Varaždinski HNS traži ostavku i Čehoka i zamjenika

Ivan Čehok / Grad Varaždin

Nakon što je u četvrtak varaždinski SDP pozvao gradonačelnika Ivana Čehoka da podnese ostavku jer je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, u petak je to zatražio i gradski HNS koji smatra da s njim trebaju otići i njegovi zamjenici.

“I prije lokalnih izbora upozoravali smo da za Varaždin i Varaždince u prvom redu nije dobro da se kandidira osoba koja na leđima nosi teret čak tri optužnice. Mišljenja smo bili, a i danas dijelimo isti stav, kako je to ne samo opterećenje za njega, nego i za funkcioniranje cijele gradske uprave, ali i imidž grada“, navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da je HNS-u, koji je na vlast došao 2011. kada je Čehok bio dao ostavku na mjesto gradonačelnika zbog istražnih procesa, „trebalo šest godina da opet vratimo pozitivan imidž gradu, da financije grada dovedemo u pozitivu, a svi se sjećamo koliko malo treba da se grad iz pozitivnog pretvori u grad slučaj“.

HNS smatra da u nepravomoćnoj presudi postoji „paradoksalna situacija“.

„Sudsko vijeće je, naime, donijelo zaključak da je kaznenim dijelima kojima se tereti Čehok Grad Varaždin oštećen za oko 6 milijuna kuna. Stoga je Sudsko vijeće dalo uputu da Grad pokrene posebnu parnicu da se namire ta sredstva. Dakle, hoće li sadašnji gradonačelnik Čehok zajedno sa zamjenicima koji ga podržavaju okupiti pravni tim da podnese parnicu sam protiv sebe?“, upitao je HNS u priopćenju.

Čehoka pozivaju da podnese ostavku kako bi, kako su napisali,  “mogao u miru pripremati žalbeni postupak, ali i dovršiti ostala dva sudska procesa koja su u tijeku“.

Varaždinski gradonačelnik je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora za nezakonitu zamjenu zemljišta s tvrtkama suoptuženog Davora Patafte te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti oko upravljanja varaždinskim aerodromom. Istodobno je oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtaka dao posao zbrinjavanja otpada.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan u petak je izjavio da, ni kao odvjetnik, ni kao građanin, ne želi komentirati nepravomoćnu presudu gradonačelniku Ivanu Čehoku te pozvao oporbu da ne „stvara dojam izvanrednog stanja“.

„Mislim da se svi moramo držati i Ustava i zakona, ali i upute Hrvatske odvjetničke komore gdje je vrlo jasno rečeno da se nepravomoćne presude ne bi smjele komentirati, upravo da na neki način izbjegnemo pritisak na sudove”, rekao je Habijan te dodao da postupak ide dalje do Vrhovnog suda jer su obje strane, i USKOK i Čehokova obrana, najavile žalbe.

Habijan je podsjetio da su Čehoka izabrali građani prije godinu dana iako su znali da je pod optužnicama. (H)