Vaučere za pristupne točke za WI-Fi dobilo 11 gradova i općina iz Zadarske županije

Čak 11 općina i gradova iz Zadarske županije našlo se među dobitnicima natječaja WIFI4EU za dobivanje vaučera za instaliranje pristupnih točaka za WI-Fi na javnim mjestima.

 Bespovratna sredstva u iznosu od po 15 tisuća eura dobili su gradovi Benkovac, Gračac, Obrovac i Pag te općine Bibinje, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Ražanac, Sukošan i Sali, pohvalila se Županija.

 Odabrani će vaučere moći iskoristiti za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi, trgovi i druga mjesta od javnog interesa.

 Europska komisija objavila je rezultate prvog poziva za podnošenje prijedloga za WiFi4EU koji je trajao od 7. do 9. studenoga. Odaziv gradova i općina bio je izuzetan, zaprimljeno je više od 13 tisuća prijava iz svih zemalja članica, od čega je 4000 prijava bilo zaprimljeno u prvih deset sekundi od otvaranja poziva.

 Odabrano je 2800 gradova i općina i dodijeljeni su im vaučeri vrijedni 15.000 eura. Na raspolaganju je ukupno bilo 42 milijuna eura.

 Iz Hrvatske se na natječaj prijavilo 366 gradova i općina, a njih 224 osvojili su kupone u iznosu od 15.000 eura, ukupno vrijedne 3,4 milijuna eura, navodi Županija. Među dobitnicima su općine i gradovi Generalski Stol, Drniš, Bizovac, Trnava, Rugvica, Šodolovci, Supetar, Lovas, Majur itd. 

Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija u svibnju 2017. postigli su politički dogovor o programu WiFi4EU i njegovom financiranju koji podržava uvođenje besplatnog  Wi-Fija za građane i posjetitelje u javnim prostorima diljem Europe, kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji.

 Početni proračun tog programa iznosi 120 milijuna eura za razdoblje 2017. – 2019. Njime će se poduprijeti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života u 6000 do 8000 općina u svim državama članicama.