Vatra se približila Zadru, vozači bježali s A1

Ilustracija

Tijekom noći buknulo je petnaestak požara na benkovačkom području te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane, Benkovca i Turnja. Dio požara je ugašen, no stanje je i dalje kritično. Kako javlja Antena Zadar, požari su se opasno približili Zadru.

Najteže oko Benkovca

Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Kanadera CL-415 i četiri Air tractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između Pirovca i Benkovca. Obilazak je: čvor Benkovac (A1) – Šopot-Stankovci (DC27) – Čista Mala (DC59). Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javlja HAK.

Požar iz Turnja se proširio do područja iznad Vrane

”Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure”, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

”Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta”, rekao je Hini Šoša.

Nema saznanja o navodnim ampulama s fosforom

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: “Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima”, prenosi N1.

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. “Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio”, dodala je.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje.

”Noćas smo od 8 navečer do negdje dva ujutro imali 15-ak požara na otvorenom prostoru. Ovdje puše jaka bura što jako otežava gašenje. Na 3-4 požara na benkovačkom prostoru još uvijek se brane kuće. Jutros smo dobili i pomoć zračnih snaga pa će sada gašenje biti lakše. U pomoć nam je došlo i 70-ak vojnika, a stižu nam uskoro u pomoć i vatrogasci iz drugih županija’, k