Varaždin: Završava 21. Špancirfest

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Nakon desetodnevnog atraktivnog uličnog programa, glazbe, gastronomskih užitaka, dobrih vibracija te ulica i trgova prepunih šetača, u Varaždinu u nedjelju navečer završava 21. Špancirfest.

‘Špancireri’ su imali priliku uživati u gotovo 500 različitih programa, 80 uličnih izvedbi performera, više od 30 koncerata na četiri službene pozornice i 70-ak ostalih glazbenih programa, ali i u bogatoj i raznovrsnoj ponudi više od stotinu izlagača, ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije, Mađarske pa čak i iz daleke Kine.

Naglasak ove godine bio je na novim tehnologijama pa su tako posjetitelji Špancirfesta imali priliku upoznati CRUZR-a, prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj, ali i „poletjeti u svemir” zahvaljujući Multimedijalnoj kupoli. Među najposjećenijim lokacijama i ove su godine bili Vinski grad te Zona Stari grad, dok su najmlađi svakodnevno sudjelovali u brojnim sadržajima u Parku kreative, Vindilandu i u zabavnom parku.

Što zbog brojnih programa, onih već uobičajenih, ali i mnoštva novih, što zbog glazbenih zvijezda među kojima su Gipsy King by Baliardo, Rambo Amadeus, Tony Cetinski, Goran Bare i Majke, Dzambo Agusevi Orchestra i mnogi drugi, stara je varaždinska gradska jezgra svakodnevno bila ispunjena brojnim šetačima. Stoga organizatori – Grad Varaždin i gradska Turistička zajednica, očekuju rekordnu posjećenost.

Cijeli je tjedan kao da je vikend

„Ove godine, uz kombinaciju odličnog vremena svih deset dana festivala i dobrog izbora različitih programa, grad je bio pun posjetitelja i radnim danima, za razliku od prijašnjih godina. Cijeli je tjedan bio kao da je vikend”, kazala je Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina koja je najavila novi rekord u posjećenosti festivala.

„Predviđam da ćemo oboriti rekord. Prošle je godine bilo oko 280 tisuća posjetitelja, a mislim da smo ovoga puta oko brojke od čak 300 tisuća”, izjavila je Toth za Hinu.

Točan će broj ovogodišnjih ‘špancirera’ biti poznat kroz nekoliko dana, kad se dosadašnjim posjetiteljima dodaju i oni koji će uživati u večerašnjem programu. Na središnjem će gradskom trgu nastupiti Ricardo Luque i njegovi Amigosi, u KVART-u kod Starog grada u isto vrijeme Mayales, a u dvorištu vile Bedeković nastupit će Četiri tenora i Tamburaški ansambla Centra tradicijske kulture iz Varaždina.

Finale je na pozornici kod Starog grada kasnije večeras, od 22 sata, kada će svirati Silente koji će upravo na Špancirfestu snimiti spot.

(Hina)