, u kojoj su hrvatski branitelji porazili znatno nadmoćnijeg srpskog agresora i spriječili presijecanje Hrvatske na dva dijela, održana je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Baldekinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je zajednički vijenac uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svijeće je zapalilo i izaslanstvo Šibensko-kninske županije sa županom Goranom Paukom na čelu, izaslanstvo Grada Šibenika s gradonačelnikom Željkom Burićem na čelu, izaslanstva vojske i mornarice te policije, predstavnici političkih stranaka i okupljeni građani.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod spomen-križa na gradskome groblju Kvanju u znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje.

“Iskazujemo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili Šibenik. Osobitu zahvalnost iskazujem obiteljima poginulih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje najmilije u velikosrpskoj agresiji”, rekao je Medved.

“Obadva, obadva! Oba su pala!”, poznati je uzvik kada su branitelji srušili dva zrakoplova tadašnje JNA iznad Šibenika. Nedaleko od mjesta gdje je 21. rujna 1991. nastala poznata snimka iz Domovinskog rata u hrvatske su ruke pale tri vojarne pune oružja te je naoružana cijela Dalmacija.

Ministar Medved danas je u nazočnosti gradonačelnika, župana te predstavnika braniteljskih udruga obišao i gradilište veteranskog centra u Šibeniku.
Veteranski centar gradi se na mjestu negdašnje vojarne Bribirskih knezova, prostirat će se na 5800 metara četvornih, a u njem će se moći smjestiti 142 osobe. Centar će sadržavati bazen, nogometno, košarkaško i tenisko igralište, boćalište te parkiralište.

Grade se četiri veteranska centra
“Iznimno mi je zadovoljstvo danas biti u Šibeniku na lokaciji izgradnje jednog od četiri veteranska centra koja gradimo u Hrvatskoj, a posebice u prigodi kada izražavamo zahvalnost i poštovanje hrvatskim braniteljima za pobjedu u Rujanskom ratu”, istaknuo je ministar Medved.

Izvijestio je da radovi napreduju predviđenom dinamikom te da će, po svemu sudeći, to biti prvi izgrađeni veteranski centar.

“Objekt u Šibeniku vrijedan je 69 milijuna kuna te će, nakon izgradnje, omogućiti stalni boravak za 140 korisnika, a zaposlit će 30-ak osoba. Centar će pružati psihosocijalnu pomoć i osnaživanje hrvatskih branitelja te će se provoditi čitav spektar aktivnosti”, rekao je tom prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Veteranski centar u Šibeniku imat će 142 postelje i moći će primiti oko 2500 korisnika na godinu. Gradi se na temelju projekta koji provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a ukupna vrijednost projekta, koji će se provoditi do 1. siječnja 2023., iznosi gotovo 329 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Osim u Šibeniku, veteranski centri grade se i u Daruvaru, Sinju i Petrinji, a na godinu će moći primiti oko 12 tisuća korisnika.
Očekuje se da će  se u neposrednoj blizini veteranskog centra u Šibeniku graditi i bolnica, što je ministar Medved podupro zbog povezivanja s programom preventivnih sistematskih pregleda koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Istaknuo je i osnaživanje područnih odjela tog ministarstva koji su hrvatskim braniteljima dostupni u svim županijama.
U veteranskim centrima pružat će se njega i pomoć kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, oni će biti dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije zainteresiranima za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se u njima provoditi.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Varaždin proslavio 29. obljetnicu oslobođenja grada

Published

on

Svečanošću kod Križa zahvalnosti u Varaždinu je u utorak proslavljena 29. obljetnica oslobođenja toga grada i Dan branitelja Varaždinske županije, 22. rujna, a tom se prigodom podsjetilo na riječi predsjednika Tuđmana da je oslobođenjem toga grada otvoren put oslobođenju domovine.

U manjem opsegu nego prijašnjih godina, a u skladu s epidemiološkom situacijom, svečanost su organizirali Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grad Varaždin i Varaždinska županija. Vijence su položila izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, Grada Varaždina, Varaždinske županije te ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja.

Stožerni brigadir Vjeran Rožić podsjetio je u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata na važnost oslobođenja Varaždina od 32. korpusa tadašnje JNA i na naoružavanje Hrvatske vojske višestruko većom količinom oružja nego što je tada imala.

“Ostvarena je pobjeda strategijskog značaja. O tome govore riječi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: ‘Postigli ste uspjeh kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj, a oslobođenjem vašeg grada otvoren je put oslobođenju cijele naše domovine'”, podsjetio je Rožić na Tuđmanove riječi.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da su Varaždinci uvijek znali prepoznati povijesni trenutak i krenuti u oslobađanje svojega grada.

