Varaždinska i Istarska županija u europskom vrhu u borbi protiv koronavirusa

EPA

Varaždinska i Istarska županija među najuspješnijim su regijama u Europi u sprječavanju širenja koronavirusa, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije.

Uz dvije hrvatske županije, na karti su zelenim označene još i jedna regija u Švedskoj, četiri u Poljskoj, dvije u Bugarskoj te dvije u Italiji.

Čačić: Na vrijeme smo prepoznali izazove i uspostavili sustav

Prema dostupnim podacima, među hrvatskim županijama Varaždinska je ujedno i s najmanjim postotkom smrtnosti od koronavirusa. Od ukupno 80 hospitaliziranih zbog bolesti covid-19 u varaždinskoj bolnici do 5. listopada 2020., umrla je jedna osoba, ističe u srijedu u priopćenju tim povodom Varaždinska županija.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da su na vrijeme prepoznali izazove i uspostavili sustav te uvijek bili korak ispred u provedbi mjera za sprječavanje širenja virusa i detekciju potencijalnih žarišta.

“Dodatno, Varaždinska je županija među prvima, nakon Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, započela s testiranjima za covid-19, a županijski Zavod za javno zdravstvo danas je opremljen s tri najsuvremenija uređaja za testiranje, među kojima je i onaj za hitne slučajeve koji daje rezultat za 45 minuta“, istaknuo je župan Čačić.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 240 zaraženih, uz 16 osoba koje se vode u podacima za Varaždinsku županiju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Iz Varaždinske županije naglašavaju i međuregionalnu suradnju u Europi. Varaždinska je županija s njemačkim saveznim pokrajinama Bavarskom i Baden-Württembergom, belgijskom Flandrijom, portugalskim Azorima te španjolskim Baskijom i Katalonijom u srpnju pokrenula inicijativa za stvaranje neformalne međuregionalne mreže kojoj je cilj olakšati regijama da prebrode koronakrizu te ojačaju zajednički nastup pred institucijama Europske unije.

Kozlevac: To je rezultat suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u povodu objave belgijskog ministarstva da se Istru, prema europskim standardima, smatra zelenom zonom, u izjavi Hini ističe da Istarska županija zahvaljujući rezultatima u borbi protiv koronavirusa može biti uzor svima ostalima.

Istaknuvši kako je takva situacija rezultat suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, Kozlevac je podsjetio da se građani Istre neprekidno već tri mjesec pridržavaju mjere nošenja maski u zatvorenim prostorima i to očito daje rezultate.

“To je mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji”, naglasio je načelnik Kozlevac dodavši kako je u Istri ublažena jedinom mjera nošenja maski u školama te ih djeca ne moraju nositi.

Sve što je Istra postigla u borbi protiv koronavirusa, smatra on, ostvarila je zahvaljujući međusobnom poštovanju i disciplini.

“Situacija je trenutno povoljna i ona traje već gotovo tri tjedna kao rezultat interakcije zdravstvenog sustava, institucija i građana Istre jer bez poštivanja svih epidemioloških mjera to ne bi bilo moguće”, poručio je Kozlevac.

(Hina)