Vatrogasci pisali Vladi: Kad gasimo vatru, onda smo heroji, kad pitamo za plaće – onda smo ničiji!

Foto: HRT

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je od Vlade žurno sređivanje stanja u vatrogatstvu zbog problematičnog financiranja javnih vatrogasnih postrojbi.

Sredstva koja su im namijenjena su manja nego 2009. godine. Vlada se ranije obvezala da će sredstva za plaće i materijalna prava osigurati u državnom proračunu, prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, no sada tvrdi drukčije, stoji u priopćenju Sindikata. Priložio je i dokumente koji to potvrđuju – a prema kojima im nedostaje oko 140.000 kuna.

Sindikat također upozorava i na kompliciranu zapovjednu strukturu između MUP-a, vojske, Vatrogasne zajednice i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Detaljnije o problemima vatrogasaca u emisiji Hrvatska uživo je govorio Drago Pranjić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca.

Smatra da hrvatsko vatrogastvo nema strategiju razvoja i opremanja, nema ciljeva kako što je imalo za vrijeme kada je pripadalo MUP-u, a ogroman je problem financiranje. Iz MUP-a smo prebaćeni jedinici lokalne samouprave. Gradonačelnici i njihova dobra volja odlučuju na koji način ćemo biti opremljeni za izvršavanje intervencija. I dok se veliki gradovi čak i snađu, velik problem su mali gradovi – Senj, Ilok, Vukovar, Vinkovci, upozorava.

Naglašava da kada država propisuje povećanje plaća, isplata regresa, pa i vatrogasci to zatraže, gradonačelnici kažu da ne mogu to dobiti jer se financiraju iz države iz decentraliziranih sredstava. U biti nemamo kome upititi dopis, ne zna se tko je za nas nadležan da bismo se njemu požalili.

Na pitanje kako problem treba riješiti, odgovorio je da smatra kako moraju imati jedinstven ustroj – MUP, Ministarstvo obrane, nebitno je kako će se zvati ali moramo imati jedinstven sustav zapovjedanja. Trenutno imamo vatrogasnog zapovednika koji nije ingerenten za nijedno profesionalnu vatrogasnu postrojbu. Problem zapovjednog lanca je neriješen, kaže.

Naglasio je da sustav koji je bio u Ministarstvu unutarnjih poslova je djelovao dobro jer je ministar donosio odluke i u roku od par minuta ih je mogao poslati u Split, Divulje ili kamo god je trebalo.

2000. godine kada smo izašli iz MUP-a, imali smo 12 naziva radnih mjesta, trenutno imamo 95 naziva radnjih mjesta. Svaki gradonačelnik može odlučivati kako će vatrogastvo u njegovom gradu izgledati. Vatrogastvo je prebitna činjenica da bi se s nama ovako igralo, upozorio je Pranjić.