Vatikan će izopćiti mafijaše i korumpirane iz Katoličke Crkve

Vatikan razmatra mjeru izopćenja mafijaša i korumpiranih, bez obzira na zemlju podrijetla, prenosi u nedjelju talijanski tisak nakon međunarodnog sastanka održanog u Svetoj Stolici.

Pedesetak svjetskih dužnosnika, visoki crkveni dostojanstvenici, suci, diplomati, policajci okupili su se u Vatikanu u sklopu “Međunarodne debate  o korupciji”. Ta skupina radi na izradi zajedničkog dokumenta koji će odrediti niz radova i budućih inicijativa, navodi se u priopćenju. Među inicijativama treba istaknuti potrebu produbljenja pitanja o izopćenju korumpiranih i mafijaša, na međunarodnoj razini, i pravosudnoj doktrini Crkve, javlja HRT.

Papa Franjo već je u lipnju 2014. izopćio Ndranghetu, moćnu kalabrešku mafiju, tijekom posjeta toj regiji na jugu Italije, ali odnosi između Crkve i organiziranog kriminala su često dvoznačni. Mafijaši su pokrovitelji procesija, postoje veze ili pokušaji utjecaja na neke crkvene dužnosnike, kao i pronevjere novca u karitativnim institucijama, kupnja nekretnina i sl.
Lokalni biskupi također su izopćili sicilijanske mafijaše i one iz Kampanije, u okolici Napulja, ali Katoličkoj crkvi nedostaje pravni dokument opće vrijednosti.
Zašto ostatak Italije ili svijeta ne bi imali ista pravila. Skupina stručnjaka postavila je pitanje kolumbijskih ili meksičkih narkobosova i istaknula potrebu kaznene uredbe, pravnog službenog dokumenta na državnoj i svjetskoj razini, izjavio je za La Stampu monsignor Michele Pennisi, nadbiskup Monrealea na Siciliji, koji je i član radne skupine.

Dnevni list la Repubblica navodi da je riječ o “povijesnom zaokretu”, jer se u isti plan stavljaju korumpirani i mafijaši, te podsjeća da je izopćenje najstroža kazna koju Katolička crkva priprema za svoje članove.