Varaždinska policija poziva na oprez: Raste broj stradalih pješaka u prometu

Varaždinska policija upozorila je u ponedjeljak na porast broja stradalih pješaka u prometu na području te policijske uprave, zbog čega poziva na pojačani oprez kako vozača, tako i pješaka.

Policija je priopćila kako je posljednja pješačka žrtva u prometu 74-godišnja žena na koju je u petak predvečer, dok je prelazila kolnik van obilježenog pješačkog prijelaza, neoznačena izvorom svjetlosti niti reflektirajućom materijom, u mjestu Cestica kamionom naletio 59-godišnji slovenski državljanin.

Od teških ozljeda žena je istoga dana umrla u varaždinskoj Općoj bolnici.

U varaždinskoj policiji upozoravaju kako u 2017. bilježe značajni porast prometnih nesreća u kojima sudjeluju pješaci – lani ih je stradalo 58, što predstavlja porast od 57 posto. U tim je nesrećama dvoje pješaka poginulo.

Analizom je utvrđeno da u značajnom dijelu pješaci nepropisnim ponašanjem u prometu doprinose takvim prometnim nesrećama i svojem stradavanju.

Kao najčešći uzroci pojavljuju se nedovoljna vidljivost pješaka u prometu te nepropisno kretanje i zadržavanje na kolniku.

U policiji napominju kako su pješaci za vrijeme kretanja kolnikom, i noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti dužni biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Također, u takvim uvjetima i biciklisti su dužni biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom, ili nekom drugom reflektirajućom oznakom.

“Apeliramo na navedene kategorije sudionika u prometu da, prvenstveno zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, za vrijeme kretanja kolnikom koriste spomenute reflektirajuće materije ili druge oznake. Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u narednom razdoblju poduzimati pojačane mjere u nadzoru prometa radi sprječavanja događanja prometnih nesreća i podizanja razine sigurnosti pješaka i biciklista u prometu. U prometu je važno dobro vidjeti, ali još je važnije biti viđen od strane drugih sudionika”, zaključuju u PU varaždinskoj. (Hina)