Povezite se

Gospodarstvo

Varaždin: Završava 21. Špancirfest

Objavljeno

-

Nakon desetodnevnog atraktivnog uličnog programa, glazbe, gastronomskih užitaka, dobrih vibracija te ulica i trgova prepunih šetača, u Varaždinu u nedjelju navečer završava 21. Špancirfest.

‘Špancireri’ su imali priliku uživati u gotovo 500 različitih programa, 80 uličnih izvedbi performera, više od 30 koncerata na četiri službene pozornice i 70-ak ostalih glazbenih programa, ali i u bogatoj i raznovrsnoj ponudi više od stotinu izlagača, ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije, Mađarske pa čak i iz daleke Kine.

Naglasak ove godine bio je na novim tehnologijama pa su tako posjetitelji Špancirfesta imali priliku upoznati CRUZR-a, prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj, ali i „poletjeti u svemir” zahvaljujući Multimedijalnoj kupoli. Među najposjećenijim lokacijama i ove su godine bili Vinski grad te Zona Stari grad, dok su najmlađi svakodnevno sudjelovali u brojnim sadržajima u Parku kreative, Vindilandu i u zabavnom parku.

Što zbog brojnih programa, onih već uobičajenih, ali i mnoštva novih, što zbog glazbenih zvijezda među kojima su Gipsy King by Baliardo, Rambo Amadeus, Tony Cetinski, Goran Bare i Majke, Dzambo Agusevi Orchestra i mnogi drugi, stara je varaždinska gradska jezgra svakodnevno bila ispunjena brojnim šetačima. Stoga organizatori – Grad Varaždin i gradska Turistička zajednica, očekuju rekordnu posjećenost.

Cijeli je tjedan kao da je vikend

„Ove godine, uz kombinaciju odličnog vremena svih deset dana festivala i dobrog izbora različitih programa, grad je bio pun posjetitelja i radnim danima, za razliku od prijašnjih godina. Cijeli je tjedan bio kao da je vikend”, kazala je Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina koja je najavila novi rekord u posjećenosti festivala.

„Predviđam da ćemo oboriti rekord. Prošle je godine bilo oko 280 tisuća posjetitelja, a mislim da smo ovoga puta oko brojke od čak 300 tisuća”, izjavila je Toth za Hinu.

Točan će broj ovogodišnjih ‘špancirera’ biti poznat kroz nekoliko dana, kad se dosadašnjim posjetiteljima dodaju i oni koji će uživati u večerašnjem programu. Na središnjem će gradskom trgu nastupiti Ricardo Luque i njegovi Amigosi, u KVART-u kod Starog grada u isto vrijeme Mayales, a u dvorištu vile Bedeković nastupit će Četiri tenora i Tamburaški ansambla Centra tradicijske kulture iz Varaždina.

Finale je na pozornici kod Starog grada kasnije večeras, od 22 sata, kada će svirati Silente koji će upravo na Špancirfestu snimiti spot.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Gospodarstvo

Vlada mijenja zakonske odredbe o paušalnom obrtu

Published

on

U sklopu najavljene porezne reforme priprema se i izmjena Općeg poreznog zakona koja bi trebala ograničiti sve masovniju pojavu varanja države preko paušalnih obrta.

Otkako je Vlada u dva navrata pojednostavila uvjete za otvaranje paušalnih obrta, njihov se broj utrostručio. U Hrvatskoj je registrirano oko 80 tisuća obrta, a u sustavu paušalnog plaćanja poreza ih je oko 45 tisuća, navodi dnevnik.

Godine 2014. imali smo oko 15 tisuća paušalnih obrta. Mnogi su stoga dali otkaze na poslu ili zatvorili obične obrte i trgovačka društva da bi postali obrtnici paušalisti čija su davanja prema državi minimalna i iznose od 1500 do 5400 kuna poreza na dohodak godišnje, te 1233 kune mjesečnih doprinosa.

Sve zajedno, vlasnik paušalnog obrta godišnje plaća državi između 16.000 i 20.000 kuna poreza i doprinosa. Jedino na što pri tome mora paziti jest to da ne preskoči 300.000 kuna godišnjih prihoda. Kirurg s mjesečnom neto plaćom od 12 tisuća kuna toliko plati poreza i doprinosa za dva mjeseca rada, a prosječno plaćeni radnik za četiri mjeseca.

