Varaždinska županija Čehoku: Oboljeli i liječnici neće na kavu u Međimurje

OB Varaždin

Iz Varaždinske županije u nedjelju su prozvali gradonačelnika Čehoka i HDZ-ovce Habijana i Jenkača da objavama o ispijanju kava u Čakovcu šalju “opasnu poruku” te su poručili da oboljeli, liječnici i medicinsko osoblje vjerojatno neće na kavu u susjedno Međimurje.

Naime, u Varaždinskoj je županiji, na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, od subote obustavljen rad ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. U Međimurskoj županiji vrijedi odluka nacionalnog Stožera kojom je od danas rad ugostiteljskih objekata ograničen do 22 sata.

„Svi oboljeli, oni na respiratorima i u bolnici, liječnici i medicinsko osoblje koji su na rubu izdržljivosti vjerojatno neće na kavu u Međimurje, koje je od jučer prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svrstano na drugo mjesto regija po broju zaraženih u cijeloj Europi!“, navodi se u priopćenju u kojem su prozvali gradonačelnika Ivana Čehoka, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Damira Habijana te gradonačelnika Novog Marofa i saborskog zastupnika Sinišu Jenkača zbog objava na društvenim mrežama, među kojima i one o ispijanju kave u Čakovcu.

„Obezvređivanje i nepoštivanje mjera od strane gradonačelnika Čehoka, saborskih zastupnika Habijana i Jenkača opasne su poruke“, navodi se u priopćenju iz Varaždinske županije, u kojem pozivaju građane na odgovorno ponašanje.

Čehok: mjere neće donijeti bitno poboljšanje

Ubrzo su se priopćenjem oglasili i iz Grada Varaždina koji se, “kao što je gradonačelnik i rekao, ne misli spuštati na županovu razinu rasprave”.

Gradonačelnik Ivan Čehok je i dalje mišljenja da se hitno treba pristupiti testiranju zaposlenika u onim tvrtkama koje su bile žarište prenošenja virusa. Drži da posljednje mjere neće donijeti bitno poboljšanje te dodaje da to u međuvremenu radi Zagreb kao i da bi tako postupili i u Varaždinu da imaju ovlasto kakve ima Zagreb odnosno županije.

“Na žalost, premda nam je svima jasno da je to jedino rješenje, grad za sada nije primio nikakav odgovor na svoj prijedlog ni od županijskoga ni od državnoga stožera. Grad je spreman i sufinancirati testove”, ističe se u priopćenju iz grada.

Ujedno pozivaju župana Radimira Čačiča da pomogne obrtnicima i poduzetnicima čija poslovanja trpe zbog krize uzrokovane epidemijom koronovirusa.

“Pozivamo župana da konačno počne isplaćivati sredstva varaždinskim obrtnicima i poduzetnicima kojima je do sada isplatio točno – ništa! Ako je župan uvjeren da će ovim mjerama nešto postići, neka izvoli pomoći svim poduzetnicima. Grad je u međuvremenu donio niz mjera s ukupno 10-tak milijuna kuna pomoći” stoji u priopćenju koje se završava porukom da prekidaju bilo kakvu daljnju raspravu sa Varaždinskom županijom po tom pitanju.