“Cijela ova ratna operacija izvedena je uz suglasnost i vodstvo tadašnjega nacionalnog vojnog vodstva prvoga hrvatskog predsjednika i upravo stoga mi smo odlučili da ove godine, a najkasnije na proljeće, konačno postavimo i spomenik prvome hrvatskom predsjedniku u gradu Varaždinu“, najavio je Čehok.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da je pobjeda u Varaždinu po svom doprinosu snazi Hrvatske vojske nemjerljiva s bilo čim.

“Odluka koju smo donijeli samostalno na Kriznom štabu da napadnemo i dovedemo do predaje Korpusa spasila je tisuće života, omogućila skraćenja rata, a utjecala je i na buduće pobjede sve do Oluje i u samoj Oluji”, istaknuo je Čačić.

Državni tajnik Ministarstva obrane brigadni general Zdravko Jakop istaknuo je u govoru da je to područje sjeverne Hrvatske prvo oslobođeno i da je taj kraj naoružao domovinu.

“Policajci iz Varaždina, ali i susjednog Međimurja bili su ti koji su zadnji napustili Vukovar. Nažalost, neki se nikada nisu vratili. Isto tako, iz ovog našeg sjevernog dijela, gdje su nam govorili da smo ‘domobrančeki’, prvi smo ušli u Knin, izvjesili zastavu i time označili kraj Domovinskog rata“, rekao je Jakop.

Uoči polaganja vijenaca i prigodne svečanosti, svetu misu za poginule hrvatske branitelje u varaždinskoj je katedrali predvodio biskup mons. Bože Radoš.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Da sam znao za istragu, Kovačević sigurno ne bi bio imenovan

Published

on

Premijer Andrej Plenković odbacio je u utorak prozivke predsjednika Republike da su on i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znali za sumnje u korumpiranost čelnika Janafa Dragana Kovačevića, ustvrdivši kako sigurno ne bi bio ponovno imenovan da su znali za istragu.

“Da tako nešto znam ja ili ministar Ćorić, koji je bio ministar tada, Kovačević sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika Uprave”, kazao je Plenković nakon konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” u organizaciji Večernjeg lista.

Bi li stavili Dražena Barišića na listu da smo znali da će biti priveden, ne bi sigurno, dodao je.

“Meni se čini da je Milanović egzaltiran. Čini mi se da je jako nervozan, on mora objasniti zašto”, rekao je Plenković.

Također je uvjeren da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije znao za istragu protiv Kovačevića. “Policija radi svoj posao. Ti procesi ide u jako uskom krugu ljudi. Ne može se voditi to pred mikrofonom”, poručio je.

Milanović je prozvao članove Vlade da su išli u Kovačevićev “klub”, gdje se odvijala primopredaja mita u aferi Janaf, a premijer na to odgovara  da ne zna gdje idu njegovi članovi Vlade “niti ga to zanima”.

Neka Milanović objasni zašto je nervozan

“Neka Milanović objasni zašto je on tako nervozan, ako je išao u taj klub”, poručio je.

Dodao je da borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o njoj. “Borba znači da institucije neovisno rade svoj posao. Neka ljudi iz DORH-a izađu pred medije i objasne svoju metodologiju”, kazao je.

Komentirao je pritom kako je jako znakovita Milanovićeva rečenica o tome da je bio premijer pa sve zna.

“To je za hrvatsku javnost kapitalna rečenica, da nije svejedno tko je na čelu Vlade. To može biti netko koga zanima što radi DORH, policija i USKOK i želi detaljno znati što se događa u kojoj istrazi. Mene ne zanima. Politika mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a je da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i policija i to je borba protiv korupcije. Niti znati niti utjecati”, rekao je Plenković.

Upitan zašto gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić nije izbačen iz HDZ-a dok je Josipa Rimac, koja je isto bila optužena u korupcijskoj aferi, izbačena iz stranke, odgovorio je kako su stvari kod Rimac bile jasne, a Barišić je trenutno samo član HDZ-a.

“Ako postoji istraga i one su tajna ja za njih ne znam niti ne želim znati, ne zanimaju me. Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem”, rekao je.

Plenković je također ustvrdio kako bi, da je izjavio ono što je izjavio Milanović, bio pod “rafalnim udarima medija i komentatora kako se odnosi prema sudstvu, DORH-u i policiji”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije