Vatrogasnim mjerama smanjiti broj nezaposlenih mladih

Nezaposlenost, pogotovo mlađih osoba, problem je s kojim se suočavaju mnoge zemlje Europske unije. Kako bi se u ublažio – Europski je parlament pokrenuo projekt “Inicijativa za zapošljavanje mladih”. Za to je izdvojeno milijardu i 200 milijuna eura, koje će u iduće četiri godine članice utrošiti na mjere zapošljavanja. Nedavno je za ovu godinu odobreno i dodatnih 500 milijuna eura, a Hrvatska će novac iskoristiti za poboljšanje programa poticanja zapošljavanja.

Hrvatska vatrogasnim mjerama pokušava smanjiti broj nezaposlenih mladih. Najčešće se uz dodatno obrazovanje i samozapošljavanje, provodi mjera stručnog osposobljavanja. Ipak, uspjeh tih mjera je, slažu se mnogi, dvojben.

Mladi nisu zadovoljni i zapravo tom mjerom se dugoročno ne rješava problem koji zaista postoji u Hrvatskoj a to je neusklađenost između obrazovnog sustava i potreba na tržištu rada, smatra zastupnica u Europskm parlamentu Ivana Maletić.

I ostale zemlje Unije bore se sa sličnim problemom. Još prije sedam godina pokrenuta je inicijativa “Za zapošljavanje mladih”, a novac iz proračuna EU odlazi na različite mjere. Francuska ih je do sada imala mnogo. Ipak, trenutačno 25 posto mladih ondje nema posla. Vlada novcem potiče poslodavce na zapošljavanje.

U Hrvatskoj treba poraditi na obrazovnom sustavu mladih, ali i poduzetnika – poručuju sindikalisti. Iz zemlje se, kažu, ponajviše odlazi zbog nesigurnih radnih mjesta.

Veliki dio poslodavaca nije zaslužio biti poslodavcem u Hrvatskoj i nemaju dovoljno sposobnosti da bi kvalitetno vodili poslove zato se i opredjeljuju za nekakve poslove niže dodane vrijednosti, malih rizika sve prebacujući na radnike, poručuje sindikalist Krešimir Sever /Nezavisni hrvatski sindikati/.

Prvo što bi u Hrvatskoj trebalo učiniti – prilagoditi obrazovni sustav potrebama tržišta rada, a to godinama ne uspijevamo. Više radnih mjesta osnažilo bi konkurenciju i potaknulo da se rad više plaća. Sve to bi, u konačnici, mnoge mlade odvratilo od odlaska u inozemstvo.