Već 80.000 ljudi skinulo aplikaciju za prijavu zločina

Besplatna aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova za prijavu prekršaja i kaznenih djela dosad je preuzeta gotovo 80 tisuća puta.

Aplikacija za smartfone MUP – Sigurnost i povjerenje predstavljena je sredinom listopada 2015. godine kao dio projekta e-Policija, kako bi omogućila dojavu prekršaja i kaznenih djela pomoću mobitela, fotografijom i popratnim tekstom.

Krajem srpnja prošle godine nadograđena je izdanjima na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, namijenjenim prvenstveno najbrojnijim skupinama turista koji nas posjećuju.

Za kvalitetnu dojavu potrebno je uključiti lokaciju na pametnom telefonu ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu gdje je potrebna policijska intervencija. Iako sustav može i sam utvrditi odakle je poslana poruka koristeći Google Maps, ipak je poželjno upisati i adresu. Putem aplikacije moguće je slati fotografije i kratke video zapise svih vrsta događaja, pri čemu je preporučljivo koristiti geo-pozicioniranje na mobilnom uređaju.

Nakon što fotografirate incident, dodate opis i pošaljete prijavu, zaprimit će ju ili Operativno-komunikacijski centar policije MUP-a ili Operativno-komunikacijski centar policije u policijskim upravama, gdje će procijeniti radi li se o žurnoj intervenciji te po potrebi na lice mjesta uputiti najbližu ophodnju ili dojavu proslijediti nadležnoj službi.

Temeljem prikupljenih podataka i saznanja o zaprimljenoj prijavi, prijava može biti odbijena kao nevažeća ili biti podnešena u pisanom obliku, a može biti naplaćena i novčana kazna. U slučaju potrebe za nadopunom dojave, aplikacija pruža mogućnost dvosmjerne komunikacije s dojaviteljem.

Besplatna aplikacija je dosad preuzeta gotovo 80 tisuća puta. Točnije, 58.852 za Android, 14.756 za iOS te 5.216 za Windows Phone, odgovorili su na tportalov upit iz MUP-a. Otkad je višejezična preuzeta je 6.745 puta. Dosad su imali 73.815 prijava, a najčešće su prijavljivani prometni prekršaji te narušavanje javnog reda i mira.