Varaždinska županija će sufinancirati školske obroke i za srednjoškolce

Radimir Čačić/Izvor: Nacionalno

Nakon što je za učenike osnovnih škola u riziku od siromaštva osigurala besplatne školske obroke, Varaždinska županija je pokrenula projekt sufinanciranja prehrane učenicima srednjih škola čiji je osnivač, a župan Radimir Čačić pozvao je potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da županiji vrati dug za škole i dvorane.

“Potpredsjedniče Vlade Štromaru i ministrice Divjak platite Varaždinskoj županiji što ste dužni za škole i dvorane. Dug se svakoga dana povećava, pa javno pitam tko će odgovarati za milijune kuna kamata koje će država morati platiti”, prenosi Čačićevu poruku Varaždinska županija u priopćenju.

 Navodi da je odluka o sufinanciranju prehrane i učenicima srednjih škola donesena na prošlotjednom kolegiju ravnatelja srednjih škola sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom, na temelju čega je počelo provođenje anonimnih anketa o ostvarenom pravu na doplatak na djecu.

Paljak je uputio molbu roditeljima da ispune anketni listić kako bi se dobili što točniji podaci na temelju kojih bi se započelo s provođenjem projekta.

“U svim školama će učenicima biti podijeljeni anketni listići koji su anonimni te apeliramo na roditelje da ih ispune. Cilj ankete je dobiti što bolji uvid u socijalnu sliku te utvrditi kolika su financijska sredstva potrebna za sufinanciranje prehrane za srednjoškolce u riziku od siromaštva”, poručio je.

U planu je da županija sufinancira školsku prehranu za srednjoškolce koji ostvaruju pravo na dječji doplatak od 299,36 kuna ili više, odnosno djeci koja dolaze iz obitelji u kojima ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 543,14 kn. Projekt uključuje i djecu bez oba ili jednog roditelja, djecu čiji su roditelj ili roditelji nepoznati ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposobni za samostalan život i rad, ili im je oduzeta poslovna sposobnost, te djeci s oštećenjem zdravlja.

Nakon analize anketa bit će raspisan javni poziv te bi najugroženiji učenici trebali dobiti novac za školsku prehranu za cijelo prvo polugodište ove školske godine, stoji u priopćenju. (H)