Upravo zbog tako velike razlike u poreznom opterećenju mnogi su dali ili su bili prisiljeni dati otkaze u tvrtkama u kojima su radili te su u dogovoru s njihovim vlasnicima nastavili raditi za staru tvrtku kao paušalisti.

Uočena je i druga pojava, a to je da se i poslovi koji su se prije oporezivali kao drugi dohodak, sada prebacuju na paušalne obrte. Mladim ljudima koji se zapošljavaju kao diplomirani ekonomisti, informatičari, marketingaši i razne druge profesije poslodavci također nude posao uz uvjet da se on realizira preko paušalnog obrta, a ne klasičnog radnog odnosa.

Druga je opcija posao za minimalac u tvrtki, a razlika preko paušalnog obrta. Ministarstvo financija kreće u izmjenu Općeg poreznog zakona da tome stane na kraj pa će se i takvo prikriveno zapošljavanje oporezivati kao radni odnos, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Rusija: Globalne zalihe dovoljne da nadoknade izgubljenu saudijsku naftu

Published

on

Dodao

Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Alexander Novak.

Nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu, zbog kojeg je globalna ponuda smanjena oko pet posto, cijene nafte zabilježile su na londonskom tržištu najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Iz saudijskog naftnog diva Saudi Aramca priopćili su da je proizvodnja zbog napada smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Na pitanje je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio da će Saudijska Arabija prvo iznijeti procjenu posljedica napada.

„Trenutno prema našim saznanjima svijet ima dovoljno komercijalnih zaliha da pokrije smanjenu opskrbu… na srednji rok”, izjavio je ruski dužnosnik.

Dodao je i da planira telefonom razgovarati s novoimenovanim saudijskim kolegom princom Abduazizom bin Salmanom.

Rusija se po njegovim riječima drži svojih obveza preuzetih u okviru globalnog sporazuma o proizvodnji nafte i prerano je za razgovore o bilo kakvim promjenama razine proizvodnje.

U studenom prošle godine vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi se globalne zalihe spustile prema petogodišnjem prosjeku i poduprle cijene.

Saudijska Arabija, SAD i Kina imaju stotine milijuna barela strateških rezervi nafte. Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi bude li potrebno.

Prema preporukama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koordinatora energetske politike razvijenih industrijskih zemalja, sve članice Organizacije za gospodarsku suradnji i razvoj (OECD) moraju imati strateške rezerve koja pokrivaju njihove potrebe kroz razdoblje od 90 dana.

Generalni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo razgovarao je sa šefom IEA-e Fatihom Birolom o stanju na tržištu nafte i dvojica dužnosnika zaključila su da su “saudijske vlasti uspostavile kontrolu nad situacijom”, kazao je neimenovani izvor iz OPEC-a.


Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Lika: Županija daje potpore za pripremu i kandidiranje EU projekata

Published

on

Dodao

Ličko-senjska županija pozvala je svoje poduzetnike da se prijave za dobivanje potpore za sufinanciranje pripreme i kandidiranje EU projekata u ovoj godini, najviši iznos koji korisnik može dobiti je 10 tisuća kuna.

 Nepovratnu financijsku potporu mogu zatražiti poduzetnici koji posluju i imaju sjedište na području Županije, prednost će imati oni kojima je prerađivačka djelatnost osnovna djelatnost.

 Korisnici potpora i subvencija su subjekti malog gospodarstva: trgovačka društva, obrti te profitne ustanove sa sjedištem u Županiji, u sto postotnom privatnom vlasništvu, s najmanje jednim zasposlenim na neodređeno vrijeme, uključujući vlasnika.

 Županija potpore dodjeljuje za financiranje troškova naknade za konzultante, izrade poslovnih planova, studije izvedivosti i studije utjecaja na okoliš te troškove izrade projektno- tehničke dokumentacije.

 Potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviši iznos po korisniku može biti 10 tisuća kuna. Kako bi dobio potporu, korisnik mora ispuniti nekoliko uvjeta, među njima i onaj da će se projekt, za koji traži potporu, realizirati u Ličko-senjskoj županiji.

 Županija potpore dodjeljuje dok se ne iskoriste raspoloživa sredstva, najkasnije do konca ove godine.

 Obrazac zahtjeva za dodjelu potpora i subvencija te predmetni Javni poziv mogu se preuzeti u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo u Gospiću ili na mrežnim stranicama županije www. licko-senjska. hr.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr