Većina Poljaka izjasnila se da Katolička Crkva ima negativnu ulogu u javnom životu

(Hina/EPA)

Gotovo dvije trećine Poljaka izjasnilo se da Katolička crkva ima negativnu ulogu u javnom životu, pokazalo je u srijedu istraživanje koje je proveo United Surveys.

Trideset i sedam posto ispitanika pripisalo je Crkvi “izrazito negativnu” ulogu u javnom životu, dok je 28 posto reklo da ona ima “donekle negativnu” ulogu, rezultati su istraživanja koje su naručili Dziennik Gazeta Prawna (DGP) i radio RMF FM.

Samo 27,4 posto ispitanika smatra da Crkva ima pozitivnu ulogu u javnom životu.

Čak su i oni koji redovito idu u crkvu gotovo jednako podijeljeni – 48 posto pozitivno procjenjuje ulogu Crkve, a 50 posto smatra suprotno.

Iako se više od 90 posto Poljaka izjašnjavaju katolicima, samo je 38 posto redovito prisustvovalo nedjeljnoj misi 2018. godine, prema crkvenim podacima.

Stručnjaci upozoravaju da su sudjelovanje katoličke hijerarhije u političkim pitanjima, njihov raskošan životni stil kao i svećeničko seksualno zlostavljanje djece čimbenici koji pridonose niskom povjerenju prema Crkvi.

Nedavni prosvjedi protiv odluke o pooštravanju zakona o pobačaju, koji se djelomično pripisuje pritisku Katoličke crkve, također su utjecali na javno mnijenje.

Prema istraživanju DGP-a, nedavne prosvjede podržavaju dvije trećine Poljaka.

Istraživanje je provedeno 31. listopada na uzorku od 1.000 profesionalno aktivnih Poljaka.