Varaždinske Pume obilježile 25. godišnjicu osnutka

MORH

Pripadnici 7. gardijske brigade, legendarnih varaždinskih Puma, obilježili su 22. prosinca 25. godišnjicu osnutka postrojbe.

Svečanoj akademiji u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Dinko Tandara, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, general bojnik Slaven Zdilar glavni inspektor obrane, brigadni general Ivica Kinder ravnatelj VSOA, mons Jure Bogdan vojni ordinarij, zapovjednici grana OSRH, Radimir Čačić župan Varaždinske županije, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”, te brojni bivši i sadašnji pripadnici postrojbe.

Izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH-a i njezin savjetnik za obranu i sigurnost Vlado Galić podsjetio je kako je od ustrojavanja 7. gbr do završetka Domovinskog rata ratni put Puma dnevnik pobjeda u kojem posebno mjesto zauzima sjećanje na VRO Oluja i nezamjenjivu ulogu ove brigade u njoj. Istaknuo je kako treba nastaviti s naporima i ulaganjem u izgradnju obrambenog sustava te kako oružane snage dobivaju mjesto i ulogu koju u društvu zaslužuju. Na kraju je kazao kako veće vrijednosti od naših vojnika nemamo te kako se Pume vraćaju u Varaždin odakle nisu nikada ni trebale otići.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora čestitke je pripadnicima 7. gardijske brigade uputio Anđelko Stričak istaknuvši doprinos sjeverne Hrvatske i vojnih i policijskih postrojbi koje su iz ovog kraja dale doprinos hrvatskoj slobodi te im na tome zahvalio. Podsjetio je i kako je nedavno promovirana prva poštanska marka s grbom jedne postrojbe i to upravo 7.gardijske brigade Puma.

Čestitke je Pumama uputio u ime predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane istaknuvši ovom prigodom kako se na spomen Sedme gardijske i njezinog veličanstvenog ratnog puta moramo nakloniti te je s posebnim pijetetom podsjetio na 91 poginulog i umrlog te jednog nestalog pripadnika brigade, kao i žrtvu svih hrvatskih branitelja bez kojih današnje Hrvatske i njezine budućnosti ne bi bilo.

“Domovinski rat je naš temelj i naš početak! Iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest, našu vjerodostojnost!Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golemi doprinos u obrani i oslobađanju domovine, ali gardijske brigade bile su ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljeg od najboljih – posebno mjesto i u povijesti, ali i u srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost – zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume!”, kazao je ministar Krstičević.

Napomenuo je i kako je jedan od znakova poštovanja prema veličanstvenom ratnom putu Puma vraćanje bojne u grad iz kojeg su potekli te će se tijekom 2018. godine dio bojne iz Našica razmjestiti u Varaždin dok će se cijela bojna razmjestili 2019. Na kraju je ministar pozvao Pume da se nikad ne umore od domoljublja te im poručio: “Budite ponosni na svoj doprinos slobodi! Budite ponosni na dvadeset i pet godina dostojanstvenog hoda, hoda uzdignutog čela, hoda pobjednika!”

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja uputio je čestitke u ime ministra Tome Medveda ovom prigodom kazavši kako je rat završio ali borba za Hrvatsku još nije te kako nam zato treba zajedništvo gardijskih brigada, svih hrvatskih branitelja, svih nas.

Čestitke su u prigodi ove velike obljetnice Pumama uputili i Radimir Čačić župan Varaždinske županije te Ivan Čehok gradonačelnik Varaždina koji su podsjetili kako su mladići iz varaždinskog kraja odlazili na sva hrvatska ratišta i branili domovinu gdje je trebalo. Gradonačelnik je napomenuo i kako proslava ove jubilarne obljetnice Puma u Varaždinu traje već tri mjeseca i obilježava se nizom događanja, koncertima, izložbama, predavanjima…

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma” napomenuo je kako udruga čuva dignitet Domovinskog rata i uspomenu na 7. gardijsku brigadu,njezin ratni put i slavne dane stvaranja domovine.

Na svečanoj su akademiji prikazani i film o osnivanju i ratnom putu 7. gardijske brigade Puma, te Povratak ratnika kao i video projekcija poginulih i nestalih pripadnika postrojbe.

U prigodi obilježavanja obljetnice u crkvi Dobrog pastira mons Jure Bogdan, vojni ordinarij služio je misu za sve poginule pripadnike postrojbe a potom su izaslanstva položila vijence u kapelici Sv. Jurja Mučenika u nekadašnjoj vojarni Puma, koja se priprema za povratak i prihvat pripadnika postrojbe u nekadašnje prostore. Ujedno je za osnovnoškolce održan sat povijesti te je postavljena prigodna izložba o 7.gardijskoj brigadi i njezinom ratnom putu.